
Ανοιχτό μυαλό όσον αφορά τα επόμενα της βήματα θα πρέπει να έχει η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, καθώς αντιμετωπίζει τους συνεχιζόμενους κινδύνους για τον πληθωρισμό, εκτιμά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου, Πίτερ Καζίμιρ.
«Τις επόμενες εβδομάδες, πρέπει να αξιολογήσουμε προσεκτικά όλα τα εισερχόμενα δεδομένα και να συμπληρώσουμε αυτά που μαθαίνουμε με προσεκτική κρίση» τόνισε ο επικεφαλής της κεντρικής τράπεζας της Σλοβακίας, προσθέτοντας ότι αυτή η ευελιξία σημαίνει ότι «θα πρέπει να κρατήσουμε όλες τις επιλογές ανοιχτές, είτε αποφασίσουμε να μειώσουμε ξανά είτε να κάνουμε παύση».
Σε άρθρο του στην ιστοσελίδα του ιδρύματός του, ο Καζίμιρ ανέφερε ότι «παρά τις ενθαρρυντικές τάσεις του πληθωρισμού, εξακολουθώ να αναζητώ αναμφισβήτητη επιβεβαίωση ότι ο αποπληθωρισμός θα παραμείνει». Τώρα «δεν είναι η ώρα για αυτόματες αποφάσεις ή βιασύνες», είπε.
Τι βλέπουν οι αγορές
Η ΕΚΤ μείωσε τα επιτόκια την περασμένη εβδομάδα για έκτη φορά από τον Ιούνιο, υποδεικνύοντας ότι η φάση χαλάρωσης μπορεί να πλησιάζει στο τέλος της, καθώς ο πληθωρισμός ψύχεται και η οικονομία προσαρμόζεται στις γεωπολιτικές αλλαγές.
Οι αγορές περιόρισαν τα στοιχήματα για μειώσεις φέτος, αφού οι ευρωπαϊκές χώρες αποκάλυψαν σχέδια για σημαντική αύξηση των αμυντικών δαπανών. Δεν τιμολογούν πλέον πλήρως δύο ακόμη κινήσεις κατά 25 μονάδες βάσης στο επιτόκιο καταθέσεων, το οποίο επί του παρόντος βρίσκεται στο 2,5%.
Ο Σλοβένος κεντρικός τραπεζίτης δήλωσε ότι ο αγώνας για την τιθάσευση των τιμών καταναλωτή δεν έχει κερδηθεί ακόμη και ότι η ΕΚΤ πρέπει να παραμείνει σε εγρήγορση.
«Οι επιπτώσεις των όσων συμβαίνουν στον πληθωρισμό δεν είναι ακόμη πλήρως κατανοητές», είπε, αναφερόμενος επίσης στις γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις. «Δυστυχώς, οι κίνδυνοι για τον πληθωρισμό παραμένουν κεκλιμένοι προς τα πάνω».
Οι αξιωματούχοι της κεντρικής τράπεζας στην τελευταία ανακοίνωση τους αναφέρθηκαν σε «αμφίπλευρους κινδύνους για τον πληθωρισμό», ενώ παρατήρησαν ότι οι κίνδυνοι για την ανάπτυξη είναι προς τα κάτω.
Η επικεφαλής της ΕΚΤ υποστήριξε επίσης ότι η οικονομία της ζώνης του ευρώ «προσαρμόζεται σε νέες συνθήκες που χαρακτηρίζονται από ένα εξαιρετικό επίπεδο αβεβαιότητας».


Latest News

Πού θα οδηγήσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ οι δασμοί Τραμπ - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές - Πώς προβλέπουν ότι θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις

Ο Τραμπ φέρνει κοντά την ΕΕ με τη Βρετανία - Πώς αναπτύσσεται το «φλερτ»
Στην Βρετανία θα φιλοξενήσει ο Κιρ Στάρμερ, τον επόμενο μηνα, την πρώτη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του μπλοκ μετά το Brexit

Ο άνθρωπος του Τραμπ που έκλεισε την USAID εκδιώχθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Πιτ Μαρόκο ηγήθηκε της αποστολής εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σι: Ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητές – Ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά
Ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ξεκινάει περιοδεί στις χώρες της ΝΑ Ασίας

Εκτοξεύεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το ηλεκτρονικό εμπόριο
Επιχειρήσεις που υιοθετούν τεχνολογία, αυτοματισμούς και στρατηγική εξωστρέφεια είναι αυτές που ξεχωρίζουν - Τι δείχνει έρευνα για το e-commerce

Dubai Chocolate: Η σοκολάτα που γεννήθηκε από μια λιγούρα – Το μυστικό της επιτυχίας
Μια λιγούρα εγκυμοσύνης έγινε παγκόσμια τάση

Νέες απειλές Τραμπ: «Κανείς δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς»
Από τη μία ο Τραμπ αναστέλλει τους δασμούς για δεκάδες χώρες και εξαιρεί από το μέτρο προϊόντα από την Κίνα, από την άλλη συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές προς πάσα κατεύθυνση

Πώς η στροφή Τραμπ δεν διώχνει την παγκόσμια αβεβαιότητα
Οι πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα και στη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος τρόμαξαν τον «Tariff Man» - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την επόμενη μέρα

Πόσο θα ακριβύνει η Barbie στις ΗΠΑ;
Από τις Barbie ως τα κλιματιστικά 45 είδη αξίας 1 δισ. δολαρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα απειλούνται με τριψήφιους δασμούς

Η Μόσχα επιταχύνει την «αρπαγή» περιουσιακών στοιχείων
Το ξεφάντωμα εθνικοποιήσεων έρχεται καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν φλερτάρει με δυτικές εταιρείες