![Κρασί: Στη σκιά των δασμών Τραμπ – Τι λένε οι Έλληνες οινοποιοί και παραγωγοί [πίνακας]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ot_wines.png)
Σε στάση αναμονής βρίσκονται οινοποιοί και παραγωγοί κρασιού περιμένοντας να ξεκαθαρίσει το τοπίο για το αν και κατά πόσο θα επηρεαστεί ο αμπελοοινικός κλάδος από την πιθανή επιβολή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην ΕΕ.
Αν και ο πιθανός αντίκτυπος στις εξαγωγές κρασιού και στους παραγωγούς των δασμολογικών πολέμων του Ντόναλντ Τραμπ παραμένει εξαιρετικά αβέβαιος, εκπρόσωποι των οινοποιών επισημαίνουν στον ΟΤ ότι η επιβολή δασμών θα δημιουργούσε σίγουρα προκλήσεις για όσους στοχεύουν στην αγορά των ΗΠΑ.
Παρόλα αυτά για το πώς θα επηρεαστεί ή όχι το ελληνικό κρασί παραμένει ένας άγνωστος συντελεστής με τους ψυχραιμότερους του κλάδου να λένε με νόημα στον ΟΤ: «Ας τους επιβάλει πρώτα ο Τραμπ τους δασμούς στην ΕΕ και μετά θα δούμε τι θα γίνει».
Η αμερικανική αγορά παραμένει για το ελληνικό κρασί η πρώτη επιλογή ως χώρα στόχος
Κάνουν όμως, σαφές ότι μια πιθανή επιβολή δασμών της τάξης του 25% στις εξαγωγές κρασιών της ΕΕ στις ΗΠΑ θα επιδεινώσει προβλήματα που υπάρχουν ήδη στην αγορά και τα οποία έχουν προκύψει τόσο από την μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης, αλλά και της παγκόσμιας παραγωγής κρασιού.
«Το πιο πιθανό να υπάρξουν κάποιοι περιορισμοί στις εξαγωγές», σχολιάζει στον ΟΤ ο Χρήστος Μάρκου, πρόεδρος του Κλαδικού Εθνικού Αγροτικού Συνεταιρισμού Αμπελοοινικών Προϊόντων, εκφράζοντας την ανησυχία των παραγωγών για τις επιπτώσεις που πιθανόν θα δημιουργηθούν καθώς το πρόσθετο κόστος των δασμών θα επιβαρύνει την κατάσταση. Όμως σύμφωνα με τον ίδιο, το ελληνικό κρασί ποντάρει στην ποιότητα, η οποία και δίνει το πλεονέκτημα.

Το ελληνικό κρασί στην αγορά των ΗΠΑ
Η αμερικανική αγορά παραμένει για το ελληνικό κρασί η πρώτη επιλογή ως χώρα στόχος, καθώς πρόκειται για μια αγορά με την πιο δυναμική ανάπτυξη σε παγκόσμιο επίπεδο, αλλά και τον πιο έντονο ανταγωνισμό.
Το 2024 συγκριτικά με το 2023 οι ελληνικές εξαγωγές οίνων καταγράφουν θετικό πρόσημο. Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, κινήθηκαν ανοδικά κατά 12,37% σε αξία φτάνοντας τα 18.986.621 ευρώ το 2024 από 16.895.886 ευρώ το 2023.
Αυξημένες κατά 8,26% ήταν και οι εξαγόμενες ποσότητες οίνων στην αγορά των ΗΠΑ, οι οποίες έφτασαν τα 2.700.115 κιλά το 2024, έναντι(2.494.199 κιλά το 2023.
Αξιοσημείωτη επίσης αύξηση παρατηρείται στη μέση τιμή πώλησης εξαγόμενων οίνων το 2024 έναντι του 2023 κατά 3,80% (6,77 ευρώ/κιλό το 2023 – 7,03 ευρώ/κιλό το 2024).
Τα ίδια μεγέθη το 2024 συγκρινόμενα με το μέσο όρο 5ετίας 2019–2023 συνεχίζουν να παρουσιάζουν αυξητική τάση.
Σε αξία καταγράφεται διαχρονική μέση αύξηση 5ετίας κατά 34,04%, σε ποσότητα καταγράφεται επίσης αύξηση κατά 13,50%, ενώ η μεταβολή της μέσης τιμής πώλησης καταγράφει αύξηση σε σύγκριση με το μέσο όρο 5ετίας, που ανέρχεται σε 19,42% και απεικονίζει τη δυναμική ανόδου των τιμών της προηγούμενης 5ετίας, αλλά και επιτυγχάνει το στόχο της αύξησης της αντιλαμβανόμενης αξίας του ελληνικού κρασιού.
Όπως σχολιάζουν εκπρόσωποι του οινοποιητικού κλάδου, οι ΗΠΑ, όπως και ο Καναδάς και το Ηνωμένο Βασίλειο, αποτελούν μια δυναμική αγορά για το ελληνικό κρασί.


Latest News

Χάνουν αξία οι αμπελώνες όσο πέφτει η παγκόσμια κατανάλωση – Η μάχη των οινοπαραγωγών
Η κατανάλωση στο κρασί σε παγκόσμιο επίπεδο έχει μειωθεί κατά 12% από την κορύφωσή της το 2007

Ανομβρία στην Κύπρο - Ισχυρό το πλήγμα και φέτος
Ο φετινός χειμώνας ήταν ιδιαίτερα δύσκολος για τις σοδειές στην Κύπρο λόγω της ανομβρίας
![Οίνος: Ανατροπή στο ελληνικό κρασί: Οι εισαγωγές ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις εξαγωγές [πίνακες]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/wine-2392978_1280-600x426.jpg)
Ανατροπή στο ελληνικό κρασί: Οι εισαγωγές ξεπέρασαν για πρώτη φορά τις εξαγωγές [πίνακες]
Τι δείχνουν τα στοιχεία για τις εξαγωγές και τις εισαγωγές το 2024 - Τι λένε στον ΟΤ εκπρόσωποι των οινοποιών

Ζάχαρη και γαλακτοκομικά ανεβάζουν τις τιμές των τροφίμων
Ο Δείκτης Τιμών Τροφίμων του FAO ήταν κατά 8,2% υψηλότερος από τα επίπεδα που είχε καταγράψει τον Φεβρουάριο του 2024

Έρχεται το θεσσαλικό πρόβατο «ΚαρΛα»
Το νέο πρόγραμμα αποτελεί βήμα για την προβατοτροφία στη Θεσσαλία και την ενίσχυση των κτηνοτρόφων - Οι νέες προκλήσεις

Τσιάρας: Τα 12 μέτρα για τη στήριξη της αγροτικής παραγωγής
«Η επιβίωση και ανάπτυξη του αγροτικού τομέα είναι ζήτημα εθνικό», είπε εγκαινιάζοντας την 14η Agrothessaly ο Κώστας Τσιάρας

Τι αλλάζει στην παροχή συμβουλευτικών υπηρεσιών στον αγροτικό τομέα
Τι ισχύει με τις μεταβολές σε στοιχεία των ενταγμένων πράξεων κατά την υλοποίηση του προγράμματος του ΠΑΑ για τις γεωργικές συμβουλές

Παράταση στα αιτήματα πληρωμής για τα σχέδια βελτίωσης
Τι προβλέπει νέα τροποποιητική απόφαση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων για τα σχέδια βελτίωσης

Γ. Ποντίκας ( ΕΣΥΦ -Syngenta): Μας σκοτώνουν αυτοί που φέρνουν παράνομα φυτοφάρμακα
Οι εταιρείες που «δανείζουν» με 1,5 δισ. ετησίως τους αγρότες – Το μέλλον σε καλλιέργειες αξίας – Το παράδοξο του ηλιέλαιου και η προσπάθεια ανακύκλωσης

Απάτη 2,9 εκατ. με αγροτικές επιδοτήσεις – 100 στο δικαστήριο στέλνει η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία
Στις 100 φτάνουν οι ύποπτες υποθέσεις με παράνομες επιδοτήσεις που ερεύνησε η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία – Μηνυτήρια αναφορά στο Πρωτοδικείο Αθηνών