
Η πολυαναμενόμενη ενοποίηση του ευρωπαϊκού αεροπορικού κλάδου για τη δημιουργία «πρωταθλητών» που θα μπορούν να ανταγωνιστούν τους αμερικανικούς και ασιατικούς κολοσσούς αρχίζει να παίρνει μορφή.
Όλα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 2025, οι ισορροπίες στην ευρωπαϊκή αεροπορία θα έχουν αλλάξει ριζικά
Οι εξαγορές που βρίσκονται σε εξέλιξη υποδηλώνουν ότι, πριν από το τέλος του 2025, οι τελευταίες αεροπορικές εταιρείες – σημαίες, οι περισσότερες εκ των οποίων είναι κρατικές, θα περάσουν στα χέρια των τριών μεγάλων ευρωπαϊκών ομίλων: IAG (International Airlines Group), Air France-KLM και Lufthansa, που επιδιώκουν να διασφαλίσουν την ανάπτυξή τους μακροπρόθεσμα.
Στην Ισπανία, η σημαντικότερη συμφωνία υπό διαπραγμάτευση αφορά την πώληση του 20% των μετοχών της Air Europa, που διατίθεται προς πώληση από την Globalia. Η οικογένεια Ιδάλγο, ιδιοκτήτες της αεροπορικής εταιρείας, αναζητούν εδώ και μήνες στρατηγικό εταίρο που θα ενισχύσει την οικονομική σταθερότητα της Air Europa, η οποία υπέστη σοβαρό πλήγμα από την πανδημία, χωρίς όμως να χάσουν τον έλεγχό της.
Η Air Europa αποτελεί το πιο ελκυστικό απόκτημα στην ευρωπαϊκή αγορά, καθώς το 2024 ήταν η καλύτερη χρονιά της από άποψη οικονομικών επιδόσεων. Τα έσοδά της αυξήθηκαν κατά 6% σε σχέση με το 2023, φτάνοντας τα 2,9 δισ. ευρώ, ενώ το καθαρό της κέρδος εκτιμάται κοντά στα 200 εκατ. ευρώ. Παράλληλα, ο αριθμός των επιβατών της αυξήθηκε κατά 4,4% και ξεπέρασε τα 12 εκατομμύρια.
Η αγορά στην Ευρώπη: Δύο σχήματα
Στη διεκδίκηση του ποσοστού αυτού πρωτοστατούν δύο σχήματα. Η Lufthansa, ο γερμανικός αεροπορικός κολοσσός, που θέλει να ενισχύσει την παρουσία του στη Νότια Ευρώπη και να βελτιώσει τις διασυνδέσεις του με την Αμερική, αλλά και η Air France-KLM σε συνεργασία με τη Delta Airlines.
Η αμερικανική εταιρεία είναι ήδη μέτοχος της Air France-KLM και διαθέτει την οικονομική ισχύ να στηρίξει τη συμφωνία. Αρχικά συμμετείχε στις συζητήσεις και η Etihad Airways, η οποία, ωστόσο, αποσύρθηκε για να επικεντρωθεί στην εισαγωγή της στο χρηματιστήριο.
Η Lufthansa φαίνεται να έχει πάρει το προβάδισμα στις διαπραγματεύσεις, με στόχο να εκμεταλλευτεί το ισχυρό ρεύμα γερμανών, αυστριακών και ελβετών τουριστών που επισκέπτονται τη Μαγιόρκα. Το 42% των γερμανών ταξιδιωτών στην Ισπανία επιλέγουν τις Βαλεαρίδες Νήσους, καθιστώντας αυτή τη διαδρομή κομβική για τον όμιλο.
Η Air France-KLM, από την άλλη, είναι ήδη εμπορικός εταίρος της Air Europa μέσω της συμμαχίας Skyteam. Η πιθανή συνεργασία θα δημιουργούσε συνέργειες σε επίπεδο εμπορικής στρατηγικής και συντήρησης στόλου.
Εν τω μεταξύ, η Lufthansa ολοκλήρωσε την εξαγορά του 41% των μετοχών της ITA Airways, της κρατικής ιταλικής αεροπορικής εταιρείας που διαδέχθηκε την Alitalia, καταβάλλοντας 325 εκατ. ευρώ. Με αυτόν τον τρόπο, η γερμανική εταιρεία αποκτά τον έλεγχο της Κεντρικής Ευρώπης, ενισχύοντας την παρουσία της έναντι των ανταγωνιστών της IAG και Air France-KLM.
Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση της Πορτογαλίας ετοιμάζεται να ιδιωτικοποιήσει την TAP Air Portugal, η οποία είχε διασωθεί πριν από μία δεκαετία με 3,2 δισ. ευρώ. Η διαδικασία αναμένεται να ξεκινήσει την άνοιξη του 2025, με το πορτογαλικό κράτος να αναζητά στρατηγικό επενδυτή.
Το μεγαλύτερο ενδιαφέρον έχουν δείξει η IAG, που επιθυμεί να εδραιώσει τη θέση της στις υπερατλαντικές πτήσεις, αλλά και οι Air France-KLM και Lufthansa, που βλέπουν στην TAP μια σημαντική ευκαιρία επέκτασης.
Η κυβέρνηση της Πορτογαλίας θα θέσει ως προϋπόθεση ότι η TAP θα διατηρήσει την έδρα της στη Λισαβόνα και τις στρατηγικές πτήσεις προς τη Βόρεια Αμερική και τη Βραζιλία.
Eπεκτάσεις
Την ίδια στιγμή, easyJet και Ryanair συνεχίζουν να επεκτείνονται. Η Wizz Air, τρίτος μεγαλύτερος low-cost αερομεταφορέας στην Ευρώπη, εξακολουθεί να αντιμετωπίζει οικονομικές δυσκολίες.
Η συγκέντρωση στον ευρωπαϊκό αεροπορικό κλάδο επιταχύνεται, με τις Lufthansa, IAG και Air France-KLM να διαμορφώνουν το νέο τοπίο. Η Air Europa και η TAP Portugal είναι οι πιο περιζήτητες εταιρείες, ενώ η Wizz Air παλεύει να επιβιώσει. Ολα δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 2025, οι ισορροπίες στην ευρωπαϊκή αεροπορία θα έχουν αλλάξει ριζικά.


Latest News

Οι ΗΠΑ αντιδρούν, αλλά συνεχίζουν τις συζητήσεις για τον παγκόσμιο φόρο - Τι λέει ο ΟΟΣΑ
Περισσότερες από 135 χώρες υπέγραψαν τη μεγαλύτερη εταιρική φορολογική μεταρρύθμιση εδώ και περισσότερα από τέσσερα χρόνια πριν

Η PwC αποχωρεί από την Αφρική για να αποφύγει τα σκάνδαλα
Ο παγκόσμιος πρόεδρος της PwC, Mohamed Kande, αντιμετωπίζει τις συνέπειες των σκανδάλων σε πολλές ηπείρους από τότε που ανέλαβε τον ρόλο τον Ιούλιο

Και τα κρίσιμα ορυκτά στο έλεος των δασμών Τραμπ
Η έρευνα που ξεκινούν οι Ηνωμένες Πολιτείες απειλεί να πυροδοτήσει έναν νέο κρίσιμο εμπορικό πόλεμο ορυκτών

Με ρυθμό 5,4% έτρεξε η κινεζική οικονομία το α' τρίμηνο
Η UBS εκτίμησε ότι λίγο λιγότερο από το 60% των εισαγωγών των ΗΠΑ από την Κίνα υπόκεινται σε μέγιστο δασμό 145%

Κίνα για δασμούς: «Δεν θα πέσει δα και ο ουρανός να μας πλακώσει»
Η Κίνα δεν τρομάζει από τον εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ και βασίζεται στην «τεράστια εσωτερική αγορά» των 1,4 δισ. καταναλωτών

Τράπεζες: Τα γραφεία συναλλαγών βγάζουν τρελό χρήμα από το χάος των δασμών του Τραμπ
Οι τράπεζες Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley σημείωσαν τεράστια άλματα στα έσοδα από συναλλαγές

Η Harley-Davidson, μόνη, ψάχνει νέο... CEO
Γιατί ο Γιόχεν Ζάιτς σχεδιάζει να αποσυρθεί μετά από πέντε χρόνια στη θέση του Διευθύνοντος Συμβούλου της Harley-Davidson

Πρώην αρχικατάσκοπος της CIA σε ρόλο κλειδί στην KKR
Η επενδυτική - διαχειριστές χρημάτων KKR προσέλαβε στο Ντέιβιντ Πετρέους για να επιβλέψει τομέα Από τον οποίο προσδοκά τεράστια ανάπτυξη
![F-35: Το ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/f-35-1-600x400.jpg)
Οι παραγγελίες του F-35 - Ενα ακριβό μαχητικό που διεκδικούν αρκετές χώρες [γράφημα]
Η συνολική παραγγελία της αμερικανικής πολεμικής αεροπορίας για τα αεροσκάφη F-35 προς την κατασκευάστρια εταιρεία Lockheed Martin, φτάνει τις 1.763 μονάδες

Οι δασμοί δεν θα φέρουν πίσω στις ΗΠΑ την παραγωγή - Τι λένε οι αμερικανοί επιχειρηματίες
Η επαναφορά των αλυσίδων εφοδιασμού στις ΗΠΑ θα μπορούσε να διπλασιάσει το κόστος - Αντί για αυτό οι επιχειρηματίες προτιμού να αναζητήσουν χώρες με χαμηλούς δασμούς