
Στα 33 χρόνια που ηγείται της ισπανικής οικογενειακής επιχείρησής της, η Σολ Νταουρέλα έχει καταφέρει να εξελιχθεί στον μεγαλύτερο εμφιαλωτή Coca-Cola στον κόσμο
Παρότι απέφευγε επιμελώς την δημοσιότητα, στα παρασκήνια, η 58χρονη, σήμερα, πρόεδρος της εταιρείας, και δισεκατομμυριούχος πλέον, συγκέντρωσε με επιθετικές εξαγορές ένα από τα μεγαλύτερα δίκτυα εμφιαλωτών ποτών σε όλη την Ευρώπη και την Ασία, ενισχύοντας τις πωλήσεις, τα κέρδη, τις μετοχές και την περιουσία της οικογένειάς της.
Με τον δείκτη FTSE 100 να αποφασίζει την Τετάρτη να περιλάβει την εταιρεία της Coca-Cola Europacific Partners – CCEP στον δείκτη αναφοράς του Ηνωμένου Βασιλείου, η Νταουρέλα έχει βρεθεί στο προσκήνιο που τόσο επιμελώς απέφευγε.
Το υψηλότερο προφίλ έρχεται με πίεση για να αναβαθμιστεί το παιχνίδι της εταιρείας, αυξάνοντας τις πωλήσεις των εμφιαλωμένων ποτών της CCEP και μέσω εξαγορών σε αγορές με δυνατότητες ανάπτυξης, κάτι που η Νταουρέλα κατάφερε με δύο μεγάλες αγορές τα τελευταία χρόνια.
«Έχει διαπραγματευτική ισχύ… την ικανότητα να κάνει τους ανθρώπους να θέλουν να είναι μέρος της ομάδας της», είπε στο Bloomberg ο Μιγκέλ Γιαντό, πρώην στέλεχος της PepsiCo που τώρα διδάσκει στο IESE Business School στη Βαρκελώνη.
Οι μετοχές της CCEP έχουν εκτιναχθεί περίπου 66% από την πλήρη εισαγωγή της στο Λονδίνο πριν από έξι χρόνια, δίνοντάς της αγοραία αξία 29,9 δισεκατομμυρίων λιρών. Η Coca-Cola κατέχει το 19% της εταιρείας.
Η CCEP εμφιαλώνει ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα καταναλωτικά προϊόντα στον κόσμο την Coca-Cola καθώς και Sprite, Monster, Fanta και Powerade, τα οποία διανέμει σε περισσότερες από 30 χώρες.
Μια σκοτεινή ιστορία
Στην Ισπανία, ο παππούς της Σολ, Σαντιάγκο Νταουρέλα, απέκτησε μια άδεια εμφιάλωσης κατά τη σκοτεινή δεκαετία του 1950. Το καθεστώς του Φράνκο είχε εγκρίνει την άδεια του Νταουρέλα, για την Cobega, βάζοντας την οικογένειά του σε έναν δρόμο για αμύθητα πλούτη.
Η καθαρή περιουσία της οικογένειας υπολογίζεται τώρα σε τουλάχιστον 8 δισεκατομμύρια δολάρια, με την περιουσία της Σολ να αποτελεί περίπου το ήμισυ αυτού του συνόλου, σύμφωνα με το Bloomberg Billionaires Index.
Ο Σαντιάγκο και οι δύο γιοι του επέκτειναν την εμβέλεια της εταιρείας τους πέρα από την Καταλονία, αγοράζοντας άλλα franchise της Coca-Cola στην Ισπανία, μια κίνηση που επιτάχυνε η Σολ μετά το 1992.
Η Σολ, μπήκε στην οικογενειακή επιχείρηση μετά από ένα MBA στη Βαρκελώνη και μια θητεία σε εταιρεία συμβούλων, και το 2013, μπόρεσε να συνάψει συμφωνία για να δημιουργήσει την Coca-Cola Iberian Partners, δίνοντας στην οικογένεια Νταουρέλα το μεγαλύτερο μερίδιο εμφιάλωσης στη χώρα.
Τρία χρόνια αργότερα, βοήθησε ηγήθηκε μιας συμφωνίας που δημιούργησε τον μεγαλύτερο ανεξάρτητο εμφιαλωτή προϊόντων Coca-Cola στον κόσμο, επεκτεινόμενη σε επιχειρήσεις εμφιάλωσης στη Γερμανία και αλλού στην Ευρώπη.
Επέκταση στην Ασία
Το 2021, η εταιρεία εξαγόρασε την Coca-Cola Amatil της Αυστραλίας, η οποία ελέγχει την εμφιάλωση στη μεγάλη αγορά της Ινδονησίας. Στη συνέχεια, το 2024, η CCEP και μια τοπική εταιρεία χαρτοφυλακίου ολοκλήρωσαν την αγορά του εμφιαλωτή της Coca-Cola στις Φιλιππίνες για 1,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
«Η Coca-Cola Europacific Partners (όπως λέγεται πλέον) έχει τώρα 700 εκατομμύρια καταναλωτές και πρέπει να κάνει τις προσφορές της σωστά από κάθε κανάλι για να πετύχει», λέει ο αναλυτής του Bloomberg Intelligence, Ντάνκαν Φοξ.
Η επέκταση με γνώμονα την εξαγορά βοήθησε στην ανάπτυξη. Πέρυσι, η εταιρεία ανέφερε αύξηση εσόδων 3,5% στα 20,7 δισεκατομμύρια ευρώ και αύξηση 8% στα λειτουργικά κέρδη στα 2,7 δισεκατομμύρια ευρώ. Η CCEP επιδιώκει να αυξήσει τα έσοδα κατά 4% ετησίως με την προσθήκη της Ινδονησίας.
«Υπάρχει ακόμη ένας αριθμός αγορών στην Ασία τις οποίες η CCEP θα μπορούσε ενδεχομένως να αποκτήσει», λέει ο αναλυτής της ING, Ρετζ Γουότσον.
Στις αναδυόμενες αγορές, θα υπάρξουν ευκαιρίες για αύξηση του όγκου των πωλήσεων καθώς οι άνθρωποι γίνονται πιο εύποροι, δήλωσε ο αναλυτής της Deutsche Bank Μιτς Κόλετ. Στις ανεπτυγμένες αγορές, θα έχει να κάνει με την προσέλκυση πελατών σε πιο «premium», πακέτα υψηλότερου περιθωρίου, είπε.
Μια συνεργασία με τον ιδιοκτήτη του Jack Daniels για «προαναμεμειγμένα» αλκοολούχα ποτά, που σήμερα είναι μια εξειδικευμένη επιχείρηση, θα μπορούσε να δώσει στην CCEP έκθεση σε ένα νέο τμήμα, είπε.
Φόβοι για το γενικότερο μέλλον του κλάδου
Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι οι καταναλωτές ή οι ρυθμιστικές αρχές που μεριμνούν για την υγεία των καταναλωτών θα μπορούσαν τελικά να στραφούν εναντίον της εταιρείας. Η αναλύτρια της Morningstar, Βερούσκα Σέτι σημειώνει ότι η εταιρεία έχει λίγα μονοπάτια για να αναπτυχθεί πέραν των Φιλιππίνων.
«Ο τρόπος με τον οποίο θα αναπτυχθούν θα προέλθει από τη γεωγραφική επέκταση», είπε. Κοιτάζοντας 10 έως 15 χρόνια στο μέλλον, η Σέτι βλέπει μια πρόκληση από την αλλαγή συνηθειών στη Δυτική Ευρώπη προς το πιο υγιεινό.
Προς το παρόν, ωστόσο, οι προοπτικές παραμένουν ισχυρές, δίνοντας στη Σολ Νταουρέλα την ευκαιρία να συνεχίσει να επεκτείνει την επιχείρηση και τον πλούτο της οικογένειάς της.
Η Σολ είναι η πιο ορατή φιγούρα στην οικογένεια Νταουρέλα, η οποία περιλαμβάνει τα εννέα ξαδέρφια της, τα παιδιά τους και άλλους συγγενείς. Η οικογένεια κατέχει περισσότερο από το 15% της CCEP μέσω της εταιρείας χαρτοφυλακίου Cobega, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Bloomberg. Η Cobega, την οποία ελέγχει η οικογένεια Νταουρέλα, έχει επίσης επενδύσει σε επιχειρήσεις όπως το ισπανικό franchise των εστιατορίων Domino’s και κάψουλες Nespresso.
Μόνο δύο άλλα μέλη της οικογένειας, ο ξάδερφος της Σολ, Αλφόνσο Λιμπάνο Νταουρέλα, και ο πρώην σύζυγος της ξαδέρφης της Μάριο Ρότλαντ Σόλα, συμμετέχουν στο διοικητικό συμβούλιο της CCEP. Επίσης στο διοικητικό συμβούλιο είναι η φίλη της Σολ, Άνα Μποτίν, πρόεδρος της Banco Santander SA. Η Νταουρέλα κάθεται στο διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας.
Αν και η Νταουρέλα αποφεύγει σχολαστικά τα μέσα ενημέρωσης, έγινε πρωτοσέλιδο αφού ο σύζυγός της Κάρλες Βιλαρούμπι, πρώην αντιπρόεδρος της ποδοσφαιρικής ομάδας FC Barcelona και πρώην αντιπρόεδρος της Rothschild Spain, υποστήριξε το κίνημα ανεξαρτησίας της Καταλονίας το 2017. Η Σολ φιγουράρει στα ΜΜΕ ως φανατική παίκτρια γκολφ και ως νικήτρια σε αγώνες ιππασίας τον περασμένο Νοέμβρη.


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς