
Μπορεί ο Μάρτιος να άρχισε με μια παρελκυστική πολιτική με τους δασμούς από τις ΗΠΑ, μια νέα μείωση επιτοκίων από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τη Γερμανία να ετοιμάζεται να κάνει μια ιστορική δημοσιονομική στροφή και την Ευρώπη να αποφασίζει τον επανεξοπλισμό της, ωστόσο, μέσα σε ένα τόσο ευμετάβλητο περιβάλλον, το ελληνικό χρηματιστήριο έκλεισε θετικά την εβδομάδα, μετά την διακοπή του θετικού του σερί στο τέλος του Φεβρουαρίου.
Δίχως αμφιβολία, η πρώτη εβδομάδα του Μαρτίου, έφερε πολλές αλλαγές στο τι θεωρούσε η αγορά ως σταθερά και τι ως μεταβλητή, με πολλές ισορροπίες, ιδίως από το διεθνές περιβάλλον. Και οι αλλαγές αυτές έφεραν την αρχή μιας μετατόπισης, οι «ουρές» της οποίας φάνηκαν και στο ελληνικό ταμπλό.
Αύξηση του τζίρου στο Χρηματιστήριο Αθηνών
Η πρώτη μεγάλη αλλαγή που φάνηκε στην ελληνική αγορά αυτήν την εβδομάδα ήταν η μεγάλη αύξηση του τζίρου, είτε στις ελεύθερες είτε στις προσυμφωνημένες συναλλαγές. Ενδεικτικό είναι ότι το πρώτο δίμηνο του έτους ο μέσος όρος του ημερήσιου τζίρου ήταν πέριξ των 30 εκατ. τεμαχίων, ενώ το τελευταίο πενθήμερο ο μέσος όρος έχει ξεπεράσει τα 75 εκατ. ευρώ.
Ουσιαστικά αυτό που συνέβη είναι ότι υπήρξε μια μετατόπιση αρκετών κεφαλαίων από την αμερικανική αγορά προς τις ευρωπαϊκές, με ένα μικρό μέρος αυτών να αποβιβάζεται και στην Ελλάδα. Η διαφορά των επιδόσεων μάλιστα, με τη Wall Street να κλείνει με σημαντικές απώλειες, άνω του 4% αυτήν την εβδομάδα, και τις ευρωπαϊκές με κέρδη (πλην του FTSE 100) ήταν η αδρή ανάγνωση της αποστροφής της αβεβαιότητας που έχει φέρει η νέα αμερικανική διοίκηση στην επενδυτική κοινότητα.
Όπως ανέφερε και ο Ηλίας Ζαχαράκης της Fast Finance, η ασταθής και χωρίς συγκεκριμένη στρατηγική του Ντόναλντ Τραμπ (μιας και αλλάζει κάθε μέρα) έχει πιέσει το αμερικανικό χρηματιστήριο, έχει σπρώξει κεφάλαια προς την Ευρώπη, ενώ και το ευρώ, το οποίο οι περισσότεροι θεωρούσαν “πεθαμένο” από τα επίπεδα των 1,02 δολ., βρέθηκε με συνοπτικές διαδικασίες στο 1,0850 δολ.
Δεδομένων των συνθηκών, λοιπόν, η ελληνική αγορά «πήρε λίγη δόξα» και από το συνολικό bull market των ευρωπαϊκών Χρηματιστηρίων, με τον σηματωρό Eurostoxx-50 να βρίσκεται σε ιστορικό υψηλό, καθώς φαίνεται να προεξοφλεί τον περιορισμό των εχθροπραξιών στην ανατολική Ευρώπη, τη συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής από την ΕΚΤ και το «κλείσιμο» του discount σε σχέση με τη Wall Street, καταλύτες δηλαδή που συνεπάγονται μεταφορά «ζεστού χρήματος» προς την Γηραιά Ήπειρο.
Η αντοχή των 1.600 μονάδων
Αυτήν την εβδομάδα επίσης το ΧΑ τέσταρε με μεγάλη αποτελεσματικότητα για τους long την αντοχή των 1.600 μονάδων, υπό κανονικές συνθήκες μάλιστα, αφού δεν έλειψαν και τα εσωτερικά μέτωπα που λίγο έως πολύ προβλημάτισαν.
Όπως σχολίασε και ο Πέτρος Στεριώτης, μέλος της Διεθνούς Ομοσπονδίας Τεχνικών Αναλυτών / διαχειριστής χαρτοφυλακίου, οι 1.600 μονάδες αποτελούν πλέον την νέα «πλατφόρμα» από την οποία ο ελληνικός ΓΔ ατενίζει τη συνέχεια.
Η υψηλή διαθέσιμη ρευστότητα -απόρροια των αλλεπάλληλων κερδοφόρων χρήσεων που σημείωσαν οι ελληνικές εισηγμένες- όχι μόνο υποστηρίζει την ανάληψη νέων επιχειρηματικών πρωτοβουλιών αλλά και έχει δημιουργήσει ένα σημαντικό «μαξιλάρι ασφαλείας» ακόμη και σε περίπτωση επιδείνωσης κάποιων από τις μεταβλητές που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το επενδυτικό περιβάλλον.
Το θετικό μάλιστα είναι ότι η «άνεση» που προσφέρουν οι τρέχουσες θετικές ταμειακές ροές (cash flows) δεν έχει δημιουργήσει (τουλάχιστον όχι ακόμη) στις Διοικήσεις τάσεις υπερεπένδυσης (βλ. εξαγορές & συγχωνεύσεις), με τις προσδοκίες πάντως ότι λελογισμένες κινήσεις περαιτέρω ανάπτυξης των business plans βρίσκονται στο «τραπέζι», δίνοντας παράλληλα (δίχως αυτό να είναι το μοναδικό ζητούμενο) νέα «καύσιμα» στο ταμπλό του ΧΑ.


Latest News

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS

Ισχυρό άλμα έφεραν οι «μεγάλοι» στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της

Συντηρεί στο 2% τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοίγει ο ανοδικός διάδρομος
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,08% στις 1.615,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται

Μίνι ράλι και στη Λ. Αθηνών, μετά το κατενάτσιο από τον Λευκό Οίκο
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,72% στις 1.609,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια

OT Delphi Economic Forum X - Λαζαράκου: «Νέου τύπου έλεγχοι στην κεφαλαιαγορά και τα crypto - Το mystery shopping»
Η Βασιλική Λαζαράκου Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X τόνισε την ανάγκη της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών στην Ε.Ε.

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Έφοδο στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής έκαναν η Οικονομική Αστυνομία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Στο μικροσκόπιο για χειραγώγηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Roller coaster οι αγορές - Πάνω από 13 δισ. η «πληγή» των δασμών στο ΧΑ
Ποιοι επλήγησαν περισσότερο στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις αναταράξεις που προκάλεσαν στις αγορές οι δασμοί Τραμπ

Βρήκε στο τέλος την ισορροπία το ΧΑ, κάτω του 1% οι απώλειες της εβδομάδας
Η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν ιδιαίτερα ασταθής με δραματικές διακυμάνσεις ακολουθώντας τις δασμολογικές παλινωδίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ