
Σχέδιο για την εκκαθάριση περίπου 7.000 ακινήτων από σχολάζουσες («ορφανές)» κληρονομιές με διαδικασίες fast track δρομολογεί το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών με στόχο την αξιοποίηση των ακινήτων για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος.
Σύμφωνα με τον κυβερνητικό σχεδιασμό επιστρατεύεται η τεχνητή νοημοσύνη για τον εντοπισμό ξεχασμένων κληρονομιών και μειώνεται από τα 4 χρόνια στους 6-12 μήνες ο χρόνος που απαιτείται για την εκκαθάριση των σχολαζουσών κληρονομιών ώστε τα ακίνητα που θα προκύψουν από το μεγάλο ξεκαθάρισμα να πέσουν στην αγορά και να βοηθήσουν τα νοικοκυριά που αντιμετωπίζουν οξύτατο πρόβλημα.
Το σχέδιο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα ιδρύματα, τις κοινωφελείς περιουσίες, τις σχολάζουσες κληρονομιές και τις δωρεές προς το Δημόσιο, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας
Η επιτάχυνση της αναγνώρισης του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου επί των σχολαζουσών κληρονομιών και η ταχεία εκκαθάριση τους, εκτιμάται ότι μπορεί να βοηθήσει ευάλωτα νοικοκυριά να εξασφαλίσουν στέγη έναντι μικρότερου τιμήματος στο πλαίσιο της κοινωνικής στεγαστικής πολιτικής της κυβέρνησης.
Το σχέδιο περιλαμβάνεται στο νομοσχέδιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών για τα ιδρύματα, τις κοινωφελείς περιουσίες, τις σχολάζουσες κληρονομιές και τις δωρεές προς το Δημόσιο, το οποίο θα παρουσιαστεί εντός της εβδομάδας, ενδεχομένως και αύριο Τετάρτη. Ταυτόχρονα ιδιαίτερη μέριμνα θα δοθεί και στον εκσυγχρονισμό και την εισαγωγή καινοτόμων πρακτικών για την αποτελεσματική διαχείριση και εποπτεία των κοινωφελών ιδρυμάτων και κληροδοτημάτων, που ανέρχονται σε 1,12 δισ. ευρώ.
Τι προβλέπεται για τις σχολάζουσες κληρονομιές
Σχολάζουσα κληρονομία είναι η κληρονομιά της οποίας ο κληρονόμος είναι άγνωστος ή δεν έχει ακόμα βρεθεί ή δεν είναι βέβαιο ότι την έχει αποδεχθεί. Για την εκκαθάριση των σχολαζουσών κληρονομικών το νομοσχέδιο προβλέπει τα εξής:
1. Το Δημόσιο, μέσω του Μητρώου Πολιτών, διαπιστώνει ότι δεν υπάρχουν άλλοι συγγενείς που θα μπορούσαν να κληρονομήσουν (όπως συμβαίνει με τη διακοπή σύνταξης). Η γραμματεία δημόσιας περιουσίας θα ενημερώνεται αυτόματα για αποποιήσεις μέσω διαλειτουργικότητας με το υπουργείο Δικαιοσύνης.
2. Άμεση διαπίστωση της αξίας της περιουσίας από πιστοποιημένους εκτιμητές του σχετικού μητρώου που διατηρεί το ελληνικό δημόσιο (είτε εταιρείες, είτε φυσικά πρόσωπα) πριν τον ορισμό κηδεμόνα σχολάζουσας κληρονομιάς και εκκαθαριστή.
3. Επιτάχυνση της διαδικασίας εκκαθάρισης, ανάλογα με την αξία του ενεργητικού. Συγκεκριμένα για αξία περιουσίας:
– μέχρι 20.000 θα αναλαμβάνουν οι αποκεντρωμένες διοικήσεις με συνδρομή εταιρείας
– Από 20.000 έως 1.000.000 ευρώ αναλαμβάνουν δικηγόροι, λογιστές και ελεγκτικές εταιρείες που έχουν εγγραφεί στο Μητρώο
– Πάνω από 1 εκατ. ευρώ αναλαμβάνουν οι ελεγκτικές εταιρείες
4. Αξιοποίηση των ακινήτων που καταλείπονται μετά την εκκαθάριση για τη στεγαστική πολιτική του κράτους.
Σήμερα, μπορεί να περάσουν από πέντε έως και επτά έτη μέχρις ότου το Δημόσιο καταφέρει να αποκτήσει μια ξεκάθαρη εικόνα για τις σχολάζουσες κληρονομιές. Η διαδικασία προβλέπει αρχικά το Δημόσιο να πληροφορηθεί τι συμβαίνει με αυτές τις περιπτώσεις, εάν δηλαδή κάποιος δεν έχει αφήσει κληρονόμους, εάν οι κληρονόμοι έχουν αποποιηθεί την κληρονομιά ή εάν έχει αφήσει την περιουσία του στο Δημόσιο.
Στη συνέχεια διορίζεται « κηδεμόνας» για την προσωρινή διοίκηση της κληρονομίας και την εξακρίβωση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου όταν ο κληρονόμος είναι άγνωστος ή δεν είναι βέβαιο ότι αποδέχθηκε την κληρονομία. Αν δεν υπάρχουν συγκεκριμένα αποτελέσματα ενεργειών του κηδεμόνα και του τυχόν αντικαταστάτη του μετά την παρέλευση διετίας από του αρχικού διορισμού ούτε σχετική εκκρεμοδικία και πιθανολογείται με γνώμη του Συμβουλίου ότι δεν υπάρχει άλλος κληρονόμος εκτός από το Δημόσιο, το έργο του θεωρείται ως περαιωθέν και ζητείται η αναγνώριση του κληρονομικού δικαιώματος του Δημοσίου. Ωστόσο περνούν αρκετά χρόνια μέχρις ότου αποσαφηνιστεί πλήρως η τύχη των συγκεκριμένων κληρονομιών.


Latest News

ΑΑΔΕ: Ολοκληρώθηκε η νέα εκκαθάριση ΕΝΦΙΑ 2025 για ακίνητα πληγέντων από φυσικές καταστροφές
Οπως αναφέρει η ΑΑΔΕ συμψηφισμοί και επιστροφές είναι σε εξέλιξη και θα ολοκληρωθούν εντός της εβδομάδας

Πότε είναι η τελευταία ημέρα καταβολής του Δώρου Πάσχα - Τι πρέπει να προσέξουν εργοδότες και εργαζόμενοι
Πώς επηρεάζει η διάρκεια της εργασιακής σχέσης, έτσι ώστε να υπολογιστεί το τελικό ποσό για το Δώρο Πάσχα

Τι ισχύει για τις Αργίες του Πάσχα - Πώς αμείβονται
Στην ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για τις αργίες του Πάσχα διευκρινίζεται για ποιες υπηρεσίες και καταστήματα θεωρείται αργία η Μεγάλη Παρασκευή

Πρεμιέρα για το Ψηφιακό Πελατολόγιο στον κλάδο των αυτοκινήτων – Πως θα λειτουργεί
Σε πραγματικό χρόνο η καταγραφή των αυτοκινήτων και των παραστατικών που κόβουν συνεργεία, πάρκινγκ, πλυντήρια και εταιρείες ενοικίασης

ΚΕΠΕ: «Μύθος» οι καλοπληρωμένοι δημόσιοι υπάλληλοι - Η διαφορά με τον ιδιωτικό τομέα
Τι δείχνει μελέτη του ΚΕΠΕ που προχώρησε στην σύγκριση «πανομοιότυπων» εργαζομένων

Μεγάλα διεθνή συνταξιοδοτικά ταμεία βάζουν... πάγο σε επενδύσεις στις ΗΠΑ
Οι μεγάλοι θεσμικοί επενδυτές από τον Καναδά, τη Δανία και άλλες χώρες επανεξετάζουν την έκθεσή τους στην οικονομία των ΗΠΑ

Τα φορο-τρικ που έφεραν την μεγάλη «ανατροπή» - Το σχέδιο Πιτσιλή
Οι φορολογικές δηλώσεις έχουν καθιερωθεί ως το εθνικό σπορ των Έλλήνων - Τι είπε ο διοικητής της ΑΑΔΕ στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

Τετραήμερο λουκέτο απο την ΑΑΔΕ σε γνωστό club στο Μπουρνάζι
Σωρεία παραβάσεων διαπίστωσαν οι ελεγκτές της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) σε γνωστό club στο Μπουρνάζι.

Πρώτα ο... οβελίας, μετά οι συντάξεις - Πότε τελικά πληρώνουν τα ταμεία
Οι ημερομηνίες πληρωμής για τς συντάξεις ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ Μισθωτών και Μη Μισθωτών

ΟΤ Delphi Economic Forum X – Γ. Πιτσιλής: Έρχονται προσυμπληρωμένες δηλώσεις για τις εταιρείες
Ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργος Πιτσιλής, μίλησε στο ΟΤ Delphi Economic Forum X