Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα πρέπει να διατηρήσει όλες τις επιλογές για τα επιτόκια στο τραπέζι, όταν συνεδριάσει τον επόμενο μήνα, καθώς οι οικονομικές προοπτικές εξαρτώνται από γεωπολιτικούς κλυδωνισμούς που είναι δύσκολο να προβλεφθούν, υπογράμμισε το μέλος του διοικητικού συμβουλίου Μάρτινς Κάζακς.

Η αβεβαιότητα είναι «πολύ υψηλότερη από ό,τι ήταν εδώ και πολύ καιρό» λόγω ζητημάτων όπως μια πιθανή αύξηση των ευρωπαϊκών αμυντικών δαπανών, δήλωσε ο Λετονός υπεύθυνος χάραξης πολιτικής την Παρασκευή σε συνέντευξή του.

«Θα δούμε τι θα συμβεί με όλους αυτούς τους εξωτερικούς κραδασμούς και κινδύνους», υπογράμμισε ο Κάζακς στη Λισαβόνα. «Ας έχουμε ανοιχτό μυαλό. Είναι αδύνατο να προδικάσει κανείς την απόφαση του Απριλίου γιατί πρέπει να δούμε πώς θα μοιάζουν αυτά τα εναλλακτικά σενάρια ή σοκ».

Οι αγορές αντιστάθμισαν τα στοιχήματα για περαιτέρω περικοπές, ερμηνεύοντας το επικείμενο άλμα των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δαπανών ως πιθανό να υποκινήσει τόσο την οικονομική επέκταση όσο και τον πληθωρισμό

Οι δηλώσεις έρχονται μια ημέρα αφότου η ΕΚΤ μείωσε ξανά το κόστος δανεισμού, αφήνοντας παράλληλα να εννοηθεί ότι ο κύκλος χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής μπορεί σύντομα να πλησιάζει στο τέλος του, λέγοντας ότι η πολιτικής της «γίνεται ουσιαστικά λιγότερο περιοριστική».

Οι αγορές αντιστάθμισαν τα στοιχήματα για περαιτέρω περικοπές, ερμηνεύοντας το επικείμενο άλμα των ευρωπαϊκών στρατιωτικών δαπανών ως πιθανό να υποκινήσει τόσο την οικονομική επέκταση όσο και τον πληθωρισμό. Αυτός είναι ένας παράγοντας που θα κάνει τη συνεδρίαση της ΕΚΤ του Απριλίου μια αναμέτρηση μεταξύ αξιωματούχων που επιδιώκουν περισσότερες μειώσεις στα επιτόκια και εκείνων που υποστηρίζουν μια παύση, είπαν πηγές στο Bloomberg.

Κάζακς (ΕΚΤ): Η μεγάλη αβεβαιότητα

Τα σχόλια του Κάζακς απηχούν εκείνα του Γάλλου ομολόγου του Φρανσουά Βιλερουά ντε Γκαλό, ο οποίος είπε νωρίτερα την Παρασκευή ότι «πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δράσουμε και να αντιδράσουμε γρήγορα» εν μέσω «τεράστιας αβεβαιότητας». Αξίζει να σημειωθεί ότι η λέξη αβεβαιότητα ήταν αυτή που κυριάρχησε και στην ομιλία της επικεφαλής της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου, μετά της συνεδρίαση της Πέμπτης.

Μιλώντας αργότερα μέσα στην ημέρα στη Λισαβόνα, ο επικεφαλής της πορτογαλικής κεντρικής τράπεζας Μάριο Σεντένο τόνισε ότι η ΕΚΤ έχει μειώσει τα επιτόκια «ήδη κατά 150 μονάδες βάσης και η διαδικασία θα συνεχιστεί έως ότου μπορούμε να πούμε ότι πράγματι ο πληθωρισμός είναι υπό έλεγχο».

Αφήνοντας κατά μέρος τις ξαφνικές πολιτικές αλλαγές, η οικονομία συμπεριφέρθηκε σε μεγάλο βαθμό όπως αναμενόταν, είπε ο Κάζακς: «Μέχρι στιγμής, η δυναμική και οι εξελίξεις του πληθωρισμού – το πάρε-δώσε με την αβεβαιότητα – σε γενικές γραμμές ήταν σύμφωνες με τις προβλέψεις μας», είπε. «Αλλά η πρόβλεψη αναμένει επίσης μια αρκετά σημαντική προσαρμογή στον πληθωρισμό των υπηρεσιών τον Μάρτιο. Τον Απρίλιο θα δούμε αν θα έχει συμβεί».

Έχει δοθεί μεγάλη έμφαση στο ουδέτερο επιτόκιο – ένα θεωρητικό σημείο στο οποίο η πολιτική ούτε τονώνει ούτε αναστέλλει την οικονομική δραστηριότητα. Οι περισσότεροι αναλυτές βάζουν το επίπεδο σε περίπου 2% και υποστηρίζουν ότι αυτό μπορεί να είναι το τελικό σημείο για τη χαλάρωση της ΕΚΤ, αν και ο Κάζακς προειδοποιεί να μην το αντιμετωπίζουμε ως προορισμό.

«Το καθήκον μας δεν είναι να φτάσουμε σε ουδέτερο επιτόκιο, καθήκον μας είναι να έχουμε πληθωρισμό στο 2%,» είπε. «Αλλά με το μεταβαλλόμενο περιβάλλον φυσικά, η νομισματική πολιτική μπορεί να αλλάξει επίσης. Στην πραγματικότητα πρέπει να αλλάξει».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή