
Αντιμέτωποι με τις επιπτώσεις από τη μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης στο κρασί βρίσκονται οι οινοπαραγωγοί, οι οποίοι παλεύουν από τη μία να σώσουν τις παραγωγές τους και από την άλλη να διατηρήσουν τους αμπελώνες τους, οι οποίοι χάνουν σε αξία όσο οι καταναλωτές απομακρύνονται από το αλκοόλ.
Ειδικότερα, η αξία των αμπελώνων, σύμφωνα με μια νέα έκθεση της Knight Frank έχει πέσει κατά το ένα τρίτο τον τελευταίο χρόνο, καθώς η υπερπροσφορά κρασιού επιβαρύνει τον κλάδο εν μέσω της πτώσης της παγκόσμιας κατανάλωσης.
Λίγες από τις βασικές περιοχές με αμπελώνες στον κόσμο παραμένουν αλώβητες από την πτώση της ζήτησης για κρασί
Η κατανάλωση κρασιού έχει μειωθεί κατά 12% σε παγκόσμιο επίπεδο, συγκριτικά με τη χρονιά κορύφωσής της, το 2007. Στην τελευταία αυτή έκθεση η Knight Frank αναφέρει ότι «λίγες από τις βασικές περιοχές αμπελώνων του κόσμου παραμένουν αλώβητες» από την πτώση της ζήτησης για κρασί.
Την ίδια στιγμή, η παραγωγή κρασιού έχει μειωθεί κατά το ένα πέμπτο τα τελευταία 20 χρόνια, σύμφωνα με την Knight Frank, με πολλούς οινοποιούς να γεμίζουν τις αποθήκες τους με αποθέματα. Αυτό έχει επηρεάσει ιδιαίτερα τις τιμές του χύμα κρασιού – του κρασιού που μεταφέρεται σε μεγάλα δοχεία και εμφιαλώνεται στον προορισμό του.

Πτώση στην αξία των αμπελώνων
Η μείωση της παγκόσμιας κατανάλωσης έχει πλήξει ιδιαίτερα τους αμπελώνες, με τους παραγωγούς να μετρούν απώλειες στην αξία των εκμεταλλεύσεών τους.
Χαρακτηριστικά, όπως αναφέρουν οι FT, η αξία των αμπελώνων της Νέας Ζηλανδίας έχουν υποφέρει περισσότερο, με τις τιμές στην περιοχή Marlborough της χώρας να μειώνονται κατά 33% πέρυσι, σύμφωνα με τον Kurt Lindsay της Bayleys, τοπικού συνεργάτη της Knight Frank, αφού έφτασαν στο αποκορύφωμά τους το 2023.
Αντίστοιχα, οι τιμές στην περιοχή Los Carneros της Napa Valley στην Καλιφόρνια μειώθηκαν κατά 15%, ενώ οι τιμές των αμπελώνων στην Barossa Valley της Αυστραλίας και στην Côtes du Rhone της Γαλλίας μειώθηκαν κατά 10%.
Την ίδια στιγμή, οι οινοπαραγωγοί δίνουν μάχη με τις μεταβαλλόμενες προτιμήσεις, καθώς οι νεότερες γενιές επιλέγουν όλο και περισσότερο διαφορετικά ποτά ή να αποφεύγουν εντελώς το αλκοόλ. Στη Γαλλία, η νεότερη γενιά, η Gen Z, καταναλώνει περίπου το μισή ποσότητα κρασιού από ό,τι οι μεγαλύτεροι Millennials, σύμφωνα με τη Nielsen.
Ο κλάδος αντιμετωπίζει επίσης την απότομη μείωση της ζήτησης από την Κίνα, μια από τις κύριες εξαγωγικές αγορές του, αλλά και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, καθώς και την υπερπαραγωγή σταφυλιών σε ορισμένες περιοχές.
Στροφή των παραγωγών
Η μειωμένη ζήτηση για κρασί έχει οδηγήσει οινοπαραγωγούς να αλλάξουν καλλιέργειες και να στραφούν σε άλλες όπως τα φρούτα ή και τα λαχανικά, ή ακόμα και τις ελιές. Για παράδειγμα, σύμφωνα με την έρευνα της Knight Frank στην περιοχή Μεντόζα της Αργεντινής, τα αμπέλια αντικαθίστανται από λαχανικά, με το σκόρδο να αποτελεί πλέον μία από τις μεγαλύτερες εξαγωγές της.
Η αλλαγή καλλιέργειας, σε ελιές ή ακόμη και σε ηλιακούς συλλέκτες, έχει γίνει επίσης όλο και πιο συνηθισμένη στο Μπορντό, όπου οι μικροί οινοπαραγωγοί αγωνίζονται τα τελευταία χρόνια. Μάλιστα, στα ανατολικά, οι αξίες των αμπελώνων της Côtes du Rhone μειώθηκαν κατά ένα δέκατο μέσα σε 12 μήνες.
Στον αντίποδα, παρά την πτώση της αξίας πολλών αμπελώνων, οι περιοχές υψηλής ποιότητας για αμπελοκαλλιέργεια διατήρησαν την αξία τους, συμπεριλαμβανομένης της περιοχής της Σαμπάνιας της Γαλλίας.
Στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι ιδιοκτήτες αμπελώνων στο Essex επωφελήθηκαν από ένα άλμα 20% στις αξίες πέρυσι, σύμφωνα με την Knight Frank, η οποία πρόσθεσε ότι η αλλαγή των καιρικών συνθηκών ενίσχυσε ορισμένες περιοχές.
«Βλέπουμε τις αξίες των αμπελώνων να αυξάνονται ταχύτερα σε … κομητείες όπως το Essex … όπου οι καλλιεργητές πειραματίζονται με διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών για να δημιουργήσουν ακόμα ροζέ και κόκκινα κρασιά», διαπιστώνει η έκθεση.


Latest News

ΕΘΕΑΣ: Άμεση ανάγκη για μέτρα πρόληψης από τον αφθώδη πυρετό
Τι ζητά με επιστολή της η Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών (ΕΘΕΑΣ) από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Πληρωμή από τον ΕΛΓΑ Κρατικών Οικονομικών Ενισχύσεων 2,4 εκατ. ευρώ
Το ποσό που θα πληρώσει ο ΕΛΓΑ ανέρχεται στα 2.398.057,42 ευρώ και αφορά 525 δικαιούχους παραγωγούς

Ανεξάρτητοι Οινοποιοί προς την Ευρώπη: Μην περιφρονείται το κρασί
Οι Ανεξάρτητοι Οινοποιοί της Γαλλίας στέλνουν μήνυμα στην Ευρώπη καλώντας την να μην δίνει προτεραιότητα μόνο στον βιομηχανικό τομέα

Σε κρίσιμο σταυροδρόμι οι ελληνικές εξαγωγές επιτραπέζιας από την επιβολή δασμών Τραμπ
Στην αποτίμηση των επιπτώσεων των νέων μέτρων που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ στην ανταγωνιστικότητα του προϊόντος προχώρησε η ΠΕΜΕΤΕ

Ελαιόλαδο όπως ράβδοι... χρυσού - Έλεγχος ταυτότητας με δακτυλικά αποτυπώματα
Η γνώση της χώρας προέλευσης προϊόντων, όπως το ελαιόλαδο, επηρεάζει σημαντικά τις αγοραστικές αποφάσεις των καταναλωτών και τις τιμές

Οι ευκαιρίες για τα ελληνικά αγροδιατροφικά προϊόντα από τη συμφωνία ΕΕ- MERCOSUR
Ο συνολικός όγκος των εμπορικών συναλλαγών των δυο πλευρών ανέρχεται, σύμφωνα με στοιχεία του 2023 σε 110 δισ. ευρώ

Ισπανοί ελαιοπαραγωγοί πάνε... ΗΠΑ για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ
Η Ισπανία έχει μερίδιο παραγωγής 40% στο παγκόσμιο ελαιόλαδοκαι εξάγει ετησίως περίπου 180.000 μετρικούς τόνους στις ΗΠΑ

Κέλλας: Κλιμακώνονται οι έλεγχοι στις πύλες εισόδου προϊόντων
«Οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν τις επόμενες ημέρες», είπε από τον Προμαχώνα στις Σέρρες ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Χρήστος Κέλλας

Η νέα ελληνική ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα» διαθέσιμη για τους παραγωγούς
Σε ειδική ημερίδα στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών, με τη συμμετοχή της ΕΘΕΑΣ, παρουσιάστηκε η νέα ποικιλία ρίγανης «Αρέθουσα»

Πότε ξεκινούν οι δηλώσεις συγκομιδής ελαιοκάρπου – Τα πρόστιμα και η διαδικασία
Όλοι οι νόμιμοι κάτοχοι ελαιοτεμαχίων είναι υπόχρεοι δήλωσης συγκομιδής για την ελιά - Πώς λειτουργεί το Ελαιοκομικό Μητρώο