
Τον κώδωνα του κινδύνου κρούουν οι αγρότες των ΗΠΑ προειδοποιώντας ότι οι δασμοί Τραμπ για τις εισαγωγές από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα θα γυρίσουν μπούμερανγκ για τα αμερικανικά αγροτικά προϊόντα και το μόνο που θα φέρουν για την αγροτική Αμερική δεν θα είναι τίποτε άλλο εκτός από… πόνο.
Με ανάρτηση του στα κοινωνικά δίκτυα ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε τους αγρότες να αυξήσουν τις παραγωγές τους και να είναι έτοιμοι να διαθέσουν άμεσα τα προϊόντα τους στην εγχώρια αγορά, καθώς από τις 2 Απριλίου, θα επιβληθούν δασμοί σε ανταγωνιστικά προς αυτούς εισαγόμενα αγροτικά προϊόντα.
Οι αγρότες των ΗΠΑ προειδοποιούν ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα απειλήσει τις αγορές τους, θα αυξήσει το κόστος των εισροών όπως τα λιπάσματα και θα «πλήξει» την αγροτική Αμερική»
Η ανακοίνωση αυτή προκάλεσε την έντονη αντίδραση τόσο της αγροτικής βιομηχανίας όσο και των ίδιων των παραγωγών, οι οποίοι περιγράφουν τις επιπτώσεις από αυτόν τον εμπορικό πόλεμο. Οι εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα προειδοποιούν ότι ήδη οι πελάτες τους αναζητούν αλλού βασικά προϊόντα, τονίζοντας ότι χώρες όπως η Βραζιλία, είναι έτοιμες να παρέμβουν εάν οι εμπορικές εντάσεις ωθήσουν τους εισαγωγείς να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.

Ο αντίκτυπος των αντίποινων
Από την πλευρά τους, οι αμερικανοί αγρότες, σύμφωνα με τους FT, αντιδρώντας στους δασμούς Τραμπ για τις εισαγωγές από τον Καναδά, το Μεξικό και την Κίνα, τονίζουν ότι ένας εμπορικός πόλεμος θα απειλήσει τις αγορές τους, θα αυξήσει το κόστος των εισροών όπως τα λιπάσματα και θα «πλήξει» την αγροτική Αμερική».
Μάλιστα, οι αγρότες εξέφρασαν ιδιαίτερη ανησυχία για τον αντίκτυπο των αντίποινων, λέγοντας ότι θα περιορίσουν την πρόσβασή τους σε ορισμένες από τις σημαντικότερες εξαγωγικές αγορές των ΗΠΑ για βασικά είδη όπως καλαμπόκι, σόγια, κόκκινο κρέας και χοιρινό, και προέτρεψαν τον Τραμπ να διαπραγματευτεί έναν γρήγορο τερματισμό της σύγκρουσης.
«Σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει ο πρόεδρος, αυτό δεν σημαίνει παρά μόνο πόνο», δήλωσε ο Άαρον Λέμαν, επικεφαλής της Ένωσης Αγροτών της Αϊόβα. «Οι εγχώριες αγορές μας δεν είναι έτοιμες να υποχωρήσουν και αυτό σημαίνει χαμηλότερες τιμές για αυτό που καλλιεργούμε».
Οι εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα προειδοποίησαν επίσης, ότι χώρες όπως η Βραζιλία είναι σε θέση να παρέμβουν εάν οι εμπορικές εντάσεις ωθήσουν τους εισαγωγείς να γυρίσουν την πλάτη τους στις ΗΠΑ και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις
Στα «χαρακώματα»
Η Ουάσιγκτον για να «χτυπήσει» τις περισσότερες εισαγωγές από τον Καναδά και το Μεξικό επέβαλε δασμούς 25%, ανακοινώνοντας συγχρόνως τα σχέδιά της για διπλασιασμό των εισφορών στα κινεζικά προϊόντα.
Η απάντηση του Πεκίνου άμεση, το οποίο απείλησε με δασμούς 10% έως 15% σε αμερικανικά αγροτικά προϊόντα, από σόγια και βόειο κρέας μέχρι καλαμπόκι και σιτάρι, από τις 10 Μαρτίου. Αντίστοιχα και ο Καναδάς είπε επίσης ότι θα επιβάλει εισφορές στις εισαγωγές από τις ΗΠΑ, με το Μεξικό να ανακοινώνει ότι θα ακολουθήσει το παράδειγμά του.
Οι αγρότες φοβούνται ότι οι τριβές θα προκαλέσουν περιττή ζημιά σε έναν τομέα που παλεύει με αυτό που ο πρόεδρος της Εθνικής Ένωσης Καλλιεργητών Καλαμποκιού, Kenneth Hartman Jr, αποκάλεσε «ανησυχητικό οικονομικό τοπίο» λόγω των συμπιεσμένων τιμών των εμπορευμάτων.
«Οι αγρότες είναι απογοητευμένοι», δήλωσε ο Caleb Ragland, πρόεδρος της Αμερικανικής Ένωσης Σόγιας. «Όχι μόνο χτυπούν τις οικογενειακές μας επιχειρήσεις στο πορτοφόλι, αλλά ταράζουν ένα βασικό δόγμα πάνω στο οποίο χτίζονται οι εμπορικές μας σχέσεις και αυτό είναι η αξιοπιστία», πρόσθεσε.
Έτοιμη η Βραζιλία
Οι εκπρόσωποι του αγροτικού τομέα προειδοποίησαν επίσης, ότι χώρες όπως η Βραζιλία είναι σε θέση να παρέμβουν εάν οι εμπορικές εντάσεις ωθήσουν τους εισαγωγείς να γυρίσουν την πλάτη τους στις ΗΠΑ και να αναζητήσουν εναλλακτικές λύσεις.
Η Βραζιλία και άλλοι παραγωγοί σόγιας αναμένουν μεγαλύτερες σοδειές και «είναι έτοιμοι να ανταποκριθούν σε οποιαδήποτε ζήτηση προκύψει από τον ανανεωμένο εμπορικό πόλεμο ΗΠΑ-Κίνας», προειδοποιεί η Αμερικανική Ένωση Σόγιας.
«Πολλές φορές οι άνθρωποι συνδέουν τις εμπορικές εντάσεις με τις διάφορες κυβερνήσεις, αλλά αυτό που πραγματικά επηρεάζουμε εδώ είναι επιχειρηματικές σχέσεις που χρειάστηκαν χρόνια, σε ορισμένες περιπτώσεις δεκαετίες για να οικοδομηθούν», πρόσθεσε ο αντιπρόεδρος της Ομοσπονδίας Εξαγωγών Κρέατος των ΗΠΑ Joe Schuele, τονίζοντας ότι «οι εξαγωγές υπήρξαν ένας πραγματικός μοχλός που διατήρησε τους τομείς του κρέατος και της κτηνοτροφίας των ΗΠΑ σε μια εποχή που πλήττεται η γεωργία».
Η διαφοροποίηση της Κίνας
Οι αναλυτές είπαν ότι η Κίνα επιδιώκει εδώ και καιρό να διαφοροποιηθεί από τα αμερικανικά γεωργικά προϊόντα όπως η σόγια και ο τελευταίος γύρος του εμπορικού πολέμου απλώς θα εδραιώσει αυτή την τάση.
Μάλιστα, όπως επισημαίνουν οικονομολόγοι η Κίνα άρχισε πρόσφατα να ευνοεί τις εισαγωγές σόγιας από χώρες με πιο αδύναμα νομίσματα και πιο ευνοϊκές συναλλαγματικές ισοτιμίες από τις ΗΠΑ, όπως η Βραζιλία.
«Το δολάριο είναι τόσο ισχυρό, που πραγματικά τιμολογεί τα εμπορεύματα των ΗΠΑ εδώ και πολλά χρόνια», επισημαίνουν. «Αυτή τη στιγμή, είναι 70 σεντς ανά μπουσέλ φθηνότερο να πάρεις σπόρους σόγιας από τη Βραζιλία από τον Κόλπο των ΗΠΑ».
Απώλεια μεριδίου αγοράς στο Μεξικό
Οι κτηνοτρόφοι των ΗΠΑ, που εξάγουν περίπου το 10% της παραγωγής χοιρινού κρέατος στο Μεξικό, λένε ότι θα χάσουν επίσης από τους αντιπάλους τους στη Βραζιλία, τη Χιλή και την Αργεντινή.
«Αυτό δίνει στους πελάτες μας ένα κίνητρο να ψάξουν αλλού», αναφέρει εκπρόσωπος της αγοράς. «Πιστεύουμε ότι η ποιότητα του κρέατος των ΗΠΑ μας ξεχωρίζει από τους ανταγωνιστές μας, αλλά κάποια στιγμή ακόμη και ο πιο πιστός πελάτης θα πρέπει να αρχίσει να ψάχνει εναλλακτικές λύσεις».
Η απώλεια μεριδίου αγοράς στο Μεξικό θα καταστήσει πιο δύσκολο για τους κτηνοτρόφους των ΗΠΑ να παράγουν μπέικον και παϊδάκια για τις εγχώριες αγορές, επειδή βασίζονται σε μεξικανικές εταιρείες επεξεργασίας κρέατος για να αγοράσουν τα άλλα, λιγότερο δημοφιλή κομμάτια τους. Αυτό θα αυξήσει τελικά τις τιμές για τους καταναλωτές των ΗΠΑ.
Επιπλέον οικονομικό βάρος στους αγρότες
Ο επικεφαλής της Αμερικανικής Ομοσπονδίας Γεωργικών Γραφείων, Zippy Duvall δήλωσε ότι ενώ οι αγρότες υποστήριξαν τους στόχους του Τραμπ για διασφάλιση της ασφάλειας και του δίκαιου εμπορίου με άλλα έθνη, οι πρόσθετες εισφορές, σε συνδυασμό με τους αναμενόμενους δασμούς αντιποίνων, «θα επηρεάσουν αρνητικά την αγροτική Αμερική».
«Για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, οι αγρότες χάνουν χρήματα για σχεδόν κάθε σημαντική καλλιέργεια που φυτεύτηκε», είπε. «Η προσθήκη ακόμη περισσότερων δαπανών και η μείωση των αγορών για αμερικανικά γεωργικά προϊόντα θα μπορούσε να δημιουργήσει ένα οικονομικό βάρος, που ορισμένοι αγρότες μπορεί να μην μπορούν να αντέξουν».
Οι αγρότες φοβούνται τον ίδιο αρνητικό αντίκτυπο με τον τελευταίο εμπορικό πόλεμο του Τραμπ, με την Κίνα το 2018, ο οποίος οδήγησε σε ζημίες 27 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τη γεωργία των ΗΠΑ, σύμφωνα με εκτιμήσεις γεωργικών ομάδων.
Αυτή τη φορά, ωστόσο, ο τομέας είναι λιγότερο καλά προετοιμασμένος: οι τιμές των εμπορευμάτων μειώθηκαν σχεδόν κατά 50% τα τελευταία τρία χρόνια και το κόστος για εισροές όπως σπόροι, φυτοφάρμακα και λιπάσματα είναι υψηλότερο.
Πιο ακριβό αναμένεται και το κόστος για τα λιπάσματα, καθώς περίπου το 80% των προμηθειών ποτάσας των ΗΠΑ προέρχεται από τον Καναδά, τον μεγαλύτερο παραγωγό στον κόσμο. Τέτοιες εισαγωγές θα πληγούν επίσης από τους δασμούς του Τραμπ.
Η Nutrien, ένας από τους μεγαλύτερους παραγωγούς ποτάσας του Καναδά, είπε ότι η εταιρεία είχε μετακινήσει «όσο το δυνατόν περισσότερη ποτάσα νότια των συνόρων πριν από την εαρινή περίοδο φύτευσης», προσθέτοντας ότι «ενώ θα συνεχίσουμε να εξυπηρετούμε τους πελάτες μας στις ΗΠΑ, το κόστος των δασμών θα βαρύνει τελικά τους αγρότες των ΗΠΑ».
Ανεπηρέαστοι όμως δεν θα μείνουν και οι Αμερικανοί καταναλωτές, οι οποίοι αναμένεται επίσης να υποφέρουν από τις υψηλότερες τιμές των εισαγόμενων φρούτων και λαχανικών, όπως το μεξικάνικο αβοκάντο. «Το κόστος θα πρέπει να απορροφηθεί, γιατί κάποιος πρέπει να πληρώσει και ένα σημαντικό μέρος θα μεταφερθεί στους καταναλωτές», δήλωσε η Rebeckah Adcock της International Fresh Produce Association, ενός εμπορικού φορέα.


Latest News

Πότε ξεκινά η υποβολή δηλώσεων για την αναδιάρθρωση αμπελώνων – Οι ενισχύσεις
Ποιες δράσεις περιλαμβάνονται στην παρέμβαση για την αναδιάρθρωση και μετατροπή στο αμπέλι - Ηλεκτρονικά οι αιτήσεις

Σταμενίτης: Σε εξέλιξη οι αναγγελίες ζημιών από τον ΕΛΓΑ για τον παγετό
«Έχουμε σχέδιο για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης», είπε ο Διονύσης Σταμενίτης από το Αμύνταιο και την Πτολεμαΐδα

Η ακτινογραφία του αμπελοοινικού τομέα το 2024 – Τι δείχνουν τα στοιχεία
Η παγκόσμια παραγωγή κρασιού το 2024, σύμφωνα με τον OIV, υπολογίζεται σε 226 εκατομμύρια εκατόλιτρα, η χαμηλότερη των τελευταίων 60 ετών

Ξεκινά το νέο πρόγραμμα μεταποίησης - Επενδύσεις από 400.001 έως 5 εκατ. ευρώ
Με αρχικό προϋπολογισμό 135 εκατ. ευρώ ξεκινά το πρόγραμμα μεταποίησης, εμπορίας και ανάπτυξης γεωργικών προϊόντων του ΣΣ ΚΑΠ

Ο αμπελώνας της Σαντορίνης εκπέμπει SOS – Κίνδυνος να μηδενιστεί η παραγωγή μέχρι το 2042
Πώς θα διασωθεί ο αμπελώνας στη Σαντορίνη – Ποια σχέδια δρομολογεί ο Σύνδεσμος Οινοποιών Σαντορίνης

Στα «χαρακώματα» οι παραγωγοί επιτραπέζιας ελιάς - Οι φόβοι για την επόμενη ημέρα των δασμών
Σε αναβρασμό ο κλάδος για την επιτραπέζια ελιά - «Δεν έχουμε περιθώριο να χάσουμε ούτε σεντ», λένε οι παραγωγοί στον ΟΤ

Δύσκολη χρονιά για το κρασί και τους παραγωγούς του
Στα χαμηλότερα επίπεδα από το 1961 υποχώρησε η παγκόσμια παραγωγή το 2024 – κάμψη και στη ζήτηση

Πώς κινήθηκαν οι τιμές των αυγών στην ΕΕ τον Μάρτιο - Η τρίτη θέση της Ελλάδας
Η Ελλάδα ήταν τρίτη ανάμεσα στις χώρες που κατέγραψαν μείωση τιμών στα αυγά

Υπεγράφη η συμπληρωματική σύμβαση του έργου για το φράγμα Ασωπού
Η συμπληρωματική σύμβαση για το φράγμα Ασωπού υπεγράφη από τους υπουργούς Υποδομών και Μεταφορών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων

Στα 134,64 εκατ. ευρώ η νέα πρόσκληση για τη μεταποίηση – Ποια προϊόντα εντάσσονται
Για δύο μήνες θα μπορούν οι ενδιαφερόμενοι να υποβάλλουν αιτήσεις για ένταξη στην παρέμβαση της ΚΑΠ - Οι δικαιούχοι και οι προθεσμίες