![Γροιλανδία: Οι υποστηρικτές της σταδιακής ανεξαρτησίας της Γροιλανδίας κέρδισαν τις εκλογές [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/01/NUUK-GREENLANDS.jpg)
Οι πιο μετριοπαθείς υποστηρικτές της σταδιακής ανεξαρτητοποίησης της Γροιλανδίας αναδείχθηκαν νικητές στις εκλογές της αυτοκυβερνώμενης δανικής επικράτειας.
Το κόμμα της αντιπολίτευσης Demokraatit της Γροιλανδίας που υποστηρίζει τις επιχειρήσεις, το οποίο τάσσεται υπέρ μιας πιο σταδιακής ανερξαρτητοποίησης από τη Δανία, κέρδισε τις κοινοβουλευτικές εκλογές της Τρίτης, με ποσοστό 29,9% -από 9,1% το 2021- έναντι 24,5% του Naleraq, το οποίο τάσσεται υπέρ της ταχείας ανεξαρτητοποίησης.
Το αχανές σε έκταση νησί, με πληθυσμό μόλις 57.000 κατοίκους, έχει παγιδευτεί σε μια γεωπολιτική κούρσα για κυριαρχία στην Αρκτική, όπου οι πάγοι που λιώνουν καθιστούν τους πόρους του πιο προσιτούς και ανοίγουν νέες ναυτιλιακές διαδρομές, με τον Ντόναλντ Τραμπ να δηλώνει ότι «με τον έναν ή τον άλλο τρόπο» οι ΗΠΑ θα πάρουν τη Γροιλανδία. Τόσο η Ρωσία όσο και η Κίνα έχουν εντείνει τη στρατιωτική δραστηριότητα στην περιοχή.
«Οι άνθρωποι θέλουν αλλαγή. Θέλουμε περισσότερες επιχειρήσεις για να βάλουν κεφάλαια για την ευημερία μας», δήλωσε ο Γενς Φρέντερικ Νίλσεν, ηγέτης του Demokraatit και πρώην υπουργός βιομηχανίας και ορυκτών. «Δεν θέλουμε ανεξαρτησία αύριο, θέλουμε μια καλή βάση», είπε ο ίδιος στους δημοσιογράφους στο Νουούκ, την πρωτεύουσα της Γροιλανδίας.
Σε αναζήτηση κυβερνητικού συνασπισμού
Το εκλογικό αποτέλεσμα οδηγεί στην ανάγκη σχηματισμού κυβερνητικού συνασπισμού.
Το κυβερνών κόμμα Inuit Ataqatigiit και ο εταίρος του Siumut, που επιδιώκουν επίσης μια αργή πορεία προς την ανεξαρτησία, είχαν μεγάλες απώλειες: Συγκέντρωσαν συνολικά 36% των ψήφων, από 66,1% το 2021.
«Σεβόμαστε το αποτέλεσμα των εκλογών», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μουτέ Έγκεντε, του Inuit Ataqatigiit, σε ανάρτησή του στο Facebook, προσθέτοντας ότι θα ακούσει οποιεσδήποτε προτάσεις στις επερχόμενες συνομιλίες για συγκρότηση συνασπισμού.
Η Γροιλανδία, πρώην αποικία της Δανίας, απέκτησε κάποια αυτονομία το 1979 όταν δημιουργήθηκε το πρώτο της κοινοβούλιο, αλλά η Κοπεγχάγη εξακολουθεί να ελέγχει τις εξωτερικές υποθέσεις, την άμυνα και τη νομισματική πολιτική και παρέχει κάτι λιγότερο από 1 δισεκατομμύριο δολάρια ετησίως στην οικονομία.
Το 2009, κέρδισε το δικαίωμα να κηρύξει την πλήρη ανεξαρτησία μέσω δημοψηφίσματος, παρόλο που δεν το έκανε λόγω ανησυχίας ότι το βιοτικό επίπεδο θα μειωθεί χωρίς την οικονομική υποστήριξη της Δανίας.
«Πιστεύω ακράδαντα ότι πολύ σύντομα θα αρχίσουμε να ζούμε μια ζωή περισσότερο βασισμένη στο ποιοι είμαστε, με βάση τον πολιτισμό μας, με βάση τη γλώσσα μας και να αρχίσουμε να κάνουμε κανονισμούς με βάση εμάς, όχι με βάση τη Δανία», δήλωσε ο Qupanuk Olsen, υποψήφιος για το κύριο κόμμα υπέρ της ανεξαρτησίας Naleraq.
Η Inge Olsvig Brandt, υποψήφια του κυβερνώντος κόμματος Inuit Ataqatigiit, δήλωσε: «Δεν χρειαζόμαστε την ανεξαρτησία αυτήν τη στιγμή. Έχουμε πάρα πολλά πράγματα να δουλέψουμε. Νομίζω ότι πρέπει να δουλέψουμε με τον εαυτό μας, την ιστορία μας και θα έχουμε πολλή δουλειά πριν κάνουμε το επόμενο βήμα».
Η ανεξαρτησία και ο παράγοντας Τραμπ
Το διακύβευμα αυτών των εκλογών ήταν η ανεξαρτησία της διεκδικούμενης από τον Ντόναλντ Τραμπ περιοχής.
Στην τελευταία συζήτηση για τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό σταθμό KNR της Γροιλανδίας αργά τη Δευτέρα, οι ηγέτες των πέντε κομμάτων που βρίσκονται επί του παρόντος στο κοινοβούλιο δήλωσαν ομόφωνα ότι δεν εμπιστεύονται τον Τραμπ.
Μια δημοσκόπηση του Ιανουαρίου έδειξε ότι η πλειοψηφία των κατοίκων της Γροιλανδίας υποστηρίζει την ανεξαρτησία, αλλά είναι διχασμένοι ως προς το χρονοδιάγραμμα.
Από νωρίς, η προεκλογική εκστρατεία επικεντρώθηκε στον θυμό και στην απογοήτευση που στόχευε σε ιστορικά παραπτώματα από τη Δανία, σύμφωνα με την Τζούλι Ραντέμαχερ, σύμβουλο και πρώην σύμβουλο της κυβέρνησης της Γροιλανδίας. «Αλλά νομίζω ότι ο φόβος για την ιμπεριαλιστική προσέγγιση των ΗΠΑ έχει γίνει τον τελευταίο καιρό μεγαλύτερος από τον θυμό προς τη Δανία», είπε ο Ραντέμαχερ.
«Δεν θέλουμε να είμαστε μέρος των ΗΠΑ για προφανείς λόγους· την υγειονομική περίθαλψη και τον Τραμπ», δήλωσε στο Reuters ο Tuuta Lynge-Larsen, τραπεζικός υπάλληλος και κάτοικος Nuuk, προσθέτοντας ότι αυτές οι εκλογές ήταν ιδιαίτερα σημαντικές.
Το νησί διαθέτει σημαντικούς φυσικούς πόρους, συμπεριλαμβανομένων κρίσιμων ορυκτών, όπως οι σπάνιες γαίες που χρησιμοποιούνται σε βιομηχανίες υψηλής τεχνολογίας, από ηλεκτρικά οχήματα έως πυραυλικά συστήματα.
Ωστόσο, η Γροιλανδία άργησε να τα εξαγάγει λόγω περιβαλλοντικών ανησυχιών, έντονων καιρικών φαινομένων και του σχεδόν απόλυτου ελέγχου του κλάδου από την Κίνα, γεγονός που δυσκόλεψε τις εταιρείες αλλού να αποκομίσουν κέρδη ή να εξασφαλίσουν αγοραστές.
Ολοι υπέρ της ανεξαρτησίας
Ο Εγκεντε διεμήνυσε στον Τραμπ ότι το νησί δεν πωλείται και υποστήριξε μια κυβέρνηση ευρείας συμμαχίας για να αντισταθεί στην εξωτερική πίεση. Σε μια συνέντευξη που μεταδόθηκε τη Δευτέρα από το δανικό τηλεοπτικό δίκτυο DR, απέρριψε την προσφορά του Τραμπ ως ασεβή, εκφράζοντας την προθυμία του να συνεργαστεί με άλλες χώρες.
Ο ίδιος κατέστησε σαφές ότι εναπόκειται στους ντόπιους να αποφασίσουν για το μέλλον τους.
Και τα έξι κύρια πολιτικά κόμματα υποστηρίζουν την ανεξαρτησία, αλλά διαφέρουν ως προς το πώς και πότε θα μπορούσε να επιτευχθεί.
Το υπέρ της ανεξαρτησίας κόμμα Naleraq, η ηγετική δύναμη της αντιπολίτευσης, είχε αποκτήσει δυναμική ενόψει των εκλογών, που ενισχύθηκε από το ενδιαφέρον των ΗΠΑ και τις νέες κατηγορίες για την ιστορική εκμετάλλευση του ορυκτού πλούτου της Γροιλανδίας από τη Δανία.
Το κόμμα πιστεύει ότι η προσοχή των ΗΠΑ ενισχύει τη θέση της Γροιλανδίας στις συνομιλίες απόσχισης με τη Δανία και στοχεύει να φέρει σε ψηφοφορία μια συμφωνία με την Κοπεγχάγη πριν από τις επόμενες εκλογές σε τέσσερα χρόνια.


Latest News

Δένδιας – Πιτσιλής υπέγραψαν Μνημόνιο Συνεργασίας: Στόχος η διαφάνεια στις αγορές των εξοπλιστικών
Πρέπει «να προστατεύσουμε τελικά το υστέρημα του Έλληνα φορολογούμενου» τόνισε ο Δένδιας

Μποϊκοτάζ της Κίνας στην Boeing - Σταματά να παραλαμβάνει αεροσκάφη
Κλιμακώνεται η εμπορική διαμάχη μεταξύ Κίνας και Ηνωμένων Πολιτειών

Μητσοτάκης: Χτίζουμε πάνω στα θεμέλια της δημοσιονομικής πειθαρχίας
Αισιόδοξος για τις προοπτικές της οικονομίας εμφανίστηκε ο Κ. Μητσοτάκης κατά την πρώτη του συνάντηση με τον νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κ .Τασούλα

Από 16 Απριλίου σε ισχύ η επιστροφή πινακίδων - Ποιοι περιπτώσεις εξαιρούνται
Τι ισχύει με την επιστροφή πινακίδων σε ιδιοκτήτες οχημάτων που προέβησαν σε αντικοινωνική στάθμευση

Μικρή πτώση της θερμοκρασίας και αφρικανική σκόνη – Πού θα βρέξει
Τοπικές βροχές αναμένονται στην Αττική κυρίως τις μεσημβρινές ώρες οπότε είναι πιθανό να σημειωθεί μικρής διάρκειας καταιγίδα. Ο καιρός σήμερα

Αντίστροφη μέτρηση για τον Προσωπικό Αριθμό: Πότε έρχεται, πώς θα τον αποκτήσετε
Έρχεται να αντικαταστήσει τον ΑΦΜ και τον ΑΜΚΑ που χρησιμοποιούνταν μέχρι σήμερα – Σύμφωνα με τον νόμο, ο Προσωπικός Αριθμός θα εμφανίζεται στις νέες ψηφιακές ταυτότητες

Απεργία στα ταξί σήμερα για τη διέλευση από τις λεωφορειολωρίδες
Το Συνδικάτο Αυτοκινητιστών Ταξί ζητά να ισχύσουν όσα αναφέρονται στο τελικό κείμενο του νέου Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας

Τραμπ: Ο Ζελένσκι και ο «απατεώνας» Μπάιντεν, υπεύθυνοι για τον πόλεμο στην Ουκρανία
«Δεν είχα καμία σχέση με αυτόν τον πόλεμο, αλλά εργάζομαι επιμελώς για να σταματήσει ο θάνατος και η καταστροφή», είπε ο Ντόναλντ Τραμπ

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Ξεκίνησε το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων από την ΑΑΔΕ - Όλα τα βήματα εγγραφής
Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ, Γιώργου Πιτσιλή, ξεκίνησε η εφαρμογή για το Ψηφιακό Πελατολόγιο Οχημάτων