
Σε τελικό στάδιο βρίσκονται οι προετοιμασίες από το Το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και τη νεοσύστατη Επιτροπή Κρήτης που ετοιμάζονται να διοργανώσουν την πρώτη «Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης» την Τετάρτη 12 και Πέμπτη 13 Μαρτίου 2025, στο Aquila Atlantis στο Ηράκλειο.
Το Ελληνο-Αμερικάνικο Εμπορικό Επιμελητήριο ιδρύθηκε το 1932 και αναγνωρίζεται ως ένα από τα πιο σημαντικά και δραστήρια Αμερικανικά Επιμελητήρια στην Ευρώπη. Αποτελούμενο από περίπου 750 μέλη επιδιώκει να διευρύνει τους επιχειρηματικούς ορίζοντες και να εκμεταλλευτεί ευκαιρίες στον τομέα του εμπορίου και των επενδύσεων στη σύγχρονη παγκόσμια οικονομία. Λειτουργεί ως ανεξάρτητος, μη κερδοσκοπικός οργανισμός που δεν λαμβάνει κρατική χρηματοδότηση και είναι μέλος του U.S. Chamber of Commerce στην Ουάσιγκτον και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Αμερικανικών Επιμελητηρίων.
Οι θεματικές της Διάσκεψης
Σε αναλυτική ανακοίνωση του Ελληνο-Αμερικάνικου Εμπορικού Επιμελητηρίου αναφέρονται οι θεματικές που θα συζητηθούν. Η θεματολογία περιλαμβάνει τις εξής κατηγορίες:
• Τοπική Αυτοδιοίκηση & Επιμελητήρια: Στρατηγικές συνεργασίες για ανάπτυξη.
• Το «Αύριο της Κρήτης»: Υποδομές, επενδύσεις, βιώσιμη ανάπτυξη.
• Ελλάδα – ΗΠΑ: Γεωπολιτικές εξελίξεις και ενεργειακή μετάβαση.
• Αμερικανικές επενδύσεις στην Κρήτη: Προκλήσεις και ευκαιρίες.
• Καινοτομία στον πρωτογενή τομέα: Έξυπνη γεωργία και βιώσιμη ανάπτυξη.
• Βιώσιμη τουριστική ανάπτυξη: Νέες στρατηγικές και τεχνολογίες.
• Υποδομές για βιώσιμη ανάπτυξη: Έξυπνες πόλεις και κυκλική οικονομία.
• Το νερό ως πόρος: Κλιματική αλλαγή και διαχείριση υδάτων.
• Οικονομία της γνώσης: Τεχνολογία, startups και επιχειρηματικότητα.
• Εξαγωγές στις ΗΠΑ: Στρατηγικές και χρηματοδοτικά εργαλεία.
• Το μέλλον της Κρήτης: Κορυφαίοι επιχειρηματίες μοιράζονται το όραμά τους.
Οι συμμετοχές
Η διάσκεψη θα συγκεντρώσει περισσότερους από 150 ομιλητές και συμμετέχοντες από την Ελλάδα και τις ΗΠΑ, προσφέροντας μια μοναδική ευκαιρία για δικτύωση και ανταλλαγή απόψεων. Ξεχωρίζουν οι τοποθετήσεις από το εξωτερικό των Geoffrey R. Pyatt, πρώην Υφυπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ και πρώην Πρέσβη των ΗΠΑ στην Ελλάδα, Endy Zemenides, Γενικού Διευθυντή του Hellenic American Leadership Council, Nicole Malliotakis, U.S. Congresswoman, καθώς και των Ελλήνων Υπουργών Νίκου Δένδια (Εθνικής Άμυνας), Χρήστου Σταϊκούρα (Υποδομών και Μεταφορών), Χρίστου Δήμα (Υφυπουργού Οικονομικών) και Αναστάσιου Χατζηβασιλείου (Υφυπουργού Εξωτερικών) και των Γενικών Γραμματέων Σάββα Χιονίδη (Γενικό Γραμματέα Αυτοδιοίκησης και Αποκέντρωσης του Υπ. Εσωτερικών), Ιωάννη Φουστανάκη ( Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Διοίκησης του Υπ. Εσωτερικών,) Μανώλη Κουτουλάκη (Γενικός Γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής του Υπ. Ναυτιλίας) και τον Φραγκίσκο Παρασύρη (Βουλευτή Ηρακλείου).
Από την πλευρά του Ελληνο-Αμερικανικού Eμπορικού Επιμελητηρίου, το παρών θα δώσουν ο Νικόλας Μπακατσέλος, Πρόεδρος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, ο Λευτέρης Αυγενάκης Πρόεδρος της Επιτροπής Κρήτης & Βουλευτής Ηρακλείου, ο Αλέξανδρος Κωστόπουλος, Γενικός Γραμματέας, και ο Ηλίας Σπυρτούνιας, Γενικός Διευθυντής του Επιμελητηρίου.
Οι συμμετέχοντες θα έχουν την ευκαιρία να ακούσουν και να συζητήσουν με υπουργούς, μέλη της Αμερικανικής επιχειρηματικής και πολιτικής σκηνής, εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης α‘ και β’ βαθμού, εξέχοντες επιχειρηματίες, επενδυτές, ακαδημαϊκούς και ειδήμονες από διάφορους τομείς.
Που αποσκοπεί η Διάσκεψη
Η Διάσκεψη φιλοδοξεί να δημιουργήσει νέες προοπτικές συνεργασίας και να ενισχύσει την οικονομική και κοινωνική ανάπτυξη του νησιού, με στόχο να καταστήσει την Κρήτη έναν διεθνή κόμβο καινοτομίας και ανάπτυξης!
«Σε μια κρίσιμη περίοδο, με τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που διαμορφώνονται πλέον, ο ρόλος του Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου είναι κομβικός. Σε αυτή τη νέα εποχή αλλαγών και αβεβαιότητας, το Επιμελητήριο και η Επιτροπή Κρήτης μπορούν να διαδραματίσουν εξαιρετικά κρίσιμο ρόλο στην ανάπτυξη συνεργιών, την εξωστρέφεια, τη συνεργασία, την στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας, την βιώσιμη ανάπτυξη και την ευημερία της Κρήτης», σημειώνεται στην ανακοίνωση.


Latest News

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς

ΔΕΗ: Κάτω του 5% έπεσε το ποσοστό της Helikon Long Short Equity Fund Master ICAV
Τι αναφέρει η επιχείρηση

Τεχνητή νοημοσύνη στη βιομηχανία και «έξυπνες» υποδομές, οι μοχλοί ανάπτυξης για τη Siemens
Για τον μετασχηματισμό της Siemens σε ηγέτιδα εταιρεία τεχνολογίας χάρη στην ισχυρή κουλτούρα καινοτομίας και την αξιοποίηση της τεχνολογίας, μίλησε ο Βασίλης Χατζίκος, CEO Siemens Ελλάδας, στο 10ο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών

AS Company: Ρεκόρ πωλήσεων το 2024 – Μέρισμα 0,17 ευρώ/μετοχή
Ο όμιλος AS Company διατήρησε την ηγετική του θέση στην αγορά παιχνιδιών, ενισχύοντας περαιτέρω το προϊοντικό του χαρτοφυλάκιο με επιτυχημένα καινοτόμα προϊόντα που συνδυάζουν υψηλή ποιότητα και ανταγωνιστική τιμή.

IDEAL Holdings: Στην OHA το 15% μετά την πρώτη της επένδυση 61,5 εκατ.
Τι αναφέρει η εταιρεία

Αύξηση κερδών κατά 37% το 2024 για τον ΟΛΘ - Προτείνει μέρισμα 2 ευρώ/μετοχη
Το προτεινόμενο μέρισμα θα είναι στα € 2 ανά μετοχή, αυξημένο κατά 54% σε σχέση με το προηγούμενο έτος (1,3 ευρώ ανά μετοχή)

Μύλοι Κεπενού: Στα 1,2 εκατ. τα κέρδη προ φόρων το 2024
Οι καθαρές πωλήσεις της εταιρείας Μύλοι Κεπενού διαμορφώθηκαν στα 57,91 εκατ.

Χρυσός Χορηγός η HELLENiQ ENERGY και στην εκδήλωση «3ο Παραολυμπιακό Πανόραμα»
H HELLENiQ ENERGY, ως Χρυσός Χορηγός της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής, υποστήριξε και την εκδήλωση «3ο Παραολυμπιακό Πανόραμα»