![Ουκρανία: Η βοήθεια σε όπλα και οι μεγαλύτεροι δωρητές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ABRAMS.jpg)
Λίγες ώρες μετα την «επεισοδιακή» -τηλεοπτική για ορισμένους- κόντρα ανάμεσα στον Αμερικανό πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ και τον πρόεδρο της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκυ στο Λευκό Οίκο, ανοιξε η συζήτηση για τα όρια της υποστήριξης του Κιέβου απο τις ΗΠΑ και την Ευρώπη στο πλαίσιο του ήδη βεβαρυμένου κλίματος.
Πλέον, η υποστήριξη των κρατών της Δύσης έχει ξεπεράσει τα 250 δισ. δολάρια στη διάρκεια των τριών ετών που διαρκεί η ρωσο-ουκρανική σύγκρουση. Η ενίσχυση περιλαμβάνει οικονομική και στρατιωτική βοήθεια. Κι ενώ στην παροχή στρατιωτικου εξοπλισμού πρωταγωνιστούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, στην οικονομική βοήθεια κυριαρχούν οι ευρωπαικές χώρες.
Μόλις πριν ένα μήνα η πρόεδρος της Ευρωπαικής Επιτροπής δήλωνε ότι «η Ευρώπη έχει παράσχει σχεδόν 134 δισεκατομμύρια ευρώ στήριξης στην Ουκρανία».
Ωστόσο, το κρίσιμο είναι τωρα η αναστολή της αμερικανικής βοηθειας που αποφάσισε η κυβέρνηση Τραμπ, σε μια προσπάθεια να ασκήσει πίεση στην Ουκρανία προκειμένου οι δυο αντιμαχόμενες πλευρες να οδηγηθούν σε συμφωνία ειρήνευσης. Η απόφαση, οπως ειναι αναμενόμενο, επηρεάζει τις παραδόσεις πυρομαχικών, οχημάτων και άλλου εξοπλισμού, συμπεριλαμβανομένων των αποστολών που συμφωνήθηκαν όταν πρόεδρος ήταν ο Τζο Μπάιντεν.
Πάντως, η αναστολή της στρατιωτικής βοήθειας από την Ουάσιγκτον δεν θα οδηγήσει σε ξαφνική κατάρρευση των αμυντικών γραμμών της Ουκρανίας, αλλά θα μπορούσε να έχει πραγματικό αντίκτυπο στον πόλεμο εντός μηνών, υπονομεύοντας την αεράμυνα και ειδικότερα τις δυνατότητες για χτυπήματα ακριβείας.
Οι παραδόσεις στρατιωτικής βοήθειας των ΗΠΑ μέσω των δυτικών συνόρων της Ουκρανίας σταμάτησαν την περασμένη Τρίτη, οπως είπε μια πηγή με γνώση του θέματος στο Reuters, αφού ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ διέκοψε τη βοήθεια αργά τη Δευτέρα μετά από μια έκτακτη σύγκρουση με τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι την περασμένη εβδομάδα .
Οπως φαίνεται και στο γραφημα ο μεγαλύτερος δωρητής στρατιωτικής βοήθειας προς την Ουκρανία είναι οι ΗΠΑ με 67,5 δισ δολάρια, ακολουθούμενες απο τη Γερμανία με 13,3 δισ. δολ. και το Ηνωμένο Βασίλειο με 10, 6 δισ. δολάρια.


Latest News

Μαζικές «αποχωρήσεις» από το Υπουρεγείο Υγείας στις ΗΠΑ - Το σχέδιον των απολύσεων
«Εθελοντικές...» αποχωρήσεις σχεδιάζει ο Τραμπ - Στα 25.000 δολάρια η αποζημίωση

«Καμία ανησυχία για την κλιματική αλλαγή στην Αφρική»... διαπιστώνει η Ουάσιγκτον
«Ο άνθρακας μεταμόρφωσε τον κόσμο μας και τον έκανε καλύτερο» - Τι είπε ο Κρις Ράιτ στους υπουργούς ενέργειας της Αφρικής

Αρνητικός ο πληθωρισμός στην Κίνα για πρώτη φορά μετα απο 13 μήνες
Το Πεκίνο αναθεώρησε επίσης προς τα κάτω τον ετήσιο στόχο του για τον πληθωρισμό των τιμών καταναλωτή σε «περίπου 2%»

Ο Τραμπ κατεβάζει το διακόπτη στην ηλεκτρική σύνδεση Ιράκ-Ιράν
Με την απόφασή της η κυβέρνηση των ΗΠΑ υποχρεώνει το Ιράκ να σταματησει να αγοράζει ενέργεια απο το Ιράν

Κινέζοι αγοράζουν «κρυφά» ποσοστά στις εταιρείες του Μασκ - Τι σχεδιάζουν
Σύμφωνα με δημοσίευμα των FT, κινέζοι αποκτούν ποσοστά σε εταιρείες του Ίλον Μάσκ - Εγείρονται ανησυχίες σχετικά με το ενδεχόμενο αθέμιτης επιρροής και σύγκρουσης συμφερόντων

Η πρόκληση της αύξησης των αμυντικών δαπανών για την Ισπανία
Η αύξηση των αμυντικών δαπανών ενεργοποιεί 550 εταιρείες και δημιουργεί 121.000 θέσεις εργασίας στην Ισπανία

Το σκληρό πόκερ, τα παζάρια, οι επιπτώσεις και οι κίνδυνοι από τους δασμούς Τραμπ
Απανωτές και διαρκείς συσκέψεις στα επιτελεία ευρωπαϊκών εταιρειών φέρνουν οι νέοι δασμοί

Ο Μπράνσον της Virgin επενδύει στον σιδηρόδρομο - Θέλει να ανταγωνιστεί τη Eurostar
Η Virgin θέλει να χρηματοδοτήσει την προσπάθειά της να δρομολογήσει σιδηροδρομικές υπηρεσίες στη Μάγχη για να ανταγωνιστεί την Eurostar,

Ξαναγράφεται ο χάρτης των αεροπορικών εταιρειών στην Ευρώπη
Εξαγορές και συγχωνεύσεις στην Ευρώπη για δημιουργία λιγότερων αλλά ισχυρότερων ομίλων που θα αλλάξουν τις ισορροπίες

Αλλαγή πλεύσης για την Campari - Βάζει φρένο στις επιθετικές εξαγορές ελέω Τραμπ
Ο ιταλικός όμιλος αλκοολούχων ποτών Campari σχεδιάζει να βάλει «φρένο» στις συγχωνεύσεις και τις εξαγορές