
Εν μέσω έντονης γεωπολιτικής αβεβαιότητας αλλά και εσωτερικών αντεγκλήσεων, και εν αναμονή κρίσιμων αποφάσεων σε ευρωπαϊκό επίπεδο, η Morningstar DBRS ανοίγει απόψε τον χορό των αξιολογήσεων της ελληνικής οικονομίας για το 2025. Μία εβδομάδα μετά την σκυτάλη παίρνει η «σκληρή» Moody’s, ο μόνος από τους μεγάλους οίκους αξιολόγησης που διατηρεί τη χώρα μας εκτός επενδυτικής βαθμίδας.
Παράγοντες του οικονομικού επιτελείου εκτιμούν ότι ο νέος γύρος των αξιολογήσεων έρχεται σε μία περίοδο, κατά την οποία η ελληνική οικονομία εξακολουθεί να εμφανίζει θετικές προοπτικές ανάπτυξης και δημοσιονομική σταθερότητα, και εκφράζουν την πεποίθηση πως φέτος θα είναι μία ακόμα χρονιά αναβαθμίσεων σε υψηλότερα σκαλοπάτια της επενδυτικής βαθμίδας.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε αξιολόγηση έχει την αξία της, δεδομένου ότι το σκεπτικό πίσω από αυτές αποτελεί έναν καλό οδηγό για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.
Από όλες τις αξιολογήσεις της νέας χρονιάς, το «πετράδι στο στέμμα» της επενδυτικής βαθμίδας της Ελλάδας λείπει, καθώς η Moody’s είναι αυτή που θέλει να δει περισσότερα για την πορεία της ελληνικής οικονομίας. Περισσότερα όσον αφορά στη διαχείριση των «κληρονομιών» της κρίσης, καθώς τόσο σε δημοσιονομικό όσο και σε τραπεζικό επίπεδο η κανονικότητα έχει επέλθει.
Ως εκ τούτου, βασικός στόχος της χώρας είναι να πάρει μέσα στο έτος την επενδυτική βαθμίδα και από την Moody’s, κάτι που ενδεχομένως έχει μεγαλύτερες πιθανότητες να συμβεί στις 19 Σεπτεμβρίου και όχι την επόμενη Παρασκευή. Μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, η χρονική στιγμή της επόμενης αξιολόγησης θα έχει έρθει όταν σε μεγάλο βαθμό θα έχουν αποκρυσταλλωθεί οι νέες πολιτικές της αμερικανικής διοίκησης και οι επιπτώσεις αυτών στην ευρωπαϊκή οικονομία, και κατ’ επέκταση εμμέσως πλην σαφώς στην ελληνική.
Το σημερινό ραντεβού με τη Morningstar DBRS
Αυτό που είχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον στην αποψινή αξιολόγηση είναι η αιτιολόγηση της όποιας απόφασης της Morningstar DBRS, στην οποία θα αναλύονται οι προοπτικές και οι τάσεις της νέας χρονιάς.
Ο καναδικός οίκος είχε δώσει την επενδυτική βαθμίδα τον Σεπτέμβριο του 2023 (BBB low) και αναβάθμισε τις προοπτικές της ελληνικής οικονομίας από «σταθερές» σε «θετικές», τον Σεπτέμβριο του 2024, ανοίγοντας έτσι τον δρόμο για περαιτέρω αναβαθμίσεις.
Σε κάθε περίπτωση, κάθε αξιολόγηση έχει την αξία της, δεδομένου ότι το σκεπτικό πίσω από αυτές αποτελεί έναν καλό οδηγό για την επόμενη ημέρα της ελληνικής οικονομίας.
Γι’ αυτό και το χρονοδιάγραμμα θα παρακολουθείται στενά από την κυβέρνηση και τις αγορές:
- 14 Μαρτίου η Moody’s (Ba1 με θετικό outlook)
- 18 Απριλίου η S&P (BBB- με θετικό outlook)
- 16 Μαΐου η Fitch Ratings (BBB- με σταθερό outlook)
- 30 Μαΐου η Scope Ratings (ΒΒΒ με σταθερό outlook)
- 5 Σεπτεμβρίου η DBRS
- στις 19 Σεπτεμβρίου η Moody’s
- 17 Οκτωβρίου η S&P
- 7 Νοεμβρίου η Scope Ratings
- 14 Νοεμβρίου η Fitch Ratings
Οι προκλήσεις και ο άγνωστος Χ
Αν και το κλίμα παραμένει θετικό, η διεθνής αβεβαιότητα και η αλλαγή των όρων της παγκόσμιας οικονομίας δεν αφαιρεί σε καμία περίπτωση ένα αρνητικό σενάριο από το 2025.
Άγνωστος Χ παραμένει το πώς θα επηρεάσει τους «χρησμούς» των οίκων ο εμπορικός πόλεμος που έχουν ξεκινήσει οι ΗΠΑ αλλά και οι χειρισμοί του Ντόναλντ Τραμπ απέναντι στην Ουκρανία.
Το αρνητικό σενάριο θα επέλθει σε περίπτωση δημοσιονομικών ανισορροπιών και προβλημάτων στο ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία θα επηρεάσουν την οικονομική δραστηριότητα. Επίσης αρνητική θα είναι η αξιολόγηση εάν γεωπολιτικά και εξωτερικά σοκ επηρεάσουν την οικονομία περισσότερο από το αναμενόμενο.
Morningstar DBRS: Αντέχει η ελληνική οικονομία
Υπενθυμίζεται ότι σε πρόσφατη ανάλυσή της (26/2) η Morningstar DBRS ανέφερε ότι τα τελευταία τέσσερα χρόνια, και παρά τα πολλαπλά σοκ, συμπεριλαμβανομένης της πανδημίας και της ενεργειακής κρίσης, η ελληνική οικονομία έχει επιδείξει αξιοσημείωτη ανθεκτικότητα.
Όπως εξηγεί, η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ έχει υπεραποδώσει κάθε χρόνο σε σχέση με το μέσο όρο της ζώνης του ευρώ από το 2021, με τις τελευταίες προβλέψεις να υποδηλώνουν συνέχιση αυτής της τάσης.
Κατά την άποψή της, αυτό είναι αποτέλεσμα ανάκαμψης μετά από χρόνια συρρίκνωσης, αλλά και βελτίωσης των θεμελιωδών μεγεθών της λόγω δημοσιονομικών και οικονομικών προσαρμογών.
Συνέχιση της υπεραπόδοσης
Η οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα επεκτάθηκε κατά 2,3% σε ετήσια βάση το 2023 και το πραγματικό ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί πάνω από 2% το 2024, υποστηριζόμενο από την ισχυρή ιδιωτική κατανάλωση, τις εξαγωγές και την αύξηση των επενδύσεων.
Αν και με υψηλό βαθμό αβεβαιότητας, η ελληνική οικονομία πιθανότατα θα συνεχίσει να υπεραποδίδει σε σχέση με την ευρωζώνη φέτος, καθώς η ανάκαμψη και η ανθεκτικότητα υποστηρίζονται από εισροές κεφαλαίων της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ), μαζί με την έντονη ιδιωτική κατανάλωση και τον ενισχυμένο τραπεζικό τομέα, εκτιμά η Morningstar DBRS.
Οι αναδυόμενες προκλήσεις, συμπεριλαμβανομένων των γεωπολιτικών κινδύνων, πιθανότατα θα δοκιμάσουν την οικονομική ανθεκτικότητα της Ελλάδας στο μέλλον. Αυτό θα απαιτήσει επαγρύπνηση για την προώθηση των μεταρρυθμίσεων για την περαιτέρω μετάβαση σε ένα πιο διαφοροποιημένο και βιώσιμο οικονομικό μοντέλο.


Latest News

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το διαμορφωμένο στρατηγικό πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο

Στα 41,7 δισ. αυξήθηκαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Ελλήνων θεσμικών το α' 3μηνο του 2025
Oι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφηκαν στους μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Δείκτη με 16,13%

Παπαθανάσης: Επιπλέον πόροι 83,86 εκατ. στους πληγέντες από τον Daniel
Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο +

ΙΟΒΕ: Χαμηλώνει στο 2,2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ο ρόλος των δασμών
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ιωάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αναταραχή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον για φέτος
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας

Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα τα εμπορικά καταστήματα
Αναλυτικά το ωράριο των καταστημάτων μέχρι τη Δευτέρα 21 Απριλίου

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece