
Στις 17 Μαρτίου ανοίξει η αυλαία για τις φορολογικές δηλώσεις και θα παραμείνει ανοιχτή μέχρι τις 15 Ιουλίου. Oι φορείς απέστειλαν εμπρόθεσμα στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τα οποία είναι απαραίτητα για την ομαλή έναρξη της διαδικασίας υποβολής των φορολογικών δηλώσεων.
Συγκεκριμένα απέστειλαν τα στοιχεία των εισοδημάτων, των δαπανών και των καταθέσεων του συνόλου των φορολογουμένων, με τα οποία θα προσυμπληρωθούν οι φορολογικές δηλώσεις του 2025. Η διορία που είχαν οι φορείς του δημοσίου να αποστείλουν τα στοιχεία προς την ΑΑΔΕ έληξε στις 28 Φεβρουαρίου.
Οι φορολογικές δηλώσεις
Η ΑΑΔΕ θα δώσει τη δυνατότητα στους φορολογούμενους να «τσεκάρουν» τους προσυμπληρωμένους κωδικούς για μισθούς, συντάξεις, ακίνητα, αυτοκίνητα, επιδόματα, προστατευόμενα μέλη και εάν διαπιστώσουν λάθη ή παραλείψεις να προχωρήσουν σε διορθώσεις για να αποφύγουν περιπέτειες με την εφορία.
Με το άνοιγμα της αυλαίας των φετινών φορολογικών δηλώσεων, οι φορολογούμενοι θα δουν τη δήλωσή τους να είναι έτοιμη
Οι διορθώσεις στη δήλωση και η υποβολή της από τον ίδιο τον φορολογούμενο θα πρέπει να γίνουν πριν η ΑΑΔΕ «κλειδώσει» και υποβάλει αυτόματα και οριστικά τη προσυμπληρωμένη και προεκκαθαρισμένη φορολογική δήλωση.
Ειδικά για 1,4 εκατ. φορολογούμενους με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις οι φορολογικές δηλώσεις θα είναι όχι μόνο προσυμπληρωμένες αλλά και προεκκαθαρισμένες και έτοιμες για αποστολή.
Οι φορολογούμενοι που δεν θα υποβάλουν οι ίδιοι την προεκκαθαρισμένη δήλωσή τους, θα το κάνει για αυτούς η ΑΑΔΕ αμέσως μετά το Πάσχα, ώστε να μη χαθεί η ανώτατη έκπτωση φόρου 4% για όσους λάβουν χρεωστικό εκκαθαριστικό και θέλουν να εξοφλήσουν εφάπαξ το φόρο εισοδήματος έως τις 31 Ιουλίου 2025.
Στις φορολογικές δηλώσεις θα αποτυπωθούν δεκάδες κατηγορίες παροχών, αποζημιώσεων και εισοδημάτων που απέκτησαν το 2024 μισθωτοί και συνταξιούχοι τα οποία είναι αφορολόγητα και μπορούν να εξαφανίσουν ή να μειώσουν τα τεκμήρια στην παγίδα των οποίων πέφτουν πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι εκτός από τις προσυμπληρωμένες και προεκκαθαρισμένες φορολογικές δηλώσεις 1,4 εκατ. φορολογούμενων με εισοδήματα από μισθούς και συντάξεις οι οποίες εάν δεν υποβληθούν από τους φορολογούμενους υποβάλλονται αυτόματα από την ΑΑΔΕ, η εφορία μπορεί να εκδίδει σε συγκεκριμένες περιπτώσεις εκκαθαριστικά με φόρο κατ΄ εκτίμηση ή ακόμη και ενδιάμεσο φόρο.


Latest News
![ΕΡΓΑΝΗ: Στις 221.383 ανήλθαν οι απολύσεις τον Ιανουάριο [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/04/adiloti-ergasia-500-1200x720-1-600x360.jpg)
Με απολύσεις ξεκίνησε το 2025 - Πόσοι έχασαν την εργασία τους [γραφήματα]
Τι δείχνουν τα στοιχεία του πληροφοριακού συστήματος Εργάνη για τις προσλήψεις και τις απολύσεις

Τριάντα επιχειρήσεις προσφέρουν 900 θέσεις εργασίας στην Πάτρα στην «Ημέρα Καριέρας»
Στην Ημέρα Καριέρας, οι πολίτες θα έχουν τη δυνατότητα να ενημερωθούν από εξειδικευμένους εργασιακούς συμβούλους

Στο τραπέζι τρία σενάρια για περικοπές συντάξεων χηρείας - Τι συζητείται
Περικοπές στις συντάξεις χηρείας γίνονται ήδη στους συνταξιούχους του Δημοσίου και του ΟΓΑ αλλά δεν έχουν επεκταθεί στον ιδιωτικό τομέα υπό τον φόβο πολιτικού κόστους

Συντάξεις πείνας για εννιά στους δέκα ελεύθερους επαγγελματίες
Αιτία η επιλογή των χαμηλών εισφορών με την ένταξή τους στην πρώτη ασφαλιστική κατηγορία και το 2025

Ποιοι θα πληρώσουν λιγότερο ΕΝΦΙΑ- Οι δόσεις και οι εκπτώσεις
Μέχρι τη Δευτέρα 10 Μαρτίου ο νέος «λογαριασμός» ΕΝΦΙΑ για 7 εκατομμύρια ιδιοκτήτες ακινήτων στην Ελλάδα

ΑΑΔΕ: 784 έλεγχοι στην επικράτεια την περίοδο των Αποκριών
Οι έλεγχοι της ΑΑΔΕ έγιναν σε επιχειρήσεις του κλάδου εστίασης και εποχιακών ειδών

Απλουστεύεται η διαδικασία εξαγωγής αγαθών έως 1000 ευρώ - Ποιοι ωφελούνται
Με τη συγκεκριμένη απλοποίηση διευκολύνονται ακόμα περισσότερο οι εξαγωγές μικρομεσαίων επιχειρήσεων, αφού εκτιμάται ότι πάνω από 2.700 εξαγωγείς κατ’ έτος, πραγματοποιούν 20.000 εξαγωγές αγαθών

Πώς ασφαλίζονται οι φοιτητές σε πρακτική άσκηση- Δείτε την εγκύκλιο
Με τις νέες διατάξεις επαναοριοθετείται το θεσμικό πλαίσιο της διενέργειας της πρακτικής άσκησης των φοιτητών

Τα 13 «μυστικά» των αυτόματων φορολογικών δηλώσεων
Τι θα πρέπει να «τσεκάρουν» στις προ-συμπληρωμένες και προ-εκκαθαρισμένες δηλώσεις 1,4 εκατ. μισθωτοί και συνταξιούχοι

Διαθέσιμο νέο app για τις προτελωνειακές διαδικασίες
Μέσω της νέας διαλειτουργικότητας, καθίσταται πλέον δυνατή η διεξαγωγή αυτοματοποιημένων ελέγχων