
Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου, Great Sea Interconnector (GSI), συνεχίζει να περνά από 40 κύματα… ως προς την υλοποίηση του.
Οι αβεβαιότητες παραμένουν στο γεωπολιτικό πεδίο και ιδίως μετά την εκλογή Ντόναλντ Τραμπ, ενώ νωπές παραμένουν οι μνήμες από το επεισόδιο του περασμένου Ιουλίου όταν το ειδικό σκάφος που είχε ναυλώσει η γαλλική κατασκευαστική εταιρεία Nexans επιχειρώντας να πραγματοποιήσει έρευνες βυθού στα διεθνή ύδατα Καρπάθου – Κάσου βρέθηκε περικυκλωμένο από τουρκικά πολεμικά πλοία.
Η γεωπολιτική διάσταση και οι νέες αβεβαιότητες που προκαλούνται μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ αλλά και τις προτεραιότητες που αναλαμβάνουν η Ε.Ε. και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρον φαίνεται πώς κυριαρχούν ως προς την εκτέλεση του έργου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου
Το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου και το πάγωμα πληρωμών
Το μεγάλο έργο για το καλώδιο Ελλάδας – Κύπρου και πιο συγκεκριμένα η πορεία υλοποίησης του βρίσκεται υπό την ευθύνη των υπουργείων Περιβάλλοντος και Ενέργειας και Εξωτερικών.
Η γεωπολιτική διάσταση και οι νέες αβεβαιότητες που προκαλούνται μετά την εκλογή Τραμπ στις ΗΠΑ αλλά και τις προτεραιότητες που αναλαμβάνουν η Ε.Ε. και ο Γάλλος πρόεδρος Μακρον φαίνεται πώς κυριαρχούν ως προς την εκτέλεση του έργου για την ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου.
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Καθημερινής, ο ΑΔΜΗΕ πάγωσε τις πληρωμές εκκρεμών δόσεων ύψους 70 εκατ. ευρώ προς τη γαλλική Nexans.Καταβολές που έπρεπε να γίνουν μέχρι το τέλος του Φεβρουαρίου.
Κυβερνητικές πηγές, αναφέρουν στον ΟΤ, πώς «η κίνηση του ΑΔΜΗΕ έρχεται σε συνεννόηση με τη γαλλική Nexans ώστε να μη σταματήσει η παραγωγή του καλωδίου μήκους περίπου 900 χλμ. Η παύση πληρωμών του Διαχειριστή γίνεται ώστε να περιοριστεί η έκθεση του απέναντι στις αβεβαιότητες».
Η κυβερνητική κάλυψη είναι φανερή στις εξελίξεις αυτές με δεδομένες τις γεωπολιτικές προκλήσεις. Γεγονότα τα οποία δεν μπορούν να προβλεφθούν και ιδίως στη φάση που βρίσκεται το έργο. Και αυτή προβλέπει τις έρευνες στα διεθνή ύδατα για την χάραξη της διαδρομής που θα ακολουθήσει το υποθαλάσσιο καλώδιο.
Πιθανό «ναυάγιο» θα οδηγήσει αφενός στην ενεργοποίηση ρητρών που έχουν οι Γάλλοι της Nexans έναντι του ΑΔΜΗΕ για την ανάληψη του κατασκευαστικού αντικειμένου ύψους 1,4 δισ. ευρώ αλλά και υποχρεώσεις αποζημίωσης του Διαχειριστή με βάση και τα όσα προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο του έργου.
Η τύχη του καλωδίου Ελλάδας – Κύπρου και ο τελικός λογαριασμός
Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας – Κύπρου βρίσκεται σε ακόμη μία κρίσιμη καμπή.
Η τύχη του έργου καθορίζεται πλέον από τον γεωπολιτικό παράγοντα με την ανάγκη ανανέωσης της στήριξης του project των 1,9 δισ. ευρώ και από τις ΗΠΑ και τη Γαλλία.
Πιθανό «ναυάγιο» θα οδηγήσει αφενός στην ενεργοποίηση ρητρών που έχουν οι Γάλλοι της Nexans έναντι του ΑΔΜΗΕ για την ανάληψη του κατασκευαστικού αντικειμένου ύψους 1,4 δισ. ευρώ αλλά και υποχρεώσεις αποζημίωσης του Διαχειριστή με βάση και τα όσα προβλέπει το ρυθμιστικό πλαίσιο του έργου.
Ο ΑΔΜΗΕ έχει έως τώρα πληρώσει 200 εκατ. ευρώ στη Nexans ενώ έχει εισπράξει και προκαταβολή 160 εκατ. ευρώ από την ευρωπαϊκή επιδότηση ύψους 657 εκατ. ευρώ.
Σύμφωνα με νομοθετική ρύθμιση που ψηφίστηκε ο ΑΔΜΗΕ σε περίπτωση που το έργο «καθυστερήσει ή ματαιωθεί εξαιτίας εξωτερικών παραγόντων εκτός του ελέγχου, ευθύνης και υπαιτιότητας του φορέα υλοποίησης και των συμβαλλόμενων με αυτόν προμηθευτών και αναδόχων» τότε θα αποζημιωθεί από τον κρατικό προϋπολογισμό για το 13% των δαπανών. Συνολικά από την Ελλάδα θα πρέπει να ανακτήσει το 50% των δαπανών. Το υπόλοιπο 37% θα το ανακτήσει μέσω απόφασης της ΡΑΑΕΥ η οποία θα ζητήσει το ποσό από τους καταναλωτές.


Latest News

Νέα συνάντηση της task force για αποφυγή black out το Πάσχα - Τι έδειξαν τα crash test
Η ανάγκη ρύθμισης της παραγωγής οφείλεται στην αλματώδη αύξηση του ποσοστού της ηλεκτρικής ενέργειας που αντλεί η χώρα μας από ΑΠΕ

«Παραθυράκια» για να σπάσει τις συμβάσεις για το ρωσικό αέριο αναζητεί η ΕΕ
Οι Βρυξέλλες λένε ότι η επίκληση της ρήτρας «ανωτέρας βίας» θα επέτρεπε τη λύση της σύμβασης χωρίς κυρώσεις

Ο εκβιασμός Τραμπ και το δίλημμα της ΕΕ - Θα επιστρέψει στο ρωσικό αέριο;
Πόσο μπορεί να εμπιστευτεί την αδιάλλειπτη προμήθεια σε φυσικό αέριο από τις ΗΠΑ η ΕΕ; - Μπορεί να δημιουργηθεί μια νέα ενεργειακή εξάρτηση;

Οι στόχοι της Ελλάδας για την πράσινη μετάβαση - Τι είπαν Παπασταύρου - Hoekstra
Οι προτεραιότητες για την πράσινη μετάβαση - Εξελίξεις για το Κοινωνικό Ταμείο για το Κλίμα

Politico: Με αγορές LNG θα επιχειρήσει η ΕΕ να κατευνάσει τον Τραμπ
Η ΕΕ σχεδιάζει να ανοίξει ξανά συνομιλίες για την ενίσχυση των αγορών LNG από τις ΗΠΑ, σύμφωνα με το Politico

Πακιστάν - Τουρκία θα ερευνήσουν το 4ο μεγαλύτερο κοίτασμα υδρογονανθράκων του κόσμου
Πακιστάν και Τουρκία υπέγραψαν αυτή την εβδομάδα συμφωνία στο Ισλαμαμπάντ για να υποβάλουν από κοινού προσφορά για 40 υπεράκτια οικόπεδα

McKinsey & Company: Πόσο έτοιμη είναι η Ελλάδα για τα νέα δεδομένα της ενεργειακής μετάβασης;
Η ενεργειακή μετάβαση βρίσκεται σε φάση επαναπροσδιορισμού και ο κλάδος της Ενέργειας στην Ελλάδα, καλείται να προσεγγίσει εκ νέου τις προτεραιότητές του, επισήμανε ο Λευτέρης Χαραλάμπους της McKinsey

Υπεγράφη η δεύτερη Υπουργική Απόφαση για τη Chevron
Η σημερινή Υπουργική Απόφαση για τη C\hevron έρχεται σε συνέχεια της αποδοχής της εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τις εν λόγω θαλάσσιες περιοχές

Delphi Economic Forum X: Η Ελλάδα κόμβος ενεργειακής ασφάλειας στην περιοχή
O υφυπουργός Ενέργειας, Νίκος Τσάφος μαζί με τον Geoffrey R. Pyatt, υφυπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ ανέδειξαν τον ρόλο της Ελλάδας στην ενεργειακή ασφάλεια της περιοχής

Πρωτοβουλία Παπασταύρου στην ΕΕ για τις τιμές ενέργειας - Το στοίχημα του καλοκαιριού
Οι πέντε χώρες που ενώνουν τις δυνάμεις τους προκειμένου να μην παρατηρηθούν οι στρεβλώσεις το περασμένου καλοκαιριού