Παρά τις αρχικές προσπάθειες να ανακοπεί η πτωτική πορεία, το φυσικό αέριο διευρύνει τις απώλειές του την Πέμπτη, με τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του ευρωπαϊκού φυσικού αερίου να υποχωρούν, εν μέσω των ηπιότερων θερμοκρασιών, αλλά και της αυξανόμενης προσδοκίας ότι τα αποθέματα φυσικού αερίου, αν και εξαντλούνται με ταχύτερους ρυθμούς, δεν εγκυμονούν κινδύνους για την επάρκεια έως το τέλος της χειμερινής περιόδου.

Ειδικότερα, το συμβόλαιο TTF υποχώρησε περίπου 3% κατά τη διάρκεια του απογευματινού εμπορίου της Πέμπτης, υποχωρώντας ακόμα και κάτω από το όριο των €40/MWh.

Ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε ανάλυση του Quantum Commodity Intelligence, οι τιμές ήταν ασταθείς καθ’ όλη τη διάρκεια της εβδομάδας σε ένα πλαίσιο πτώσης των αποθεμάτων, γεωπολιτικής αβεβαιότητας γύρω από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και φόβων για παγκόσμιους δασμούς που επηρεάζουν τη βιομηχανική ανάπτυξη.

Οι αποθήκες της ΕΕ είναι γεμάτες πλέον σε ποσοστό κάτω από το 38%, σε σύγκριση με 62% την ίδια περίοδο πέρυσι, και έναντι 49% που είναι ο πενταετής μέσος όρος.

«Οι τιμές του φυσικού αερίου μειώθηκαν απότομα, καθώς οι προβλέψεις για ζεστό καιρό για την Κεντρική και Βόρεια Ευρώπη κατάφεραν να επισκιάσουν τις ανησυχίες για την κατάσταση στην Ουκρανία. Οι αυξανόμενες συνομιλίες για τον εμπορικό πόλεμο από τον Ντόναλντ Τραμπ και οι φόβοι ότι θα μπορούσε να επηρεάσει τη ζήτηση στην Ευρώπη ενίσχυσαν το αρνητικό κλίμα», ανέφερε σε σημείωμα η Energi Danmark.

Ορισμένες χαμηλότερες θερμοκρασίες που προβλέπονται αργότερα μέσα στο μήνα είναι πιθανό να διατηρήσουν τις τιμές του φυσικού αερίου ασταθείς, είπαν οι αναλυτές, ενώ οι ιστορικά χαμηλοί όγκοι αποθήκευσης παραμένουν ανησυχητικός παράγοντας.

Κάτω από 38% γεμάτες οι αποθήκες στο φυσικό αέριο

Οι αποθήκες της ΕΕ είναι γεμάτες πλέον σε ποσοστό κάτω από το 38%, σε σύγκριση με 62% την ίδια περίοδο πέρυσι, και έναντι 49% που είναι ο πενταετής μέσος όρος.

Τα αποθέματα αναμένεται να μειωθούν περαιτέρω πριν τελειώσει η περίοδος θέρμανσης. Στη συνέχεια, οι φορείς εκμετάλλευσης πρέπει να ανεβάσουν τα επίπεδα στο 90% μέχρι τις αρχές Νοεμβρίου, καθιστώντας την σε μεγάλο βαθμό εξαρτημένη από τις εισαγωγές LNG των ΗΠΑ.

Οι τιμές του TTF ξεκίνησαν την υποχώρηση τον περασμένο μήνα με τις ελπίδες για μια ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, η οποία θα μπορούσε να είχε αποκαταστήσει ορισμένες εισαγωγές ρωσικών αγωγών το καλοκαίρι και μια χαλάρωση στους στόχους αποθήκευσης για τον επόμενο χειμώνα.

Διετής παράταση του Κανονισμού Αποθήκευσης

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι προτείνει την παράταση του ισχύοντος Κανονισμού Αποθήκευσης για το φυσικό αέριο μέχρι το τέλος του 2027.

Στο τρέχον γεωπολιτικό πλαίσιο και την ασταθή κατάσταση στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου, αυτή η 2ετής παράταση θα συμβάλει στη διασφάλιση της συνεχούς ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού σε ολόκληρη την ΕΕ και της σταθερότητας της ευρωπαϊκής αγοράς φυσικού αερίου. Θα διασφαλίσει ιδίως ότι η ΕΕ προετοιμάζεται για τις επερχόμενες χειμερινές περιόδους με συντονισμένο τρόπο.

«Η αποθήκευση φυσικού αερίου έχει θωρακίσει τους πολίτες της ΕΕ από τον κίνδυνο διακοπής του εφοδιασμού και γι’ αυτό είναι σημαντικό να συνεχίσουμε με αυτό το εργαλείο», υπογράμμισε ο Επίτροπος Ενέργειας και Στέγασης Dan Jørgensen και πρόσθεσε: «Ωστόσο, τα κράτη μέλη χρειάζονται επαρκή ευελιξία για την πλήρωση της αποθήκης καθ’ όλη τη διάρκεια του καλοκαιριού υπό τις καλύτερες συνθήκες. Συνιστούμε αυτήν την ευελιξία σήμερα για να αποφευχθούν στρεβλώσεις της αγοράς στην τρέχουσα κατάσταση και να μειωθεί η πίεση στην αγορά».

Από τότε που καθορίστηκε ο στόχος πλήρωσης 90%, η ΕΕ τον υπερέβαινε σταθερά πριν από την έναρξη κάθε περιόδου θέρμανσης.

Ο κανονισμός για την αποθήκευση

Ο κανονισμός για την αποθήκευση αερίου εγκρίθηκε τον Ιούνιο του 2022, στο αποκορύφωμα της ενεργειακής κρίσης, προκειμένου να εξασφαλιστεί επαρκής εφοδιασμός σε σπίτια και επιχειρήσεις της ΕΕ κατά τη διάρκεια του χειμώνα.

Μια έκθεση σχετικά με τη λειτουργία του Κανονισμού Αποθήκευσης Αερίου, που εγκρίθηκε επίσης σήμερα, υπογραμμίζει ότι έχει διασφαλίσει την ασφάλεια του εφοδιασμού, μειώνοντας τους κινδύνους διακοπής του εφοδιασμού, επιτρέποντας στην ΕΕ να προωθήσει τις προσπάθειες για τη μείωση της ενεργειακής εξάρτησης από τη Ρωσία.

Οι σημαντικές δυνατότητες αποθήκευσης φυσικού αερίου της ΕΕ και οι εγκαταστάσεις αποθήκευσης της ΕΕ είναι η κύρια πηγή εφοδιασμού με φυσικό αέριο τον χειμώνα, εξασφαλίζοντας το 30% του χειμερινού εφοδιασμού της ΕΕ.

Η παροχή δυνατότητας στις εταιρείες να αγοράζουν και να αποθηκεύουν φθηνότερο φυσικό αέριο το καλοκαίρι, όταν η ζήτηση είναι χαμηλότερη στην ΕΕ, συμβάλλει στο να γίνει η ενέργεια πιο προσιτή για τους πολίτες της ΕΕ.

Οι συστάσεις της Κομισιόν για το φυσικό αέριο

Η σημερινή πρόταση συνοδεύεται επίσης από σύσταση της Επιτροπής που καλεί τις χώρες της ΕΕ να εξετάσουν τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς και να εισαγάγουν ευελιξία όταν αποφασίζουν για μέτρα αναπλήρωσης των εγκαταστάσεων αποθήκευσης αυτό το καλοκαίρι, επιτρέποντάς τους να γεμίζουν τις αποθηκευτικές τους εγκαταστάσεις καθ’ όλη τη διάρκεια της σεζόν με τις βέλτιστες συνθήκες αγοράς. Αυτό θα βοηθούσε στην αποφυγή στρεβλώσεων της εσωτερικής αγοράς ενέργειας ή αρνητικών επιπτώσεων της ενεργειακής ασφάλειας άλλων χωρών της ΕΕ ή της ΕΕ συνολικά, υπό τις τρέχουσες συνθήκες της αγοράς.

Η πρόταση αναμένεται να συζητηθεί από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και το Συμβούλιο.

Επιπλέον, η Επιτροπή σχεδιάζει να επανεξετάσει το πλαίσιο ενεργειακής ασφάλειας της ΕΕ, κατά τη διάρκεια του οποίου μπορεί να αξιολογήσει εάν απαιτούνται μόνιμα μέτρα που σχετίζονται με την αποθήκευση.

Η Επιτροπή θα συνεχίσει επίσης να παρακολουθεί την ασφάλεια του εφοδιασμού με αέριο της ΕΕ με τις χώρες της ΕΕ στο πλαίσιο της Ομάδας Συντονισμού Αερίου και θα συντονίζει τυχόν μέτρα που λαμβάνονται για να διασφαλιστεί η βέλτιστη αναπλήρωση της αποθήκευσης.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Ενέργεια
ΔΕΣΦΑ: Έντονο ενδιαφέρον στις δημοπρασίες για LNG slots [γραφήματα]
Ενέργεια |

Έντονο ενδιαφέρον στις δημοπρασίες για LNG slots - Τι αναφέρει ο ΔΕΣΦΑ [γραφήματα]

ΔΕΣΦΑ: Το αποτέλεσμα των δημοπρασιών ενισχύει την ασφάλεια εφοδιασμού σε φυσικό αέριο της Ελλάδας και της ευρύτερης περιοχής - Αφορά τη δέσμευση χρονοπαραθύρων εκφόρτωσης φορτίων LNG