
Με ένα εντυπωσιακό άλμα έριξε με χαρακτηριστική ευκολία ακόμη και το «κάστρο» των 1.650 μονάδων το χρηματιστήριο Αθηνών σήμερα, έχοντας σήμερα στο πλευρό του την πλειονότητα των τίτλων του, ειδικά τις τράπεζες και τη Βιοχάλκο.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 2,58% στις 1.666,21 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.627,24 μονάδων (+0,18%) και 1.666,21 μονάδων (+2,58%). Ο τζίρος ανήλθε στα 261,6 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 71,2 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 13,5 εκατ. τεμάχια αξίας 33,6 εκατ. ευρώ.
Η αύξηση του τζίρου σήμερα συνδέεται και με το πακέτο που πραγματοποιήθηκε στην ΑΒΑΞ, καθώς διατέθηκε το 4,4% της εισηγμένης σε Έλληνες και ξένους θεσμικούς επενδυτές, από νομικά πρόσωπα ελεγχόμενα από βασικούς μετόχους της εταιρίας και φυσικά πρόσωπα. Συνολικά μεταβιβάσθηκαν 6.500.000 μετοχές (περίπου 4,4% του συνόλου της εταιρίας) στην τιμή των 2,00 ανά μετοχή, δηλαδή η συναλλαγή έγινε με discount 5,4% έναντι της τιμής κλεισίματος (2,115 ευρώ) της Τρίτης και premium 5,8% έναντι της μέσης τιμής του τελευταίου τριμήνου.
Το διεθνές περιβάλλον παραμένει ναρκοθετημένο από τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά των εταίρων του
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 2,94% στις 4.118,36 μονάδες, ενώ στο +1,70% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.502,66 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,22% στις 1.613,34 μονάδες.
Επιτάχυνε στο τέλος ο τζίρος
«Στρωτή» η ανάβαση σήμερα της αγοράς σε νέα υψηλά 14 ετών, καθώς αν και οι συναλλαγές στην αρχή ήταν μετριοπαθείς, το θετικό διεθνές κλίμα βοήθησε στο να επιταχυνθούν οι αγοραστικές πρωτοβουλίες και να διαπεράσει ο γενικός δείκτης με χαρακτηριστική ευκολία τον πρώτο στόχο των 1.650 μονάδων.
Άλλωστε, αφού αφομοίωσε τα επίπεδα των 1.620 – 1.630 μονάδων και έδειξε αντοχές στις εξωτερικές πιέσεις, το χρηματιστήριο σήμερα ξέσπασε ανοδικά, δοκιμάζοντας πλέον τις δυνάμεις του σε επίπεδα που είχε να δει από τον Μάρτιο του 2011. Επόμενος άτυπος στόχος είναι το κλείσιμο στις 1.668,25 μονάδες που είχε βρεθεί στις 21 Φεβρουαρίου 2011, ενώ ο επόμενος είναι να επιβεβαιωθεί η διάσπαση και των 1.665 μονάδων.
Το ζητούμενο τώρα είναι η αγορά να μπορέσει να διαχειριστεί τα επίπεδα, υποχρεώνοντας αργά ή γρήγορα αρκετά κεφάλαια που κρατούσαν ρευστότητα στο ενδεχόμενο μιας διόρθωσης να εισέλθουν. Ωστόσο, το διεθνές περιβάλλον παραμένει ναρκοθετημένο από τον εν εξελίξει εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ κατά των εταίρων τους, καθιστώντας δύσκολες τις αγοραστικές πρωτοβουλίες.
Πάντως, αυτό που διαφαίνεται τις τελευταίες τρεις εβδομάδες στις αγορές της Ευρώπης είναι οι αυξημένες εισροές κεφαλαίων σε μια περιοχή που δείχνει να αλλάζει κεφάλαιο στις κατευθύνσεις πολιτικής της. Ήδη αρκετοί κλάδοι δείχνουν να είναι στο επίκεντρο, αυτοί δηλαδή που θα πρωταγωνιστήσουν στην αύξηση των αμυντικών δαπανών και των επενδύσεων στις υποδομές, μια τάση που παρατηρείται και στην εγχώρια αγορά.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, η Alpha Bank έκλεισε με άλμα 5,98%, με τη Eurobank να ακολουθεί με το δικό της +4,64%. Άνω του 3% ήταν τα κέρδη σε Εθνική, Πειραιώς, Βιοχάλκο, Τιτάν και Aktor και άνω του 2% σε Λάμδα, ΔΕΗ, Σαράντης, Metlen, Aegean, ΕΥΔΑΠ και ΟΠΑΠ.
Η άνοδος σε Coca Cola, Optima Bank, Motor Oil, Jumbo, ΓΕΚ Τέρνα και ΟΤΕ ξεπέρασε το 1%, ενώ ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Helleniq Energy, ΔΑΑ, Ελλάκτωρ και ΕΛΧΑ. Η Cenergy έχασε 0,96%.


Latest News

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS

Ισχυρό άλμα έφεραν οι «μεγάλοι» στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της

Συντηρεί στο 2% τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοίγει ο ανοδικός διάδρομος
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,08% στις 1.615,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται

Μίνι ράλι και στη Λ. Αθηνών, μετά το κατενάτσιο από τον Λευκό Οίκο
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 1,72% στις 1.609,74 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 7,3 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 1,7 εκατ. τεμάχια

OT Delphi Economic Forum X - Λαζαράκου: «Νέου τύπου έλεγχοι στην κεφαλαιαγορά και τα crypto - Το mystery shopping»
Η Βασιλική Λαζαράκου Πρόεδρος της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X τόνισε την ανάγκη της ενοποίησης των κεφαλαιαγορών στην Ε.Ε.

Έλεγχοι σε χρηματιστηριακή από Οικονομική Αστυνομία και Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Έφοδο στα γραφεία γνωστής χρηματιστηριακής έκαναν η Οικονομική Αστυνομία και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς – Στο μικροσκόπιο για χειραγώγηση και ξέπλυμα μαύρου χρήματος

Roller coaster οι αγορές - Πάνω από 13 δισ. η «πληγή» των δασμών στο ΧΑ
Ποιοι επλήγησαν περισσότερο στο Χρηματιστήριο Αθηνών από τις αναταράξεις που προκάλεσαν στις αγορές οι δασμοί Τραμπ

Βρήκε στο τέλος την ισορροπία το ΧΑ, κάτω του 1% οι απώλειες της εβδομάδας
Η εβδομάδα στο Χρηματιστήριο Αθηνών ήταν ιδιαίτερα ασταθής με δραματικές διακυμάνσεις ακολουθώντας τις δασμολογικές παλινωδίες του προέδρου των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ

Ραγδαία η αλλαγή κλίματος στο ΧΑ - Γύρισαν θετικά οι «μεγάλοι»
Ο Γενικός Δείκτης προσπαθεί να ανακτήσει τη στήριξη των 1.585 μονάδων