
Η Wall Street βρίσκεται και πάλι στα άκρα, αλλά ο ένοχος αυτή τη φορά δεν είναι ο πληθωρισμός. Αντίθετα, οι επενδυτές μετοχών, μικροί και μεγάλοι, έχουν καταληφθεί από τον φόβο της επιβράδυνσης της οικονομικής ανάπτυξης στις ΗΠΑ.
Ένα ρήγμα στη χρηματιστηριακή αγορά έχει αποκαλυφθεί, με τα πράγματα να παίρνουν μια σκοτεινή και ασταθή τροπή μόλις τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Ο δείκτης S&P 500 έχει εξανεμίσει όλα τα κέρδη του από τότε που ο Ντόναλντ Τραμπ εξελέγη πρόεδρος χάρη σε αυτό που η Wall Street θεώρησε ως «φιλοαναπτυξιακή» ατζέντα του.
Τρενάκι του τρόμου η Wall Street
Εν τω μεταξύ, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq 100 εισήλθε σε διόρθωση την Παρασκευή, αφού σημείωσε πτώση άνω του 10% σε 17 ημέρες, καθώς οι επενδυτές εγκαταλείπουν τους νικητές που χαρακτήρισαν την ανοδική πορεία του χρηματιστηρίου τα τελευταία δύο χρόνια.
Με τον πληθωρισμό να παραμένει κολλώδης, την ανεργία να αυξάνεται εν μέσω των προσπαθειών της κυβέρνησης Τραμπ να περικόψει το ομοσπονδιακό μισθολόγιο και την ανάπτυξη να επιβραδύνεται από τον προηγούμενο ιλιγγιώδη ρυθμό της, οικονομολόγοι και στρατηγικοί αναλυτές πωλήσεων προειδοποιούν για τις αυξανόμενες πιθανότητες αυτού που φοβούνται περισσότερο οι traders: του στασιμοπληθωρισμού.
«Η χρηματιστηριακή αγορά είναι πολύ μπερδεμένη σχετικά με τα σχέδια του Τραμπ για τους δασμούς», δήλωσε ο Τζέρεμι Σίγκελ, καθηγητής χρηματοοικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια, διάσημος, μεταξύ άλλων, για το ότι αποκάλεσε τις μετοχές τεχνολογίας «μια κοροϊδία» τον Μάρτιο του 2000, όταν η φούσκα dot-com κορυφωνόταν. «Είναι όλα αυτά απλώς μια διαπραγματευτική τακτική; Δεν ξέρουμε ακόμη. Βλέπω να έρχεται μια ακόμη μεγαλύτερη διόρθωση μετά την μεγάλη υπερβολή».
Αβεβαιότητα για το μέλλον
Οι επενδυτές βρίσκονται σε ένα σταυροδρόμι, χωρίς να είναι σίγουροι προς τα πού να πάνε. Αυτό είναι πιο έντονο όταν μιλάμε για τους δασμούς του Τραμπ και τον κίνδυνο ενός εμπορικού πολέμου, ο οποίος έχει φέρει άγριες διακυμάνσεις στις μετοχές. Ο S&P 500 μόλις σημείωσε κίνηση άνω του 1% προς οποιαδήποτε κατεύθυνση για έξι συνεχόμενες συνεδριάσεις, κάτι που έχει να κάνει από τον Νοέμβριο του 2020, όταν ο Τραμπ βρισκόταν εν μέσω αμφισβήτησης του αποτελέσματος των εκλογών.
Για να γίνουν τα πράγματα ακόμη πιο δύσκολα, οι μετοχές των τεχνολογικών μεγαθήριων που λειτουργούσαν ως καταφύγιο για τόσο πολύ καιρό, ανεβαίνοντας μπροστά σε κάθε πρόκληση, τώρα ηγούνται του ξεπουλήματος. Η Nvidia Corp. έχει διαγράψει σχεδόν 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε αξία αγοράς μέσα σε δύο μήνες, διολισθαίνοντας για λίγο κάτω από αυτό το επίπεδο την Παρασκευή, προτού οι αγοραστές μπουν στη μέση για να την επαναφέρουν πάνω από αυτό. Και ένας δείκτης του Bloomberg με τις μετοχές τεχνολογίας των Μεγαλοπρεπών Επτά – Alphabet Inc., Amazon.com Inc., Apple Inc., Meta Platforms Inc., Microsoft Corp., Nvidia και Tesla Inc. – έχει πέσει περισσότερο από 12% σε μόλις τρεις εβδομάδες.
Όλα αυτά έχουν τρομάξει τους μικροεπενδυτές. Για πρώτη φορά από το 2022, η πλειοψηφία των μεμονωμένων επενδυτών δηλώνει ότι πιστεύει ότι οι τιμές των μετοχών θα μειωθούν τους επόμενους έξι μήνες, σύμφωνα με έρευνα της Αμερικανικής Ένωσης Ατομικών Επενδυτών. Λιγότεροι από το 20% δηλώνουν ότι αναμένουν άνοδο των τιμών κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.


Latest News

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς

Η «βαριοπούλα» των δασμών συντρίβει την παγκόσμια τάξη πραγμάτων - Τι λέει η ING
Τις τελευταίες δύο εβδομάδες ο κόσμος βιώνει μια βόλτα με το τρενάκι του τρόμου, σημειώνουν οι αναλυτές της ING

Οργισμένοι επενδυτές της Stellantis για πληρωμή μαμούθ στον πρώην CEO
Ο πρώην CEO της Stellantis θα λάβει υπέρογκη αμοιβή την στιγμή που οι επενδυτές τον θεωρούν υπεύθυνο για σειρά αποτυχιών και μείωση κερδοφορίας

Το Netflix στοχεύει σε κεφαλαιοποίηση $1 τρισεκατομμυρίου
Το Netflix μοιράζεται στόχους οικονομικών επιδόσεων με το προσωπικό τονίζοντας την κυριαρχία της

Γιατί συρρικνώνονται τα σπίτια των Αμερικανών
Το αμερικανικό όνειρο της ιδιοκτησίας σπιτιού μειώνεται λόγω κρίσης οικονομικής προσιτότητας στις ΗΠΑ

Προειδοποίηση Ντίμον για τον εμπορικό πόλεμο - «Οι ΗΠΑ μπορεί να χάσουν την ηγετική τους θέση»
Ο Ντίμον εκτίμησε ότι ο εμπορικός πόλεμος μπορεί να βλάψει την φερεγγυότητα των ΗΠΑ και κάλεσε σε προσέγγιση ΗΠΑ-Πεκίνου

Οι δασμοί θα φέρουν χάος στις παραδόσεις αεροσκαφών λέει ο CEO της Ryanair
Αεροπορικές εταιρείες και κατασκευαστές αεροπλάνων ετοιμάζονται να παλέψουν για το ποιος πληρώνει για τους δασμούς