Ταχύτερα από το αναμενόμενο κινήθηκε το ΑΕΠ της ευρωζώνης το τέταρτο τρίμηνο του 2024.

Το τέταρτο τρίμηνο του 2024, το εποχικά διορθωμένο ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% στη ζώνη του ευρώ και κατά 0,4% στην ΕΕ, σε σύγκριση με το προηγούμενο τρίμηνο, σύμφωνα με εκτίμηση που δημοσίευσε η Eurostat.Ο ρυθμός αυτός (0,2%) είναι διπλάσιος από τον ρυθμό που είχε αναφερθεί νωρίτερα, τον οποίο όλοι οι οικονομολόγοι σε έρευνα του Bloomberg, εκτός από δύο, ανέμεναν να επιβεβαιώσουν. Το τρίτο τρίμηνο του 2024, το ΑΕΠ είχε αυξηθεί κατά 0,4% και στις δύο περιοχές.

Η περίπτωση της Ιρλανδίας και οι κίνδυνοι για την ευρωζώνη

Σχεδόν το σύνολο της αναθεώρησης οφείλεται στην Ιρλανδία, όπου ο μεγάλος πολυεθνικός τομέας συχνά στρεβλώνει τα στοιχεία, όπως αναφέρει το Reuters.Τα στοιχεία για τις περισσότερες χώρες παρέμειναν αμετάβλητα σε σχέση με τα προκαταρκτικά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένων της Γερμανίας και της Γαλλίας, που αμφότερες συρρικνώθηκαν.

Η ιρλανδική οικονομία θεωρήθηκε αρχικά ότι συρρικνώθηκε κατά 1,3%, αλλά τώρα εκτιμάται ότι αυξήθηκε κατά 3,6%, μια στρέβλωση που δεν σηματοδοτεί καμία αλλαγή στις προοπτικές  του μπλοκ.

Τα πολιτικά κενά στις δύο μεγαλύτερες χώρες, τη Γερμανία και τη Γαλλία, επιβάρυναν το κλίμα ακόμη και πριν από την επανεκλογή του Αμερικανού προέδρου Ντόναλντ Τραμπ. Οι συνεχιζόμενες απειλές του Τραμπ για την επιβολή δασμών καθώς και η ξαφνική αναπροσαρμογή της παγκόσμιας αρχιτεκτονικής ασφάλειας προμηνύουν περισσότερα προβλήματα στο μέλλον.

Οι εξαγωγές και οι εισαγωγές μειώθηκαν κατά 0,1% η καθεμία το τέταρτο τρίμηνο. Η ιδιωτική κατανάλωση, οι δημόσιες δαπάνες και οι επενδύσεις αυξήθηκαν, αλλά ήταν επίσης όλες σημαντικά ασθενέστερες από ό,τι τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Η αύξηση της απασχόλησης υποχώρησε το τέταρτο τρίμηνο  στο 0,1% από 0,2% τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Η οικονομία της ευρωζώνης μόλις και μετά βίας αναπτύσσεται, καθώς τα νοικοκυριά συγκρατούν την κατανάλωση, οι κυβερνήσεις έχουν ελάχιστα μετρητά για να δαπανήσουν, η βιομηχανία βρίσκεται σε ύφεση και οι επιχειρήσεις συγκρατούν τις επενδύσεις καθώς οι δασμοί Τραμπ δημιουργούν μεγάλη αβεβαιότητα.

Οι προβλέψεις της ΕΚΤ

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένει ότι η ανάπτυξη της ευρωζώνης θα διαμορφωθεί στο 0,9% φέτος, στο ίδιο επίπεδο με το 2024, στο 1,2% το 2026 και σε 1,3%  το 2027. «Οι αναθεωρήσεις προς τα κάτω για το 2025 και το 2026» αναφέρει η ανακοίνωση της «αντανακλούν χαμηλότερες εξαγωγές και συνεχιζόμενη υποτονικότητα των επενδύσεων, εν μέρει ως αποτέλεσμα του υψηλού βαθμού αβεβαιότητας όσον αφορά την εμπορική πολιτική καθώς και της ευρύτερης αβεβαιότητας σχετικά με την οικονομική πολιτική.»

Στο ίδιο πλαίσιο κινήθηκε και η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ που ξεκίνησε τις παρατηρήσεις της στην καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου με την ανάλυση της οικονομικής κατάστασης, σημειώνοντας ότι η υψηλή αβεβαιότητα στο εσωτερικό και στο εξωτερικό πλήττει τις εξαγωγές και τις επενδύσεις. «Αυτό θα επιβαρύνει την ανάπτυξη περισσότερο από ό,τι αναμενόταν προηγουμένως»

Η κεντρική τράπεζα μείωσε τα επιτόκια κατά 25 μονάδες βάσης, σε μια απόφαση που θεωρείται ως η τελευταία «εύκολη» απόφαση της ΕΚΤ, καθώς τα στρατόπεδα των γερακιών και των περιστεριών αναμένεται να έχουν έντονες διαφωνίες για την επόμενη απόφαση στη συνεδρίαση του Απριλίου.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ προσπάθησε να κρατήσει  όλες τις επιλογές ανοιχτές υπό το πρίσμα του γρήγορου ρυθμού με τον οποίο εξελίσσονται τα γεγονότα γύρω από την κεντρική τράπεζα. Όσον αφορά τα σχέδια δαπανών της Ευρώπης, τόνισε ότι πολλά θα εξαρτηθούν από τις λεπτομέρειες και το πόσο γρήγορα μπορούν να δαπανηθούν τα χρήματα.

Πληθωρισμός

Σε ό,τι αφορά τον πληθωρισμό, η ΕΚΤ εξακολουθεί να αποφεύγει να δώσει ένα ισοζύγιο κινδύνων, απλώς απαριθμεί τους ανοδικούς και καθοδικούς κινδύνους. Η Λαγκάρντ εξήγησε  ότι η αύξηση των τριβών στο παγκόσμιο εμπόριο θα καταστήσει πιο αβέβαιες τις προοπτικές του πληθωρισμού στη ζώνη του ευρώ.

«Μια ενίσχυση των δαπανών για την άμυνα και τις υποδομές θα μπορούσε επίσης να αυξήσει τον πληθωρισμό μέσω της επίδρασής της στη συνολική ζήτηση», ανέφερε. «Όμως, ο πληθωρισμός θα μπορούσε να εκπλήξει προς τα κάτω, εάν η νομισματική πολιτική εξασθενίσει τη ζήτηση περισσότερο από ό,τι αναμένεται».

Εκτιμά ότι θα φτάσει στο στόχο του 2% στις αρχές του 2026.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή