Η παγκόσμια έλλειψη αντιμονίου – που χρησιμοποιείται ευρέως στα πολεμοφόδια – θα μπορούσε να επιδεινωθεί καθώς οι ΗΠΑ και η Ευρώπη αναπληρώνουν τα αποθέματα σφαιρών και βομβών που χρησιμοποιήθηκαν στην Ουκρανία, σύμφωνα με την εταιρεία που κατασκευάζει μία από τις λίγες νέες πηγές προμηθειών του εξειδικευμένου μετάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του Bloomberg.

Η Larvotto Resources Ltd. πρόκειται να λειτουργήσει ένα ορυχείο στην Αυστραλία το επόμενο έτος, προσφέροντας μια  νέα ροή παραγωγής από ένα δυτικό κράτος σε μια βιομηχανία αντιμονίου που κυριαρχείται από την Κίνα και τη Ρωσία. Οι τιμές του μετάλλου είναι σχεδόν τετραπλάσιες από ό,τι πριν από ένα χρόνο, αφού το Πεκίνο περιόρισε τις εξαγωγές κρίσιμων υλικών, προκαλώντας έναν αγώνα δρόμου για προμήθειες σε όλες τις βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας και άμυνας.

Τα κράματα αντιμονίου-μολύβδου χρησιμοποιούνται σε πυρήνες σφαιρών, εκρηκτικά και όπλα. Οι δυτικοί στρατιωτικοί υποστηρικτές της Ουκρανίας έχουν αντλήσει από τα παλαιά αποθέματα που τώρα θα πρέπει να αντικατασταθούν, δήλωσε σε συνέντευξή του ο διευθύνων σύμβουλος της Larvotto, Ron Heeks.

«Το αντιμόνιο και ο μόλυβδος είναι από αυτά τα πυρομαχικά που κανονικά θα ανακυκλώνονταν σε νέα όπλα, αλλά αυτά έχουν πάει στην πρώτη γραμμή του μετώπου στην Ουκρανία», δήλωσε ο Heeks.

Οι στρατιωτικές εφαρμογές παραμένουν ένα μικρό τμήμα της ζήτησης αντιμονίου, στην οποία κυριαρχούν τα επιβραδυντικά φλόγας, οι μπαταρίες μολύβδου-οξέος και η χημική βιομηχανία. Εξαιρουμένων των μπαταριών, ο κόσμος χρειάζεται περίπου 120.000 τόνους ετησίως και παράγει μόνο περίπου 80.000 τόνους, δήλωσε ο Heeks.

Αντιμόνιο: Η απαγόρευση της Κίνας

Η Κίνα επέβαλε απαγόρευση στις εξαγωγές αντιμονίου, γαλλίου και γερμανίου που κατευθύνονται προς τις ΗΠΑ κατά τον περασμένο Δεκέμβριο, επιδεικνύοντας τον ισχυρό έλεγχό της σε στρατηγικά υλικά. Ενώ ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ επιδιώκει τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία, η εξωτερική πολιτική του «πρώτα η Αμερική» ωθεί τα ευρωπαϊκά κράτη να αυξήσουν τις αμυντικές δαπάνες – μεταξύ άλλων και για πυρομαχικά.

Η Κίνα, η Ρωσία και το Τατζικιστάν παράγουν περίπου το 87% της παγκόσμιας προσφοράς αντιμονίου που εξορύσσεται, σύμφωνα με την Mandalay Resources Corp. η οποία διαχειρίζεται ένα ορυχείο στην Αυστραλία που μετρά μόλις το 2%, ενώ η παραγωγή μειώνεται.

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έδωσε τον περασμένο Νοέμβριο την αρχική έγκριση σε ένα προτεινόμενο ορυχείο στο Αϊντάχο, το οποίο χρηματοδοτείται εν μέρει από το Υπουργείο Άμυνας για την παραγωγή εγχώριων προμηθειών. Το έργο Grovehill της Larvotto θα είναι το μεγαλύτερο ορυχείο αντιμονίου της Αυστραλίας, παρέχοντας έως και το 7% της παγκόσμιας ζήτησης, σύμφωνα με την εταιρεία.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή