Καμία αισιοδοξία δεν εμπνέουν τα τελευταία στοιχεία παραγγελιών για τη γερμανική βιομηχανία, καθώς αποτυπώνουν μείωση κατά 2,7% σε ετήσια βάση τον Ιανουάριο -εξαιρουμένων των παραγγελιών μεγάλης κλίμακας που μπορεί να θολώσουν την εικόνα, όπως επισημαίνει η WSJ- και κατά 7% σε μηνιαία βάση.

Πρόκειται για μια σημαντικά πιο έντονη πτώση από ό,τι είχαν υπολογίσει οι οικονομολόγοι και αντιστρέφει το άλμα της ζήτησης που καταγράφηκε τον προηγούμενο μήνα, όταν σημειώθηκε άνοδος στις υψηλού κόστους παραγγελίες στην αεροδιαστημική βιομηχανία.

Η πτώση στις παραγγελίες έρχεται καθώς η γερμανική και η ευρωπαϊκή βιομηχανία προετοιμάζονται για τους δασμούς στις εισαγωγές των ΗΠΑ που πρόκειται να τεθούν σε ισχύ από τις αρχές Απριλίου και οι οποίοι απειλούν να στραγγαλίσουν περαιτέρω τη ζήτηση για ευρωπαϊκά προϊόντα στη μεγαλύτερη αγορά τους.

Ειδικά η Γερμανία, η βιομηχανική δύναμη της Ευρώπης, είναι ιδιαίτερα ευάλωτη σε μια περαιτέρω συμπίεση των εξαγωγών της, που περιλαμβάνουν αυτοκίνητα, φαρμακευτικά προϊόντα και μηχανήματα, μεταξύ άλλων.

Τροχοπέδη η απειλή των δασμών

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μείωσε την Πέμπτη το βασικό της επιτόκιο για έκτη φορά μέσα σε εννέα μήνες ως απάντηση σε αυτήν την απειλή δασμών.

«Έχουμε τεράστια αβεβαιότητα. Μερικοί άνθρωποι έχουν χρησιμοποιήσει το επίθετο “φαινομενική” αβεβαιότητα», δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ στη συνέντευξη Τύπου μετά την απόφαση. Οι δασμοί είαι «αρνητικοί σε όλες σχεδόν τις εκθέσεις», είπε.

Ακόμη δεν έχουν ακόμη επιβληθεί δασμοί στις εξαγωγές της Ευρώπης προς τις ΗΠΑ και υπάρχουν πιθανότητες για μια συμφωνία που τους αποφεύγε, επισημαίνουν οι FT. Ο Τραμπ έχει σχολιάσει το θέμα και αυτή την εβδομάδα ανέστειλε ήδη πολλές εισαγωγές από το Μεξικό και τον Καναδά.

Ωστόσο, η αβεβαιότητα που δημιουργείται από τις παλινδρομήσεις της Ουάσιγκτον σημαίνει ότι οι ευρωπαϊκές εταιρείες είναι πιθανό να καθυστερούν τις επενδύσεις, επιβαρύνοντας τον κλάδο και την ευρύτερη οικονομία, επεσήμανε ο Tomas Dvorak της Oxford Economics παρουσιάζοντας σχετική έρευνα τις προηγούμενες μέρες.

«Σε ένα αβέβαιο περιβάλλον, οι εταιρείες μπορεί να είναι απρόθυμες να επενδύσουν εάν υπάρχει κίνδυνος ασθενέστερης ζήτησης», δήλωσε ο Dvorak. «Η αβεβαιότητα είναι επιζήμια για τη δραστηριότητα, ακόμη και αν δεν επιβληθούν δασμοί».

Ωθηση από τη χαλάρωση του φρένου χρέους

Ωστόσο, ενώ η ζήτηση για αγαθά αυξάνεται επί του παρόντος, η μεταποιητική βάση της Γερμανίας θα μπορούσε να προσβλέπει σε ώθηση υπό τον Φρίντριχ Μερτς.

Ο πιθανότερος νέος καγκελάριος, Φρίντριχ Μερτς, έχει υποσχεθεί να χαλαρώσει το περίφημο φρένο χρέους της Γερμανίας για επενδύσεις σε υποδομές και άμυνα.

Σε ευρωπαϊκό επίπεδο, συμφωνήθηκε, επίσης, η ενίσχυση των στρατιωτικών δαπανών, μεταξύ άλλων μέσω ενός κοινού ταμείου 150 δισεκατομμυρίων ευρώ και της χαλάρωσης των κανόνων για τον δανεισμό. «Αυτό θα μπορούσε να σημαίνει ένα ευπρόσδεκτο τράνταγμα σε ετοιμοθάνατη βιομηχανία», είπε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή
ΗΠΑ: Με δασμούς έως 245% κλιμακώνει επικίνδυνα ο Τραμπ τον εμπορικό πόλεμο με την Κίνα
Διεθνή |

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο

Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου