![ΔΕΣΦΑ: Έντονο ενδιαφέρον στις δημοπρασίες για LNG slots [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/rebythousa.jpg)
Ολοκληρώθηκε η διαδικασία δημοπρασιών του ΔΕΣΦΑ για τη δέσμευση χρονοπαραθύρων (LNG slots) εκφόρτωσης και δυναμικότητας αεριοποίησης στον Τερματικό Σταθμό LNG της Ρεβυθούσας. Η υψηλή ζήτηση αποτυπώνεται στο γεγονός ότι όλα σχεδόν τα χρονοπαράθυρα για την περίοδο 2025-2030 έχουν ήδη δεσμευθεί, ενώ ενδιαφέρον καταγράφεται έως το 2032. Το αποτέλεσμα αυτό επιβεβαιώνει τον στρατηγικό ρόλο της Ρεβυθούσας για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής, αντανακλώντας την αυξανόμενη εμπιστοσύνη της αγοράς στις υποδομές του ΔΕΣΦΑ.
Tο αυξημένο ενδιαφέρον για τη δέσμευση χρονοπαραθύρων εκφόρτωσης στη Ρεβυθούσα, το οποίο εκδηλώθηκε εν μέσω μιας περιόδου σημαντικών ανακατατάξεων και αυξημένης αστάθειας, καταδεικνύει τον κομβικό ρόλο του Τερματικού Σταθμού για την ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας και την Νοτιοανατολικής Ευρώπης για τα επόμενα έτη, σε πλήρη ευθυγράμμιση με τους στρατηγικούς στόχους του Καθέτου Διαδρόμου.
Οι εξαγωγές LNG της Ελλάδας αναμένεται να αυξηθούν σημαντικά τα επόμενα χρόνια, χάρη σε επενδύσεις για την αναβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Μεταφοράς Φυσικού Αερίου. Έργα, όπως ο αγωγός Καρπερή – Κομοτηνή και οι Σταθμοί Συμπίεσης σε Αμπέλια, Κομοτηνή και Νέα Μεσημβρία, πρόκειται να ενισχύσουν περαιτέρω την εξαγωγική ικανότητα της χώρας προς τις διεθνείς αγορές.
ΔΕΣΦΑ: Οι δεσμεύσεις του 2025
Ειδικότερα, για το έτος 2025 δεσμεύθηκαν και τα 41 χρονοπαράθυρα (slots) που προσφέρθηκαν, τα οποία αντιστοιχούν στην εκφόρτωση συνολικής ποσότητας 35 TWh. Αντίστοιχα, στη δημοπρασία για το 2026 δεσμεύθηκαν 21 από τα 22 συνολικά προσφερόμενα χρονοπαράθυρα, για την εκφόρτωση ποσότητας 35 TWh από τη συνολικά προσφερόμενη ποσότητα των 35,5 TWh.
Για το 2027, δεσμεύθηκαν και τα 44 προσφερόμενα χρονοπαράθυρα, που αντιστοιχούν στην εκφόρτωση ποσότητας ύψους 36,5 TWh. Αντίστοιχα, για το 2028, και τα 44 προσφερόμενα χρονοπαράθυρα δεσμεύθηκαν, εξυπηρετώντας την εκφόρτωση συνολικής ποσότητας 35 TWh. Για το έτος 2029, δεσμεύθηκαν και τα 43 προσφερόμενα χρονοπαράθυρα, για την εκφόρτωση ποσότητας 35,5 TWh. Για το 2030, δεσμεύθηκαν 40 από τα προσφερόμενα χρονοπαράθυρα, αντιστοιχώντας σε ποσότητα ύψους 33,5 TWh. Για το 2031, δεσμεύθηκαν 20 από τα προσφερόμενα χρονοπαράθυρα, που αντιστοιχούν σε ποσότητα ύψους 19 TWh. Τέλος, παρά τη μεγάλη χρονική απόσταση, ενδιαφέρον εκδηλώθηκε και για το 2032, με τη δέσμευση 2 χρονοπαραθύρων, συνολικής ποσότητας 2 TWh.
Η διαδικασία ετήσιου προγραμματισμού εκφορτώσεων και δέσμευσης δυναμικότητας που εφαρμόζει ο ΔΕΣΦΑ από το 2020, βασίζεται σε μηχανισμούς αγοράς (δημοπρασίες), διασφαλίζοντας την αποτελεσματική χρήση της εγκατάστασης LNG της Ρεβυθούσας σύμφωνα και με τις μεταβαλλόμενες συνθήκες στην ελληνική και διεθνή αγορά LNG.


Latest News

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού

Μετά το Πάσχα η κρατική επιδότηση ρεύματος για τους μικρομεσαίους
Εντός των επόμενων εβδομάδων, θα υπάρξουν νεότερες ανακοινώσεις για δράσεις υποστήριξης των επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον υπουργό Ενέργειας

Παπασταύρου: Τέλος Απριλίου οι διαγωνισμοί για τα blocks που ζητά η Chevron
Ο Σταύρος Παπασταύρου, υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας μιλώντας στο Delphi Economic Forum εκτίμησε ότι οι διαγωνισμοί για τις έρευνες υδρογονανθράκων που διεκδικεί η Chevron Νότια της Πελοποννήσου και της Κρήτης θα έχουν ολοκληρωθεί τον Αύγουστο