
Στάση αναμονής τηρεί η ελληνική κυβέρνηση σχετικά με το εξαιρετικά πιθανό ενδεχόμενο να εφαρμοστούν οι δασμοί Τραμπ και στην Ευρώπη. «Προς το παρόν δεν έχουμε λόγο να αλλάξουμε τις μακροοικονομικές μας προβλέψεις» ανέφερε μία πηγή του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών στον ΟΤ, προσθέτοντας ότι το ελληνικό οικονομικό επιτελείο αναμένει: Πρώτον, τον χρόνο και τον τρόπου εφαρμογής του εξαγγελθέντος αυτού μέτρου από τον Ντόναλντ Τραμπ και δεύτερον, τον τρόπο που θα αντιδράσει η ΕΕ. «Σε περίπτωση που η Κομισιόν αλλάξει τις προβλέψεις της, τότε και εμείς, με τη σειρά μας, θα προχωρήσουμε σε αλλαγές ανέφερε το ίδιο στέλεχος στον ΟΤ, συμπληρώνοντας ότι «ούτως ή άλλως η ελληνική αγορά είναι ελαφρώς εκτεθειμένη σε εκείνη των ΗΠΑ».
Δασμοί Τραμπ: Τι συμβαίνει με τις ελληνικές εξαγωγές
Για του λόγου το αληθές, σύμφωνα με το δελτίο «7 Ημέρες Οικονομία» της Ομάδας Ανάλυσης και Έρευνας της Eurobank, το εμπορικό ισοζύγιο Ελλάδας-ΗΠΑ για το 2024 παρουσίασε πλεόνασμα 203,5 εκατ. ευρώ, καθώς οι ελληνικές εισαγωγές από τις ΗΠΑ διαμορφώθηκαν στα 1,99 δισ. ευρώ. Το 2024, οι Ηνωμένες Πολιτείες αποτέλεσαν σημαντικό εμπορικό εταίρο της Ελλάδας, με τις ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ να ανέρχονται στα 2,193 δισ. ευρώ το πρώτο ενδεκάμηνο του έτους, αντιπροσωπεύοντας το 4,8% του συνόλου των εξαγωγών της χώρας. Σε όρους ΑΕΠ, οι εξαγωγές εμπορευμάτων στις ΗΠΑ αγγίζουν το 1%, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 20%. Συνεπώς, αποτυπώνεται πλήρως ότι η ενδεχόμενη επιβολή δασμών στην Ευρώπη θα πλήξει -σε πρώτη φάση τουλάχιστον- άλλες ευρωπαϊκές οικονομίες. «Αυτό το οποίο κοιτάζουμε είναι οι έμμεσες συνέπειες που αφορούν την Ελλάδα» σημείωσε στον ΟΤ στέλεχος του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, δείχνοντας ότι υπάρχει μια συγκρατημένη αισιοδοξία σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.
Στο ίδιο μήκος κινείται και η Τράπεζα της Ελλάδος, καθότι πηγές της κεντρικής τράπεζας ανέφεραν στον ΟΤ σημείωναν με νόημα πως «Η Ελλάδα δε μπαίνει στην εξίσωση», καθώς «Είναι ελάχιστες οι εξαγωγές μας» για να συμπληρώσουν ότι «Θα μας επηρεάσει όσο επηρεάσουν και τους άλλους».
Ποια είναι όμως τα βασικά προϊόντα που εξάγει η Ελλάδα στις ΗΠΑ. Όπως καταγράφεται στην προαναφερθείσα μελέτη της Eurobank, οι κατηγορίες προϊόντων με το μεγαλύτερο πλεόνασμα ήταν τα τρόφιμα και τα ζωντανά ζώα (+521,6 εκατ. ευρώ), ενώ το μεγαλύτερο έλλειμμα καταγράφηκε στον τομέα των ορυκτών καυσίμων και λιπαντικών (-399 εκατ. ευρώ).
Ανάμεσα στις ελληνικές εξαγωγές προς τις ΗΠΑ, τα τρόφιμα και τα ζωντανά ζώα κατέχουν τη μεγαλύτερη βαρύτητα (7,7% των συνολικών εξαγωγών), ακολουθούμενα από τα λάδια και λίπη ζωικής και φυτικής προέλευσης (7,2%), τα μηχανήματα και υλικά μεταφορών (6,5%) και τα βιομηχανικά προϊόντα (5,1%). Αντίστοιχα, χαμηλότερο ποσοστό καταλαμβάνουν οι εξαγωγές ποτών, καπνού (2,6%) και χημικών προϊόντων (2,1%).
Οι επιπτώσεις στην Ελλάδα
Οι έμμεσες επιπτώσεις θα μπορούσαν να προκύψουν μέσω της αλυσίδας εφοδιασμού, καθώς μέρος των ελληνικών εξαγωγών αποτελεί ενδιάμεσα προϊόντα που χρησιμοποιούνται στην ευρωπαϊκή παραγωγή πριν εξαχθούν στις ΗΠΑ. Επιπλέον, αν μειωθούν οι συνολικές εξαγωγές της ΕΕ στις ΗΠΑ, αυτό θα επηρεάσει αρνητικά τα έσοδα των ευρωπαϊκών επιχειρήσεων, με αντίκτυπο και στις ελληνικές εξαγωγές.
Ωστόσο, δεν είναι μόνο αυτό. Η ήδη ανακοινωθείσα επιβολή δασμών 20% στην Κίνα ενέχει τον κίνδυνο να στρέψει το βλέμμα τους σε άλλες αγορές, στις οποίες απευθύνονται και ελληνικές εξαγωγικές επιχειρήσεις. Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να πλήξει τα βιομηχανικά της Ελλάδας σε ένα βαθμό.
Παράλληλα, εάν οι ευρωπαϊκές χώρες χάσουν «εισόδημα» λόγω των δασμών, τότε κάτι τέτοιο ενδέχεται να επηρεάσει τον ελληνικό τουρισμό, ο οποίος περιμένει πάρα πολλά -κάθε χρόνο- από τους Ευρωπαίους πολίτες.
Οι δυσκολίες για την Ευρώπη
Η κατάσταση είναι αρκετά δύσκολη για την Ευρώπη. Το 2023, οι εξαγωγές αγαθών όλων των χωρών της ΕΕ μαζί προς τις ΗΠΑ έφτασαν τα 503,8 δισ. δολάρια και οι εισαγωγές τους τα 347,1 δισ., σύμφωνα με στοιχεία της Eurostat. Διαπιστώνεται εμπορικό πλεόνασμα περίπου 157 δισ. ευρώ υπέρ των «27».
Σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ, το πλεόνασμα ανέρχεται σε 201,6 δισ. δολάρια ή 193,5 δισ. ευρώ για το 2024 (χωρίς τα στοιχεία Δεκεμβρίου).
Ξεπερνώντας τη Βρετανία και την Κίνα, η ΗΠΑ είναι έτσι, μακράν, ο μεγαλύτερος πελάτης της ΕΕ για τα αγαθά: το 20% των εξαγωγών του μπλοκ προοριζόταν για τις ΗΠΑ το 2023, αύξηση 6 μονάδων σε σύγκριση με το 2013.
Όσον αφορά τις εισαγωγές στην ΕΕ, οι ΗΠΑ έρχονται δεύτερες, πίσω από την Κίνα: περίπου το 14% των εισαγωγών στο μπλοκ προέρχεται από τις ΗΠΑ και, σύμφωνα με τη Eurostat, στα τρία τέταρτα αυτών των εισαγόμενων προϊόντων δεν επιβάλλονταν δασμοί το 2023.
Η Γερμανία είναι μακράν η χώρα με το μεγαλύτερο εμπορικό πλεόνασμα έναντι των ΗΠΑ, σε μεγάλο βαθμό χάρη στις πωλήσεις αυτοκινήτων στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού αλλά και λόγω των κολοσσών χημικών και φαρμακευτικών προϊόντων, όπως είναι οι εταιρείες Bayer και BASF. Την ακολουθεί η Ιταλία (εξαγωγές αυτοκινήτων και εξοπλισμού) και η Ιρλανδία (ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς φαρμάκων παγκοσμίως).


Latest News

Τι έδειξε το ταμείο των σούπερ μάρκετ το πρώτο δίμηνο - Πόσο αυξήθηκαν οι τιμές
Τα τελευταία στοιχεία της Circana καταγράφουν αύξηση του τζίρου των σούπερ μάρκετ κατά 7,5% και άνοδο των τιμών κατα 1,9%

Πισσαρίδης (LSE): Η μάχη για την AI κερδίζεται με επενδύσεις και αλλαγές
Για την ανάγκη επενδύσεων στην Τεχνητή Νοημοσύνη και τα βήματα που πρέπει να κάνει η Ευρώπη ώστε να μη χάσει ακόμα περισσότερο έδαφος από τις ΗΠΑ, μίλησε ο Χριστόφορος Πισσαρίδης, Regius Professor, London School of Economics and Political Science

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της εφαρμογής e-Peitharxika
Μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή της σε έξι καίριους φορείς τον Μάιο του 2023, το e-Peitharxika λειτουργεί πλήρως από τις αρχές του 2024

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.

Βήμα εμπρός... ή πίσω; - Το στοίχημα των αγορών της Ελλάδας και της Ευρώπης επί Τραμπ
Η Βασιλική Λαζαράκου και ο Γιάννος Κοντόπουλος μίλησαν στο OT Delphi Economic Forum X για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ευρώπη

Οι 90 ημέρες που θα κρίνουν το πακέτο της ΔΕΘ και φοροελαφρύνσεις
Δασμοί, ρήτρα διαφυγής για αμυντικές δαπάνες και έξτρα έσοδα από φοροδιαφυγή ορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις

Αναγκαία η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα των δασμών για ΕΕ και ΗΠΑ, λέει ο Πιερρακάκης
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της

ΟΤ Delphi Economic Forum X – H τέταρτη ημέρα με αποκλειστικές συνεντεύξεις και ειδήσεις
Ο ΟΤ έδωσε το παρών στο Delphi Economic Forum X - Δείτε όλα όσα έγιναν την τέταρτη και τελευταία ημέρα του φόρουμ

Πιερρακάκης από ECOFIN: «Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ»
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των μελών της ΕΕ - Χαιρετίζουμε την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής»

OT Delphi Economic Forum X- Ζαχαράκη: «Οι εκπαιδευτικοί στην περιφέρεια βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας»
Για τις πανελλήνιες εξετάσεις, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μίλησε - μεταξύ άλλων - η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη στο ΟΤ Delphi Economic Forum X