
Στα 140,2 εκατ. ευρώ διαμορφώθηκαν τα καθαρά κέρδη της Optima Bank το 2024, αυξημένα κατά 36% σε ετήσια βάση, με τηνν απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να ανέρχεται σε 25,3%.
Ταυτόχρονα, συνεχίστηκε η πιστωτική επέκταση με τις εκταμιεύσεις δανείων το δωδεκάμηνο του 2024 να ανέρχονται σε € 2,8δισ., 40% υψηλότερες σε ετήσια βάση.
Το χαρτοφυλάκιο δανείων ανήλθε σε 3,7 δισ. ευρώ έναντι 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023, σημειώνοντας αύξηση 49%.
Το καθαρό επιτοκιακό έσοδο αυξήθηκε κατά 34% στα 189,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι προμήθειες αυξήθηκαν 29% στα 41,3 εκατ. ευρώ.
Τα λειτουργικά έξοδα ήταν 2% υψηλότερα σε ετήσια βάση στα €57,9 εκατ. Τα έξοδα προσωπικού ήταν 7% υψηλότερα σε ετήσια βάση, ενώ τα γενικά και διοικητικά έξοδα ήταν 12% χαμηλότερα σε ετήσια βάση.
Οπως επισημαίνει ο διευθύνων σύμβουλος της Οptima Bank, Δημήτρης Κυπαρίσσης, Αυτή ήταν η 5η συνεχόμενη χρονιά που η Optima bank παρουσίασε τους
υψηλότερους ρυθμούς αύξησης, όχι μόνο στην ελληνική αλλά και στην ευρωπαϊκή αγορά.
Για το 2025, η τράπεζα βάζει τον πήχη της κερδοφορίας μας πάνω από 160 εκατ. ευρώ, που αντιπροσωπεύει αύξηση καθαρού κέρδους άνω του 14% και απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 22%.
Η δήλωση Κυπαρίσση
«Με μεγάλη ικανοποίηση ανακοινώνουμε σήμερα τα αποτελέσματα του οικονομικού έτους 2024 της Optima bank, μια χρονιά όπου συνεχίσαμε να αναπτύσσουμε το σχέδιο μας και να υλοποιούμε τις υποσχέσεις μας στην αγορά. Αυτή ήταν η 5η συνεχόμενη χρονιά που η Optima bank παρουσίασε τους υψηλότερους ρυθμούς αύξησης, όχι μόνο στην Ελληνική αλλά και στην Ευρωπαϊκή αγορά.
Τα καθαρά μας κέρδη αυξήθηκαν κατά 36% και διαμορφώθηκαν στα 140,2 εκατ. ευρώ έναντι 103,0 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο της περσινής χρονιάς. Αυτά τα κέρδη υποδηλώνουν εξαιρετική απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων της τάξης του 25,3%, η υψηλότερη στην ελληνική αγορά και μία από τις υψηλότερες στην Ευρώπη. Με αυτά τα αποτελέσματα, υπερβήκαμε τους στόχους που θέσαμε και ανακοινώσαμε στην αγορά στις αρχές του 2024.
Η τράπεζά μας είχε πολύ καλή επίδοση σε όλους τους τομείς δραστηριοποίησης, η οποία επιταχύνθηκε το 4ο τρίμηνο, όπου είχαμε ρεκόρ εκταμιεύσεων ύψους περίπου 1 δισ. ευρώ. Η αγορά χαρακτηρίστηκε από υγιή ζήτηση εταιρικών δανείων καθ’ όλη της διάρκεια της χρονιάς. Το χαρτοφυλάκιο δανείων ανήλθε σε 3,7 δισ. ευρώ έναντι 2,4 δισ. ευρώ στο τέλος του 2023, σημειώνοντας αύξηση 49%.
Συνεχίσαμε να αυξάνομε την γκάμα των προϊόντων μας και το τέταρτο τρίμηνο ξεκινήσαμε την Optima leasing, τη νέα θυγατρική μας υπηρεσιών χρηματοδοτικής μίσθωσης. Η Optima leasing μαζί με την Optima factors συμπληρώνουν τέλεια το προϊοντικό χαρτοφυλάκιο μας και θα μας επιτρέψουν να επεκτείνουμε την παρουσία μας στην ελληνική αγορά με πολύ πιο ολοκληρωμένο τρόπο.
Το 2024 ήταν επίσης μια καλή χρονιά όσον αφορά την προσπάθεια συγκέντρωσης καταθέσεων. Αυξήσαμε τις καταθέσεις μας κατά σχεδόν 1,5 δισ. ευρώ σε 4,6 δισ. ευρώ.
Το δίκτυο των καταστημάτων μας βοήθησε σημαντικά στην επίτευξη αυτού του στόχου. Το 2024 ανοίξαμε ένα νέο κατάστημα στα Χανιά Κρήτης και το 2025 σκοπεύουμε να ανοίξουμε άλλα δύο καταστήματα.
Το καθαρό επιτοκιακό έσοδο αυξήθηκε κατά 34% στα 189,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι προμήθειες αυξήθηκαν 29% στα 41,3 εκατ. ευρώ. Τα έσοδα από τις προμήθειες επιταχύνθηκαν το τέταρτο τρίμηνο καθώς συνεχίζουμε να αξιοποιούμε την αύξηση του χαρτοφυλακίου δανείων και την αύξηση του συνόλου των υπό διαχείριση περιουσιακών στοιχείων, τα οποία το 2024 αυξήθηκαν κατά 25% και τώρα ανέρχονται σε 4,2 δισ. ευρώ.
Το 2024 η Optima asset management παρουσίασε τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης στην ελληνική αγορά για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά.
Τέλος, διατηρήσαμε την λειτουργική αποτελεσματικότητα μας όπως αυτή αποτυπώνεται στο δείκτη Κόστους προς Έσοδα που διαμορφώθηκε στο 25.6%, το χαμηλότερo στην ελληνική αγορά.
Για το 2025, στοχεύουμε σε αύξηση της κερδοφορίας μας σε πάνω από 160 εκατ. ευρώ, η οποία αντιπροσωπεύει αύξηση καθαρού κέρδους άνω του 14% και απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων άνω του 22%.
Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε για την ενίσχυση της παρουσίας μας στην ελληνική αγορά συνδυάζοντας την εργατικότητα και την αποτελεσματικότητα των ανθρώπων μας και την εστίαση στην παροχή της καλύτερης εξυπηρέτησης στους πελάτες μας. Η στρατηγική μας αποδίδει και θα συνεχίσουμε να εκμεταλλευόμαστε κάθε ευκαιρία που βλέπουμε στην αγορά για να αυξήσουμε το εκτόπισμα της Optima bank στον ελληνικό τραπεζικό χώρο».


Latest News

Κάμπος Χίου: Συνεχίζεται η συγκομιδή των εσπεριδοειδών του νησιού
Διαρκής στόχος της εταιρείας είναι η στήριξη των ντόπιων παραγωγών

Εθνική Τράπεζα: Διαψεύδει διεργασίες για στρατηγική συμφωνία με Τράπεζα Κύπρου
Απάντηση της Εθνικής Τράπεζας σε επιστολή - ερώτημα της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

Ελλάκτωρ: 24 Μαρτίου η ημερομηνία αποκοπής για την επιστροφή κεφαλαίου
Οι μετοχές της Ελλάκτωρ θα είναι στο Χ.Α. με τελική ονομαστική αξία €0,04 ανά μετοχή
![Morningstar DBRS: Γάλλοι και Έλληνες τραπεζίτες πήραν την «πίτα» της ναυτιλιακής βιομηχανίας [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/09/ploia-600x338.jpg)
Morningstar DBRS: Γάλλοι και Έλληνες τραπεζίτες πήραν την «πίτα» της ναυτιλιακής βιομηχανίας [γράφημα]
Γιατί η ναυτιλιακή βιομηχανία θα μπορούσε να μειώσει τις ανησυχίες για την ποιότητα του ενεργητικού για τις ευρωπαϊκές τράπεζες

Παρατείνεται για έναν χρόνο το Ταμείο Εγγυοδοσίας ΕΑΤ-ΤΜΕΔΕ
Ο προϋπολογισμός του για το έτος 2025 ανέρχεται σε 50 εκατ. ευρώ

Νέα επένδυση από ΤΕΝΕΡΓ στις ΑΠΕ της Βουλγαρίας – Φωτοβολταϊκό 130 MW με κατασκευαστή την ΤΕΡΝΑ
Η επένδυση αφορά την ανάπτυξη φωτοβολταϊκού σταθμού ισχύος 130 MW - Η κατασκευή του έργου υλοποιείται από την ΤΕΡΝΑ Α.Ε.

Eurobank: Πράσινο φως για την εξαγορά της Ελληνικής
Εγκρίθηκε το ενημερωτικό της Δημόσιας Πρότασης για την Ελληνική από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς Κύπρου

Έρχονται «πτυχία» φούρναρη, αλουμινά, τεντά και βιοτέχνη ρούχων - Τι λέει το ΒΕΑ
Πρόταση νόμου για την αδειοδότηση βιοτεχνικών και χειροτεχνικών επαγγελμάτων – Ανά κλάδο οι προδιαγραφές και τα κριτήρια λέει ο Κωνσταντίνος Δαμίγος, πρόεδρος του ΒΕΑ

Γ. Ποντίκας ( ΕΣΥΦ -Syngenta): Μας σκοτώνουν αυτοί που φέρνουν παράνομα φυτοφάρμακα
Οι εταιρείες που «δανείζουν» με 1,5 δισ. ετησίως τους αγρότες – Το μέλλον σε καλλιέργειες αξίας – Το παράδοξο του ηλιέλαιου και η προσπάθεια ανακύκλωσης

Πώς οι τράπεζες «σβήνουν» τις απώλειες από τη μείωση των επιτοκίων
Τα νέα δεδομένα που φέρνει η υποχώρηση των επιτοκίων για τις τράπεζες - Το όριο των 8 δισ. και η παραγωγή νέων δανείων