Θύματα της επιβολής δασμών του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στις εισαγωγές της ΕΕ αναμένεται να πέσουν – μεταξύ άλλων – η γαλλική σαμπάνια και το ιταλικό τυρί παρμεζάνα (Parmigiano),  με τους παραγωγούς να προειδοποιούν ότι θα γίνουν οικονομικά απρόσιτα για τους Αμερικανούς καταναλωτές.

Ήδη ο προϋπολογισμούς των νοικοκυριών των ΗΠΑ έχουν επιβαρυνθεί, σύμφωνα με τους FT, από το αυξανόμενο κόστος των αβγών και τους νέους δασμούς σε προϊόντα από το Μεξικό, τον Καναδά και την Κίνα. Οι Ευρωπαίοι παραγωγοί τροφίμων και οινοποιών επισημαίνουν ότι οι Αμερικανοί καταναλωτές θα απομακρυνθούν από τις ακριβές λιχουδιές τους υπέρ των φθηνότερων εγχώριων απομιμήσεων.

Η ΕΕ εξήγαγε τρόφιμα και ποτά αξίας 38 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ το 2024, αλλά εισήγαγε μόλις 14 δισ. ευρώ από την Αμερική

Ενώ οι ΗΠΑ εξαρτώνται από το Μεξικό για φρέσκα προϊόντα όπως αβοκάντο και φράουλες και από τον Καναδά για βασικά προϊόντα όπως το σιτάρι και το βόειο κρέας, η Ευρώπη παρέχει τις πιο εκλεπτυσμένες εισαγωγές της. Αυτά περιλαμβάνουν το τυρί και το κρασί, όπου σύμφωνα με έκθεση της Rabobank, θα είναι οι δύο τομείς που θα πληγούν περισσότερο από τους δασμούς 25%.

Να σημειωθεί ότι η ΕΕ εξήγαγε τρόφιμα και ποτά αξίας 38 δισ. ευρώ στις ΗΠΑ το 2024, αλλά εισήγαγε μόλις 14 δισ. ευρώ από την Αμερική.

Οι παραγωγοί της ΕΕ προετοιμάζονται για το πλήγμα

Απέναντι σε αυτή την κατάσταση οι Ευρωπαίοι παραγωγοί προετοιμάζονται για το πλήγμα, που θα φέρουν οι δασμοί Τραμπ.

«Ο αντίκτυπος όσον αφορά τον όγκο [πωλήσεων] θα μπορούσε να είναι πολύ, πολύ υψηλός», προειδοποίησε ο Filippo Marchi, γενικός διευθυντής της ιταλικής γαλακτοκομικής εταιρείας Granarolo, η οποία εξάγει Parmigiano στις ΗΠΑ.

Το 2019 οι Ευρωπαίοι παραγωγοί τροφίμων και κρασιού διέφυγαν σχετικά αλώβητοι, όταν ο Τραμπ επέβαλε δασμούς 25% στις εισαγωγές σε διάφορα προϊόντα τους, αν και όχι στη σαμπάνια, κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης με την ΕΕ σχετικά με την κρατική βοήθεια στην αεροπλάνα Airbus.

Ωστόσο, ο Marchi είπε ότι το Parmigiano ήταν πιο προσιτό το 2019 – περίπου 13 ευρώ/κιλό με τους δασμούς να περιλαμβάνονται – ενώ το Parmigiano που εξήχθη στις ΗΠΑ πέρυσι είχε αυξηθεί στα 15 ευρώ/κιλό λόγω του υψηλότερου κόστους πρώτων υλών.

Ένας νέος δασμός 25% θα ωθήσει τη χονδρική τιμή της Parmigiano σχεδόν 50% υψηλότερη από ό,τι πριν από δύο χρόνια, καθιστώντας την απρόσιτη για όλους εκτός από τους πλουσιότερους καταναλωτές, είπε ο Marchi. «Θα μπορούσε να είναι πολύ, πολύ δύσκολο για τους Αμερικανούς να συνεχίσουν να αγοράζουν όπως έκαναν στο παρελθόν».

800 εκατ. ευρώ για γαλλική σαμπάνια

Οι ΗΠΑ είναι η μεγαλύτερη εξαγωγική αγορά της Γαλλίας για κρασί και οινοπνευματώδη ποτά, με πωλήσεις που έφτασαν τα 3,8 δισ. ευρώ πέρυσι. Το 2023, 26,9 εκατομμύρια μπουκάλια σαμπάνιας, αξίας 800 εκατομμυρίων ευρώ, απεστάλησαν στις ΗΠΑ.

«Θα πρέπει να κάνουμε εξαγωγές αλλού», είπε ο Alexandre Chartogne, του οποίου ο οίκος Champagne Chartogne-Taillet πουλά το 30% της ετήσιας παραγωγής του στις ΗΠΑ.

«Υπάρχει ένα ολόκληρο κοινό ανθρώπων στις ΗΠΑ που φαίνεται να χρειάζεται την κουλτούρα της Ευρώπης», είπε ο παραγωγός σαμπάνιας. «Είναι λυπηρό. . . Εάν κλείσουν τα σύνορα στις εισαγωγές – εάν επιβάλουν περισσότερους δασμούς – θα χάσουν την πρόσβαση σε [αυτό]».

Το Coldiretti, το ισχυρό ιταλικό αγροτικό λόμπι, εκτιμά ότι οι αμερικανοί καταναλωτές θα πρέπει να πληρώσουν επιπλέον 2 δισεκατομμύρια ευρώ για τις αγαπημένες τους εισαγόμενες ιταλικές λιχουδιές, όπως κρασί, τυρί, ελαιόλαδο και προσούτο, εάν ο Τραμπ ακολουθήσει την απειλή των δασμών.

Εκτός από τους ευρωπαίους παραγωγούς και τους καταναλωτές των ΗΠΑ, οι Αμερικανοί εισαγωγείς τροφίμων, οι λιανοπωλητές τροφίμων και τα εστιατόρια θα υποφέρουν επίσης, εάν οι υψηλοί δασμοί ανεβάσουν τις τιμές.

Ο Benjamin Aneff, διευθύνων σύμβουλος στην Tribeca Wine Merchants και πρόεδρος της US Wine Trade Alliance, είπε ότι οι όμιλοι εστιατορίων που εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις προσοδοφόρες πωλήσεις κρασιού για την κερδοφορία τους επηρεάζονται.

«Η αβεβαιότητα σχετικά με το εάν το κρασί θα τιμολογηθεί ή όχι έχει εμποδίσει τις ομάδες εστιατορίων να ανοίξουν νέα εστιατόρια», είπε. «Όταν οι ομάδες εστιατορίων δεν μπορούν να γνωρίζουν αν μπορούν να βασίζονται σε αυτό το κέντρο κερδών, δεν μπορούν να ανοίξουν νέα εστιατόρια».

Ο Thijs Geijer, ανώτερος οικονομολόγος της ING που καλύπτει τα τρόφιμα και τη γεωργία, είπε ότι πολλοί έμποροι τροφίμων και κρασιού στις ΗΠΑ έχουν επιταχύνει τις εισαγωγές από πέρυσι για να προσπαθήσουν να ξεπεράσουν τους πιθανούς δασμούς. «Για όλα τα αφρώδη κρασιά – σαμπάνια, prosecco, cava – τα στοιχεία των εξαγωγών ήταν ιδιαίτερα υψηλά», είπε.

Ορισμένοι παραγωγοί και έμποροι ελπίζουν επίσης ότι τα προϊόντα τους μπορεί να γλιτώσουν, όπως το 2019, όταν ο Τραμπ, ενώ επέβαλε δασμούς στο ευρωπαϊκό τυρί, είχε χαραμάδες για το Γκούντα και το Ένταμ. «Ακόμη και οι άνθρωποι στον ολλανδικό γαλακτοκομικό τομέα δεν ήξεραν γιατί συνέβαινε αυτό», είπε ο Geijer.

Ενώ ο Τραμπ υποστηρίζει ότι οι δασμοί θα ενισχύσουν την εγχώρια παραγωγή, οι Ευρωπαίοι παραγωγοί τροφίμων και οινοποιών υποστηρίζουν ότι τα προϊόντα τους είναι διαφορετικά. «Οι ΗΠΑ κάνουν υπέροχα τυριά», επισήμανε εκπρόσωπος της ιταλικής αγοράς. «Αλλά δεν μπορείτε να αντιγράψετε ένα γνήσιο Parmigiano Reggiano ή Brie de Meaux. Μερικά από αυτά τα προϊόντα συνδέονται με συγκεκριμένες περιοχές, το κλίμα τους, το έδαφος τους. Δεν μπορείς απλώς να τα φτιάξεις κάπου αλλού».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα AGRO