
Οι τιμές για το αλουμίνιο και τον χάλυβα στις Ηνωμένες Πολιτείες κυμάνθηκε κοντά στα πρόσφατα υψηλά την Τετάρτη μετά την έναρξη ισχύος των δασμών των ΗΠΑ ύψους 25%, που πυροδότησαν τα αντίποινα από τον Καναδά και την Ευρώπη.
Οι traders ανεβάζουν τις τιμές των ευρέως χρησιμοποιούμενων βιομηχανικών μετάλλων στις ΗΠΑ από τότε που ανέλαβε τα καθήκοντά του ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ μετά από μια προεκλογική εκστρατεία στην οποία δεσμεύτηκε για την επιβολή ενός ευρέως φάσματος δασμών.
Το ασφάλιστρο αλουμινίου στις ΗΠΑ για φυσικό μέταλλο εκτινάχθηκε σε τιμή – ρεκόρ 45 σεντς ΗΠΑ ανά λίβρα την Τρίτη, ή περισσότερα από 990 δολάρια ο μετρικός τόνος, ένα άλμα σχεδόν 20% από την προηγούμενη συνεδρίαση
Ο Τραμπ, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του, στοχεύει να προστατεύσει τους Αμερικανούς παραγωγούς χάλυβα και αλουμινίου θεσπίζοντας δασμούς 25% σε όλες τις εισαγωγές μετάλλων και επεκτείνοντας τους δασμούς σε εκατοντάδες προϊόντα.
Οι τιμές των μετάλλων στις ΗΠΑ εκτοξεύτηκαν την Τρίτη, όταν ξέσπασε κλιμακώθηκε η αντιπαράθεση μεταξύ Αμερικανών και Καναδών αξιωματούχων.
Ο Τραμπ υποσχέθηκε να διπλασιάσει τους δασμούς στον βόρειο γείτονά του στο 50% αφότου η επαρχία του Οντάριο αντέδρασε επιβάλλοντας δασμούς στις εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις ΗΠΑ. Αργότερα και οι δύο πλευρές υποχώρησαν, αποσύροντας τους δασμούς μετάλλων 50% και τους δασμούς ηλεκτρικής ενέργειας, με αποτέλεσμα ορισμένες τιμές να υποχωρήσουν σημαντικά.
Εκτίναξη στα ασφάλιστρα για αλουμίνιο – χάλυβα
Το ασφάλιστρο αλουμινίου στις ΗΠΑ για φυσικό μέταλλο εκτινάχθηκε σε τιμή – ρεκόρ 45 σεντς ΗΠΑ ανά λίβρα την Τρίτη, ή περισσότερα από 990 δολάρια ο μετρικός τόνος, ένα άλμα σχεδόν 20% από την προηγούμενη συνεδρίαση. Αργότερα υποχώρησε για να κλείσει στα 41 σεντς. Πρόκειται για μια άνοδο περισσότερο από 70% από τις αρχές του 2025. Το συμβόλαιο του Απριλίου δεν είχε διαπραγματευτεί ακόμη την Τετάρτη, αλλά ο Μάιος σημείωσε άνοδο 1,3%, σε συμφωνία με προηγούμενο ρεκόρ.
Οι αγοραστές αλουμινίου στη φυσική αγορά πληρώνουν συνήθως την τιμή αναφοράς του αλουμινίου στο London Metal Exchange συν ένα ασφάλιστρο που καλύπτει φόρους, έξοδα μεταφοράς και διεκπεραίωσης.
Στην αγορά χάλυβα, οι τιμές έχουν επίσης εκτοξευθεί, με τις τιμές του ρόλου θερμής έλασης (HRC) στα Midwest να εκτινάσσονται στα 945 δολάρια ανά μικρό τόνο (907 κιλά περίπου) την Τετάρτη, αυξημένες κατά 37% από τα τέλη Ιανουαρίου και στο υψηλότερο σημείο από τον Φεβρουάριο του 2024.
Ενώ το κόστος για τους αγοραστές αλουμινίου στις ΗΠΑ έχει αυξηθεί, έχει μειωθεί αλλού, καθώς το μέταλλο είναι πιθανό να εκτραπεί σε άλλες χώρες.
Στην Ευρώπη, το ασφάλιστρο της φυσικής αγοράς για το αλουμίνιο με δασμούς έχει πέσει στα 230 δολάρια ανά μετρικό τόνο, το χαμηλότερο από τον Ιανουάριο του περασμένου έτους. Έχει μειωθεί περισσότερο από 35% από τις αρχές του 2025.


Latest News

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»

Τι ανησυχεί την Γέλεν
Αμφισβητείται «η ασφάλεια του θεμελίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των αμερικανικών ομολόγων», λέει η Γέλεν

Τρόμος στη Βρετανία για «πλημμυρίδα» κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς Τραμπ
Οι εταιρείες στη Βρετανία σημαίνουν συναγερμό για τα φθηνότερα αγαθά που «ανακατευθύνονται» από τις ΗΠΑ προς άλλες αγορές

Η ΕΕ δίνει κινητά μίας χρήσης στο προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ
Η ΕΕ, φοβούμενη πιθανή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αξιωματούχους της, αναφέρουν οι FT

Σε δίκη ο δημιουργός της Meta - Γιατί εξαγόρασε Instagram και WhatsApp
Οι αμερικανικές αρχές επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας επιδιώκουν να ακυρώσουν τις συμφωνίες απόκτησης των Instagram και WhatsApp απο τη Meta

Σε αναστολή τα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ - Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Τα αντίμετρα της ΕΕ που μπαίνουν σε αναστολή καλύπτουν αμερικανικές εξαγωγές αξίας 21 δισ. ευρώ