
Στο τέλος του 2024, η Ευρωπαϊκή Εισαγγελία (EPPO) είχε 2.666 ενεργές έρευνες σχετικά με εγκλήματα φορολογικής απάτης – αύξηση 38% σε σχέση με το προηγούμενο έτος – τα περισσότερα εκ των οποίων αφορούσαν στον ΦΠΑ.
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να εκτιμηθεί η ζημία στον προϋπολογισμό της ΕΕ σε 24,8 δισ. ευρώ, δηλαδή 22,5% μεγαλύτερη από ό,τι το 2023, σύμφωνα με την τελευταία ετήσια έκθεση της EPPO.
Η EPPO ερευνά και διώκει εγκλήματα που θίγουν τα οικονομικά συμφέροντα της ΕΕ, όπως η κατάχρηση κεφαλαίων, η νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, η απάτη στον τομέα του ΦΠΑ και η διαφθορά.
Να σημειωθεί ότι περισσότερο από το ήμισυ της εκτιμώμενης ζημίας ύψους 13,15 δισ. ευρώ συνδέεται με διασυνοριακή απάτη στον τομέα του ΦΠΑ.
Η Γερμανία (179) και η Ιταλία (149) κατέγραψαν τον υψηλότερο αριθμό ενεργών ερευνών για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ μεταξύ 22 χωρών της ΕΕ, με εκτιμώμενη συνολική ζημία 3,89 δισ. ευρώ και 4,65 δισ. ευρώ, αντίστοιχα.
«Η απάτη στην ΕΕ έχει γίνει ιδιαίτερα ελκυστική για πολύ επικίνδυνους εγκληματίες, εν μέρει λόγω της ιστορικά άνισης δικαστικής αντίδρασης στον τομέα αυτό», εξηγεί η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας, Laura Codruța Kövesi στο Euronews.
Τον Νοέμβριο του 2024, η EPPO διεξήγαγε μια εκτεταμένη έρευνα, με την κωδική ονομασία «Moby Dick», στις ιταλικές πόλεις του Μιλάνου και του Παλέρμο.
Η επιχείρηση αυτή οδήγησε τις Αρχές στη δέσμευση 129 τραπεζικών λογαριασμών και στην κατάσχεση 192 ακινήτων, καθώς και 44 πολυτελών αυτοκινήτων και σκαφών.
Οι ύποπτοι είχαν ιδρύσει εταιρείες στην Ιταλία και σε άλλα κράτη μέλη της ΕΕ, καθώς και σε χώρες εκτός ΕΕ, για να εμπορεύονται τα αγαθά μέσω μιας ψεύτικης αλυσίδας εμπόρων, που εξαφανίζονταν χωρίς να εκπληρώνουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις.
Άλλες εταιρείες της αλυσίδας αυτής θα διεκδικούσαν στη συνέχεια επιστροφές ΦΠΑ από τις εθνικές φορολογικές αρχές.
Πού βρίσκεται η Ελλάδα;
Η Ελλάδα κατατάσσεται πέμπτη μεταξύ 22 χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς στο τέλος του 2024 είχε 15 ενεργές έρευνες για απάτη στον τομέα του ΦΠΑ, με την Γαλλία να βρίσκεται στην τέταρτη θέση με 20 ενεργές έρευνες και την Πορτογαλία στην τρίτη με 21.
Πρώτη, όπως προαναφέρθηκε, είναι η Γερμανία και δεύτερη η Ιταλία.
Αντίθετα, στις τρεις τελευταίες θέσεις βρίσκονται η Φινλανδία με 2 έρευνες για απάτη στον ΦΠΑ, η Κύπρος με μόλις μία έρευνα και η Εσθονία με… καμία.
Ποιος κατήγγειλε αυτά τα εγκλήματα στην EPPO;
Η EPPO επεξεργάστηκε πέρυσι 6.547 αναφορές εγκλημάτων – αύξηση 56% σε σύγκριση με το 2023.
Πάνω από το 70% των αναφορών προήλθε από ιδιώτες και σχεδόν το 27% από εθνικές αρχές.
Μόνο το 1,7% προήλθε από θεσμικά όργανα, οργανισμούς, γραφεία και υπηρεσίες της ΕΕ.
«Δεν υπήρξε ακόμη καμία βελτίωση όσον αφορά τον εντοπισμό και την υποβολή εκθέσεων από την πλευρά τους, ακόμη και τρία χρόνια μετά την έναρξη των εργασιών της EPPO», αναφέρεται στην ετήσια έκθεση της Ευρωπαϊκής Εισαγγελίας.
Από το «πακέτο» οικονομικής ανάκαμψης στις απάτες
Μέχρι το τέλος του 2024, η EPPO είχε 311 ενεργές υποθέσεις που αφορούσαν στο πρόγραμμα NextGenerationEU, με 307 εξ αυτών από το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.
Πρόκειται για το 17% περίπου του συνόλου των ερευνών για απάτη στις δαπάνες.
Οι κύριες μέθοδοι απάτης που σχετίζονται με το Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας περιλαμβάνουν την υποβολή ψευδών, ελλιπών ή παραπλανητικών πληροφοριών για την παράνομη εξασφάλιση κονδυλίων.
Οι συνήθεις τακτικές περιλαμβάνουν επίσης την πλαστογράφηση και τη χειραγώγηση κερδών σε τιμολόγια και συμβάσεις, συχνά συνοδευόμενες από ψευδείς δηλώσεις ή έγγραφα.
Η δωροδοκία δημόσιων υπαλλήλων και η χειραγώγηση προσφορών έχουν επίσης συμβάλει καθοριστικά στη διασφάλιση της ανάθεσης συμβάσεων με «φουσκωμένες» τιμές σε συγκεκριμένες εταιρείες.
Πηγή: In.gr


Latest News

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.

Υποψίες για χειραγώγηση της Wall Street από τον Ντόναλντ Τραμπ
Δημοκρατικοί βουλευτές καταγγέλλουν χοντρό χρηματιστηριακό παιχνίδι με τα «είπα-ξείπα» του πλανητάρχη για τους δασμούς

Βουτιά στις πωλήσεις της LVMH - Προ των πυλών μεγάλη ύφεση στην αγορά πολυτελείας
Η LVMH ελέγχεται από τον γάλλο δισεκατομμυριούχο Μπερνάρ Αρνό, διευθύνοντα σύμβουλο και πρόεδρο του ομίλου,

Ηχηρό όχι Χάρβαρντ σε συμφωνία με την κυβέρνηση Τραμπ
Το Χάρβαρντ δεν θα «διαπραγματευτεί την ανεξαρτησία του ή τα συνταγματικά του δικαιώματα»

Τι ανησυχεί την Γέλεν
Αμφισβητείται «η ασφάλεια του θεμελίου του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος, δηλαδή των αμερικανικών ομολόγων», λέει η Γέλεν

Τρόμος στη Βρετανία για «πλημμυρίδα» κινεζικών προϊόντων μετά τους δασμούς Τραμπ
Οι εταιρείες στη Βρετανία σημαίνουν συναγερμό για τα φθηνότερα αγαθά που «ανακατευθύνονται» από τις ΗΠΑ προς άλλες αγορές

Η ΕΕ δίνει κινητά μίας χρήσης στο προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ
Η ΕΕ, φοβούμενη πιθανή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αξιωματούχους της, αναφέρουν οι FT

Σε δίκη ο δημιουργός της Meta - Γιατί εξαγόρασε Instagram και WhatsApp
Οι αμερικανικές αρχές επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας επιδιώκουν να ακυρώσουν τις συμφωνίες απόκτησης των Instagram και WhatsApp απο τη Meta