
Δυσχερέστερο θα είναι το έργο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να διατηρήσει σε σταθερό ρυθμό τις πληθωριστικές πιέσεις σε αυτή την εποχή που χαρακτηρίζεται από απότομες αλλαγές στο παγκόσμιο εμπόριο και στην αμυντική αρχιτεκτονική της Ευρώπης, εκτιμά η Κριστίν Λαγκάρντ.
Μιλώντας σε συνέδριο στη Φρανκφούρτη, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι οι αλλαγές αποτελούν «σοκ δύο όψεων» που μαζί με την κλιματική αλλαγή περιπλέκουν τη χάραξη πολιτικής.
Τα δύο σοκ
«Η διατήρηση της σταθερότητας σε μια νέα εποχή θα είναι ένα τρομερό έργο» είπε και πρόσθεσε ότι «θα απαιτήσει απόλυτη δέσμευση στον στόχο μας για τον πληθωρισμό, την ικανότητα να αναλύουμε ποιοι τύποι σοκ θα απαιτήσουν νομισματική αντίδραση και την ευελιξία να αντιδράσουμε κατάλληλα».
Σύμφωνα με τις τελευταίες προβλέψεις της κεντρικής τράπεζας ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη θα επιστρέψει στο 2% στις αρχές του 2026. Η ΕΚΤ στην συνεδρίαση του Μαρτίου μείωσε το κόστος δανεισμού κατά 25 μονάδες βάσης, με το βασικό επιτόκιο να διαμορφώνεται στο 2,5% από το 4% που είχε βρεθεί στα μέσα του περασμένου έτους.
«Ο εμπορικός κατακερματισμός και οι υψηλότερες αμυντικές δαπάνες σε έναν τομέα με περιορισμένη παραγωγική ικανότητα θα μπορούσαν κατ’ αρχήν να ωθήσουν τον πληθωρισμό» σημείωσε η Λαγκάρντ. «Ωστόσο, οι δασμοί των ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να μειώσουν τη ζήτηση για τις εξαγωγές της ΕΕ και να ανακατευθύνουν την πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα από την Κίνα στην Ευρώπη, γεγονός που θα μπορούσε να πιέσει τον πληθωρισμό προς τα κάτω».
Ανεξάρτητα από τα σοκ «πρέπει να καθορίσουμε την πολιτική μας κατάλληλα, ώστε ο πληθωρισμός να συγκλίνει πάντα προς το 2% μεσοπρόθεσμα» τόνισε.
Τα σενάρια για δασμούς και αμυντικές δαπάνες
Επί του παρόντος, πρόσθεσε η Λαγκάρντ, η ΕΚΤ εξετάζει διάφορα σενάρια σχετικά με το πώς οι εμπορικοί δασμοί και τα σχέδια δημοσιονομικών δαπανών θα επηρεάσουν την ανάπτυξη και τον πληθωρισμό.
Εξήγησε ότι «πρέπει να υπάρχει σαφήνεια ότι η κεντρική τράπεζα θα αντιδράσει κατάλληλα σε περίπτωση μεγάλων διαταραχών στις αγορές». Η ΕΚΤ έχει ένα «ισχυρό ιστορικό» στη στήριξη των χρηματοπιστωτικών αγορών με ρευστότητα σε περιόδους πίεσης, καθώς και δύο προγράμματα στήριξης, ανέφερε.
Η ΕΚΤ θα αποκαλύψει τα αποτελέσματα της επανεξέτασης της στρατηγικής της νομισματικής πολιτικής της το δεύτερο εξάμηνο του 2025, όπως αναφέρει το ρεπορτάζ του Bloomberg.
Τα διδάγματα από το 2021
Οι αξιωματούχοι διερευνούν τον καλύτερο τρόπο δράσης σε περίπτωση που οι διαταραχές του εφοδιασμού συμβαίνουν πιο τακτικά. Στο παρελθόν, είχαν την τάση να αγνοούν ευρέως τέτοια περιστατικά με το σκεπτικό ότι ενισχύουν μόνο προσωρινά την αύξηση των τιμών. Αλλά τα τελευταία χρόνια έχουν δείξει ότι ενέχει ο κίνδυνος τέτοια γεγονότα να γίνουν μεγαλύτερα και πιο επίμονα, οι προσδοκίες για τις τιμές μπορεί να αποκλίνουν από τον στόχο, ανεξάρτητα από το αν τα σοκ οφείλονται στην προσφορά ή στη ζήτηση.
Η κεντρική τράπεζα έχει δεχθεί κριτική ότι το 2021 υποτίμησε τις πληθωριστικές πιέσεις χαρακτηρίζοντας τες προσωρινές και άργησε να αυξήσει τα επιτόκια και να προχωρήσει στην ποσοτική σύσφιγξη.
«Στο πλαίσιο μιας καλά διατυπωμένης στρατηγικής και μιας ακλόνητης δέσμευσης για τη σταθερότητα των τιμών, θα πρέπει να διατηρήσουμε την ευελιξία μας για να ανταποκριθούμε σε σύνθετες συνθήκες που προκύπτουν» τόνισε η Λαγκάρντ.
Η σιδηρά κυρία ωστόσο δεν έδωσε κανένα στοιχείο για την επόμενη συνεδρίαση του Απριλίου που έχει διχάσει τις εκτιμήσεις ανάμεσα σε μια παύση που θα διατηρήσει τα επιτόκια στο υπάρχον επίπεδο ή στην έβδομη από τον Ιούνιο.


Latest News

Η ΕΕ δίνει κινητά μίας χρήσης στο προσωπικό που ταξιδεύει στις ΗΠΑ
Η ΕΕ, φοβούμενη πιθανή κατασκοπεία από τις ΗΠΑ, άλλαξε τις ταξιδιωτικές οδηγίες για τους αξιωματούχους της, αναφέρουν οι FT

Σε δίκη ο δημιουργός της Meta - Γιατί εξαγόρασε Instagram και WhatsApp
Οι αμερικανικές αρχές επιβολής της αντιμονοπωλιακής νομοθεσίας επιδιώκουν να ακυρώσουν τις συμφωνίες απόκτησης των Instagram και WhatsApp απο τη Meta

Σε αναστολή τα αντίμετρα της ΕΕ στους δασμούς Τραμπ - Ποια είναι τα επόμενα βήματα
Τα αντίμετρα της ΕΕ που μπαίνουν σε αναστολή καλύπτουν αμερικανικές εξαγωγές αξίας 21 δισ. ευρώ

Θα είναι το νέο «Βιετνάμ» για τις ΗΠΑ ο εμπορικός πόλεμος με την Κίνα;
Τι υποστηρίζει σε άρθρο του στο Foreing Affairs o Άνταμ Πόζεν, πρόεδρος του Peterson Institute for International Economics

Intel: Κοντά σε συμφωνία για την πώληση της μονάδας τσιπ Altera στον όμιλο Silver Lake
Η πώληση αποτελεί μέρος του σχεδίου της Intel για εκποίηση μη βασικών περιουσιακών στοιχείων

H Pfizer σταματά την ανάπτυξη φαρμάκου για το αδυνάτισμα
Η είδηση έπληξε τη μετοχή της Pfizer κατα 1% ενώ έδωσε ώθηση σε εκείνες αλλων εταιρειών ανάπτυξης φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας όπως της Viking Therapeutics με άνοδο 20%

Στα χέρια της Scania, το τμήμα μπαταριών για τη βαριά βιομηχανία της Northvolt
Η Scania, μέλος του Ομίλου VW , εξαγόρασε το τμήμα μπαταριών για τη βαριά βιομηχανία της χρεοκωπημένης Northvolt

Goldman Sachs: Έσοδα ρεκόρ από τις χρηματιστηριακές συναλλαγές – Το καμπανάκι Σόλομον
Τα έσοδα της Goldman από τις συναλλαγές μετοχών αυξήθηκαν κατά 27% στο ρεκόρ των 4,2 δισ. δολαρίων
![ΔΝΤ: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι απειλή για τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/georgieva-768x512-1-600x400.jpg)
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για πολέμους και δασμούς - Οι συστάσεις στις τράπεζες για τον τυφώνα Τραμπ [γράφημα]
Τι αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στις αγορές

Πού θα οδηγήσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ οι δασμοί Τραμπ - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές - Πώς προβλέπουν ότι θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις