
Η Ευρώπη δεν επενδύει σε νέες επιχειρήσεις και σε νέες τεχνολογίες και αυτή είναι η ουσιαστική διαφορά στην αντίληψη των πραγμάτων ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και στην Ευρώπη, σημείωσε ο Μάρκος Βερέμης της Big Pi Ventures κατά την παρουσίαση έρευνας της Deloitte για την εκτίμηση του οικονομικού και κοινωνικού αντικτύπου του οικοσυστήματος της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας Επενδύσεων, την περίοδο 2020-24.
Η ευρωπαϊκή επιχειρηματικότητα παραμένει προσηλωμένη στους τομείς που απέδιδαν και αποδίδουν αλλά όχι στους τομείς που πρόκειται να αποδώσουν μελλοντικά, ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Βερέμης κατά τη διάρκεια της τοποθέτησής του. Ωστόσο, όπως είπε, υπάρχει περίσσεια ταλέντου και ιδεών στην Ελλάδα τα οποία δεν θα πρέπει να μείνουν ανεκμετάλλευτα.
Από την πλευρά τους τόσο ο Χάρης Λαμπρόπουλος, πρόεδρος της ΕΑΤΕ (Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων), όσο και η Αντιγόνη Λυμπεροπούλου, CEO της EATE, τόνισαν ότι η χώρα μας εδραιώνει τη θέση της στον επενδυτικό χάρτη της Ευρώπης και πλέον βρίσκονται σε αναζήτηση νέων ευκαιριών για συνεργασίες και κοινές επενδύσεις, με το ενδιαφέρον να επικεντρώνεται στα επενδυτικά κεφάλαια του Κόλπου και της Αραβικής Χερσονήσου. Στόχος είναι η διεθνοποίηση του οικοσυστήματος και το ξεκλείδωμα πρόσθετων πόρων, κατέληξε η κα. Λυμπεροπούλου.
«Η χώρα διαθέτει ταλέντο σε τομείς αιχμής ενώ παράλληλα προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ως επενδυτικός προορισμός»
Την ανάγκη δημιουργίας ικανών και ανταγωνιστικών επιχειρήσεων με την παροχή βοήθειας σε επίπεδο τεχνογνωσίας και συνεργειών τόνισε από τη δική του πλευρά ο Γιάννης Παπαδόπουλος της EOS Capital Partners και πρόεδρος στην Ένωση Ελληνικών Εταιριών Επιχειρηματικών Κεφαλαίων (HVCA). Επιπλέον, ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι τα κεφάλαια βοηθούν σε τελική ανάλυση την ανταγωνιστιστικότητα των επιχειρήσεων.
Αναφερόμενος στη σημασία της Ελλάδος στο επίπεδο της ροής επενδυτικών κεφαλαίων από τη Μέση Ανατολή, ο κος Λαμπρόπουλος τόνισε ότι η χώρα διαθέτει ταλέντο σε τομείς αιχμής ενώ παράλληλα προσφέρει ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα ως επενδυτικός προορισμός, πέρα από το γεγονός ότι αποτελεί φυσικό σημείο εισόδου κεφαλαίων προς την ευρωπαϊκή αγορά.
Όπως είπε ο κος Λαμπρόπουλος, η ΕΑΤΕ δίνει έμφαση τόσο στην προσέλκυση επενδύσεων από αραβικά funds που αναζητούν ευρωπαϊκή προοπτική όσο και στήριξη σε ελληνικές επιχειρήσεις που αναζητούν ευκαιρίες ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Μέσης Ανατολής.
Αναφερόμενη στα τεράστια βήματα προόδου που έχουν γίνει, η κα. Λυμπεροπούλου τόνισε ότι πριν από 5-6 χρόνια δεν υπήρχε επιχειρηματικότητα, δεν υπήρχαν χρήματα, δεν υπήρχαν επενδύσεις ενώ σήμερα συζητάμε πώς θα βελτιώσουμε ακόμη περισσότερο το οικοσύστημα των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων. Σχετικά με την αλλαγή κλίματος που έχει επέλθει συνολικά στη χώρα, η κα Λυμπεροπούλου αναφέρθηκε επίσης στο πιο φιλικό στις επενδύσεις περιβάλλον σε επίπεδο κυβέρνησης τονίζοντας ότι πλέον υπάρχουν χρηματοδοτικά εργαλεία, επενδυτές, ταλέντο και κίνητρα.
Ο αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία
Σύμφωνα με την εκτίμηση του αντικτύπου του οικοσυστήματος της ΕΑΤΕ στην ελληνική οικονομία από την Deloitte, η Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα Επενδύσεων διαχειρίζεται διαθέσιμους πόρους άνω των 2 δισεκατομμυρίων ευρώ, με τα 775 εκατ. εξ αυτών να έχουν ήδη δεσμευτεί σε συνολικά 30 funds, ενώ έχει επενδύσει πάνω από 360 εκατομμύρια ευρώ σε εταιρείες χαρτοφυλακίου σε συνεργασία με κεφάλαια επιχειρηματικών συμμετοχών. Εκτιμάται δε ότι ο δυνητικός αντίκτυπος στην ελληνική οικονομία ανέρχεται στα 3,8 δισεκατομμύρια ευρώ.
Όπως διαπιστώνει και η μελέτη της Deloitte, τα χρηματοδοτικά προγράμματα της ΕΑΤΕ έχουν εστίαση σε ποικίλους τομείς, ωστόσο δίνεται μεγάλη έμφαση στην προώθηση της πράσινης και ψηφιακής μετάβασης, καθώς περίπου το 1/3 των διαθέσιμων κεφαλαίων αντιστοιχούν σε σχετικά προγράμματα. Πιο συγκεκριμένα, περί τα 310 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε προγράμματα με εστίαση στην ψηφιακή μετάβαση (επενδεδυμένα τα 134,6 εκατ. ευρώ) ενώ περί τα 400 εκατ. ευρώ κατευθύνονται σε προγράμματα με εστίαση στην πράσινη μετάβαση (επενδεδυμένα τα 28,5 εκατ.).
Στο τέλος του 2024, τα συνολικά Κεφάλαια υπό Διαχείριση ανήλθαν σε περισσότερα από 1,7 δισ. ευρώ, με τη δέσμευση της ΕΑΤΕ να αγγίζει τα 775 εκατ. ευρώ και την αντίστοιχη δέσμευση των επιχειρηματικών κεφαλαίων να ανέρχονται στα 941 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με την μελέτη της Deloitte, στο τέλος του 2024, 114 εταιρείες έχουν λάβει κεφάλαια μέσα από 10 χρηματοδοτικά προγράμματα. Επιπλέον, το οικοσύστημα στο σύνολο (ΕΑΤΕ, επιχειρηματικά κεφάλαια και εταιρείες χαρτοφυλακίου) απασχολεί περίπου 3.500 άτομα προσωπικό. Συγκριτικά, οι άμεσες θέσεις εργασίας το 2020 ήταν μόλις 20.
Μέχρι το 2024, οι εταιρείες χαρτοφυλακίου του οικοσυστήματος έλαβαν πάνω από 361 εκατ. από τα χρηματοδοτικά προγράμματα, ενώ κατάφεραν να προσελκύσουν/ αντλήσουν επιπλέον κεφάλαια άνω του 1 δισ. ευρώ από άλλες πηγές. Οι επενδύσεις κεφαλαίων έχουν κατευθυνθεί ως επί το πλείστον σε εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους κλάδους «Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών» (συνολικά 121 εκατ. ευρώ), «Καταναλωτικά προϊόντα και λιανεμπόριο» (89 εκατ. ευρώ) και «Επιχειρηματικά και Βιομηχανικά προϊόντα και υπηρεσίες» (64 εκατ. ευρώ).
Ο συνολικός αντίκτυπος στην οικονομία για την περίοδο 2020-2024 ανέρχεται σε 3,767 δισ. ευρώ ενώ οι άμεσα και έμμεσα συντηρούμενες θέσεις εργασίας στο οικοσύστημα το 2024 ανέρχονται σε 49.900. Σε επίπεδο κοινωνικού αντικτύπου, περίπου το 30% του ανθρώπινου δυναμικού του οικοσυστήματος είναι γυναίκες ενώ πάνω από το 20% του προσωπικού είναι νέοι, δηλαδή ηλικίας κάτω των 35 ετών. Πάνω από 80 εργαζόμενοι στο οικοσύστημα επέστρεψαν στην Ελλάδα από το εξωτερικό. Τέλος, στο πλαίσιο των επενδύσεων, ιδιαίτερη έμφαση δίνεται σε startups (70%) που ενισχύουν την καινοτομία και την τεχνολογική ανάπτυξη.


Latest News

Όταν η ΑΙ μιμείται την ανθρώπινη εξυπηρέτηση | H ιστορία της Smartrep
Σε αυτό το επεισόδιο του BizSound φιλοξενούμε τον Κωνσταντίνο Βαρουξή, Συνιδρυτή και CTO της SmartRep. Είναι εταιρεία Τεχνητής Νοημοσύνης που αναπτύσσει AI Agents.

Ανάδειξη καινοτόμων ιδεών με το Beyond Tomorrow Competition
Ο διαγωνισμός Beyond Tomorrow Competition υλοποιείται με την στήριξη των HDB, KPMG και ΕΚΚΟΜΕΔ Creative Greece

H AI στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση των επιχειρήσεων| H ιστορία της Avokado
Σε αυτό το επεισόδιο του BizSound φιλοξενούμε τον Βασίλη Νικολόπουλο, ιδρυτή και CTO της Avokado. Η εταιρεία παρέχει λύσεις στο κομμάτι της ενέργειας, με εργαλείο την τεχνητή νοημοσύνη.

H προστασία των πνευματικών δικαιωμάτων των καλλιτεχνών με AI |H ιστορία της Orfium
Σε αυτό το επεισόδιο του VIDCAST BizSound φιλοξενούμε τον Μιχάλη Πετυχάκη, συνιδρυτή της Orfium. Η εταιρεία προστατεύει τα πνευματικά δικαιώματα των καλλιτεχνών με τη βοήθεια της ΑΙ και συνεργάζεται με τις μεγαλύτερες δισκογραφικές εταιρείες παγκοσμίως.

Η Tech Visa και η προσέλκυση ταλαντούχων εργαζομένων
Την αισιοδοξία του ότι η Tech Visa θα νομοθετηθεί σύντομα και θα μπορέσει να εφαρμοστεί από φέτος το καλοκαίρι εξέφρασε στον ΟΤ ο Managing Director της Endeavor Greece, Παναγιώτης Καραμπίνης

Hackathon από το ΕΒΕΑ για την έξυπνη και βιώσιμη γεωργία
Η Θερμοκοιτίδα Νεοφυών Επιχειρήσεων Αθήνας διοργανώνει τριήμερο γεμάτο δράση και καινοτομία, με τον Διαγωνισμό Καινοτομίας – Hackathon