Νέο επεισόδιο στη διαμάχη της Viva Wallet με την JP Morgan. Σύμφωνα με την βρετανική ιστοσελίδα sifted.eu, ο Χάρης Καρώνης κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα κατά της JP Morgan, σε μια προσπάθεια να εμποδίσει τον τραπεζικό κολοσσό να κινήσει νέες νομικές διαδικασίες ή να επιχειρήσει εκ νέου εξαγορά.

Το Sifted υπενθυμίζει ότι το 2022 η JPMorgan απέκτησε μερίδιο 48,5% στη Viva Wallet ενώ η WRL, εταιρεία του ιδρυτή και CEO της Viva, Χάρη Καρώνη, διατήρησε το υπόλοιπο ποσοστό. Η συμφωνία τότε θεωρήθηκε ορόσημο για το ελληνικό τεχνολογικό οικοσύστημα, με τη Viva Wallet να ξεπερνά σε αποτίμηση τα 2 δισ. δολάρια.

Η Viva και η αγωγής της JP Morgan

Ωστόσο, μέσα σε λίγα χρόνια, η συνεργασία κατέρρευσε, οδηγώντας και τις δύο πλευρές σε δικαστικές αντιπαραθέσεις το 2024. Τον Ιανουάριο του 2025, η JP Morgan κατέθεσε νέα αγωγή, απαιτώντας αποζημίωση ύψους 916 εκατ. ευρώ για ζημίες που ισχυρίζεται ότι υπέστη από την επένδυσή της στη Viva Wallet το 2022.

Σύμφωνα με το Sifted, η τελευταία δικαστική προσφυγή, που κατατέθηκε από τους δικηγόρους του Καρώνη στο Ηνωμένο Βασίλειο, κατηγορεί τη JPMorgan για παρενόχληση της ηγεσίας της WRL και χαρακτηρίζει την αγωγή αποζημίωσης ως «αντικειμενικά καταχρηστική και ανήθικη».

Τι δηλώνει ο Χάρης Καρώνης

Μάλιστα, ο κ. Καρώνης μιλώντας στο Sifted χαρακτηρίζει «λυπηρό το γεγονός ότι, από τη στιγμή που απέκτησε μερίδιο μειοψηφίας στη Viva, η JPMorgan συμπεριφέρεται σαν αλεπού σε κοτέτσι, αντί να προτάξει την ανάπτυξη και την επιτυχία της εταιρείας».

Όσον αφορά στο δικαίωμα που είχε η JP Morgan να εξαγοράσει το υπόλοιπο μερίδια της Viva από την WRL, το sifted αναφέρει πως το Εφετείο του Ηνωμένου Βασιλείου αποφάνθηκε τον Ιανουάριο του 2025 ότι η JPMorgan είχε μόνο μία ευκαιρία, σύμφωνα με τον κανόνα “one shot”. Σημειώνει μάλιστα ότι σύμφωνα με έγγραφο που έλαβε το Sifted, η JPM είχε στείλει επιστολή στη WRL τον Ιανουάριο του 2024 για να ενεργοποιήσει αυτή την option.

Η αιτία της διαμάχης

Όπως αναφέρει το sifted, η διαφωνία των δυο πλευρών έγκειται σε έναν όρο της συμφωνίας, σύμφωνα με τον οποίο η WRL θα έχανε το δικαίωμα να απορρίψει πρόταση εξαγοράς από την JPM αν η Viva Wallet είχε αποτίμηση κάτω από 5 δισ. ευρώ έως τις 30 Ιουλίου 2025.

Το 2024, και οι δύο πλευρές ξεκίνησαν η μία εναντίον της άλλης δικαστικές διαδικασίες. Ο Καρώνης κατηγόρησε την JPM ότι παρεμπόδιζε την ανάπτυξη της Viva στις ΗΠΑ για να μειώσει την αποτίμησή της, ενώ η JPM ισχυρίστηκε ότι η WRL έλαβε επιχειρηματικές αποφάσεις χωρίς την έγκριση των μετόχων.

Οι δυο αγωγές και η απόφαση του Εφετείου

Η ένταση, όπως αναφέρει πάντοτε ο ιστότοπος sifted,  είχε εκτονωθεί μετά από απόφαση δικαστηρίου τον Ιούνιο του 2024, που όριζε ότι η Viva Wallet πρέπει να αποτιμάται βάσει της προγραμματισμένης επέκτασής της στις ΗΠΑ.

Ωστόσο, η JPM προχώρησε σε δύο νέες αγωγές τον Ιανουάριο του 2025: μία στην Ελλάδα κατά του Καρώνη και τριών διευθυντών της Viva, αξιώνοντας 916 εκατ. ευρώ, και μία στο Ηνωμένο Βασίλειο κατά της WRL, κατηγορώντας την για παραβίαση συμφωνιών μετόχων.

Στις 26 Φεβρουαρίου, η JPMorgan υπέβαλε αίτημα στο Εφετείο να επανεξεταστεί η απόφαση για τον κανόνα «one shot», με στόχο να προσφύγει στο Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου. Το αίτημα απορρίφθηκε την επόμενη κιόλας ημέρα, σύμφωνα με νομικά έγγραφα που είδε το Sifted.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικές εξαγωγές: Τα 2+1 «όπλα» για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ – Ο ρόλος της ομογένειας
Επιχειρήσεις |

Τα 2+1 «όπλα» των εξαγωγέων για να αποφύγουν τους δασμούς – Tρέχουν για το παράθυρο των 90 ημερών

Με δυο ισχυρά επιχειρήματα και ένα κρυφό άσσος οι ελληνικές εξαγωγές επιχειρούν να αποφύγουν τους δασμούς – Οι κινήσεις στο προσκήνιο και στο… παρασκήνιο

Motor Oil: Πατάει το «κουμπί» με ΔΕΗ για επένδυση 900 εκατ. ευρώ στα φωτοβολταϊκά 1,6 GW της Unagi
Επιχειρήσεις |

Η Motor Oil με τη ΔΕΗ πατάνε το «κουμπί» για επενδύσεις 900 εκατ. σε φωτοβολταϊκά

Ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil μιλώντας στους αναλυτές έκανε γνωστή τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για τα φωτοβολταϊκά της Unagi στα οποία ο Όμιλος κατέχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%