Ρεκόρ πωλήσεων στα 600,1 εκατ. ευρώ κατέγραψε ο όμιλος Σαράντη το 2024,  με τα καθαρά κέρδη να εμφανίζονται αυξημένα κατά 17,1% και να διαμορφώνονται στα 46 εκατ. ευρώ σε σύγκριση με τα 39,3 εκατ. ευρώ του2023.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση της εισηγμένης,  οι πωλήσεις το 2024 ήταν αυξημένες κατά 24,4% συγκριτικά με το 2023 ως αποτέλεσμα της προσήλωσης του ομίλου στις στρατηγικές του προτεραιότητες και της ορθής διαχείρισης των ευκαιριών για ανάπτυξη των εσόδων.

«Η επίδοση αυτή επιβεβαιώνει την εστίαση του ομίλου στην ανάπτυξη ενός ισχυρού μηχανισμού οργανικής ανάπτυξης, σε συνδυασμό με τη συνεισφορά της Stella Pack», επισημαίνεται. Σε οργανική βάση, μη συμπεριλαμβανομένης της Stella Pack, οι πωλήσεις ανήλθαν σε 525,6 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 9% σε σύγκριση με το περασμένο έτος.

Σημαντική άνοδος των EBITDA και EBIT

Τα Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) το 2024 διαμορφώθηκαν στα €81,6εκ. έναντι €61,6εκ. το 2023, αυξημένα κατά 32,5% με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 13,6% (έναντι 12,8% το 2023). Μη συμπεριλαμβανομένης της Stella Pack, τα Κέρδη προ τόκων, φόρων και αποσβέσεων (EBITDA) ανήλθαν σε €70,7εκ., αυξημένα κατά 14,8% σε σύγκριση με το περασμένο έτος, με το περιθώριο EBITDA να διαμορφώνεται σε 13,5%, αυξημένο κατά 70 μονάδες βάσης συγκριτικά με το 2023.

Τα Λειτουργικά Κέρδη (EBIT) ανήλθαν σε €61,0εκ. το 2024, αυξημένα κατά 29,6% σε σύγκριση με το 2023 (2023 EBIT €47,1εκ.) με το περιθώριο EBIT να διαμορφώνεται στο 10,2% το 2024 έναντι 9,8% το 2023. Μη συμπεριλαμβανόμενης της Stella Pack, τα Λειτουργικά Κέρδη (EBIT) ανήλθαν σε €54,0εκ., αυξημένα κατά 14,7% σε σύγκριση με το περασμένο έτος, με το περιθώριο EBIT να διαμορφώνεται σε 10,3%, αυξημένο κατά 50 μονάδες βάσης συγκριτικά με το 2023.

Το περιθώριο ΕΒΙΤ αυξήθηκε κατά 40 μονάδες βάσης σε σύγκριση με το 2023 υπογραμμίζοντας την επίδραση της λειτουργικής μόχλευσης από την αύξηση των πωλήσεων.

Υψηλότερη λειτουργική κερδοφορία

Τα καθαρά κέρδη διαμορφώθηκαν στα €46,0εκ. το 2024 σε σύγκριση με τα €39,3εκ. το 2023, αυξημένα κατά 17,1%.

Καταγράφηκε σχυρή αύξηση των κερδών ανά μετοχή (EPS) κατά 20,8% στα €0,7125 έναντι €0,5898 το 2023, ως αποτέλεσμα της αύξησης των καθαρών πωλήσεων και της διεύρυνσης του λειτουργικού περιθωρίου κέρδους.

Αυξημένο μικτό ποσό μερίσματος κατά 33,3%

Το Διοικητικό Συμβούλιο θα προτείνει στην Γενική Συνέλευση Μετόχων μεικτό μέρισμα συνολικού ποσού €20,0εκ. για το 2024 (+33,3% σε σύγκριση με τα €15,0εκ. για το 2023).

Στο 43,5% των καθαρών κερδών 2024 (payout ratio) θα ανέλθει η πληρωμή μερίσματος (έναντι 38,2% το περασμένο έτος).

Ειδικότερα προτείνει μέρισμα ανά μετοχή μεικτού ποσού €0,299174 (έναντι €0,224381 που πληρώθηκε το Μάιο 2024 για το 2023).

Εκτίμηση για το 2025:

o Πωλήσεις στα €628,0εκ., +4.7% από το 2024 (ευθυγραμμισμένες με το 5-ετές πλάνο για το 2025)

o EBIT στα €70,0εκ., +14.8% σε σχέση με το 2024 (+3.6% συγκριτικά με τo 5-ετές πλάνο για το 2025)

o Περιθώριο EBIT στα 11,1%, +90 μονάδες βάσης από το 2024 (+30 μονάδες βάσης συγκριτικά με τo 5-ετές πλάνο για το 2025)

o Ανάπτυξη EBITDA στα €92,0εκ., +12.7% συγκριτικά με το 2024 (+1.9% σε σύγκριση με τo 5-ετές
πλάνο για το 2025)

o Περιθώριο EBITDA στο 14,6%, +100 μονάδες βάσης σε σχέση με το 2024 (+20 μονάδες βάσης συγκριτικά με τo 5-ετές πλάνο για το 2025)

o CAPEX €40,0εκ., +127,0% από το 2024 (+21% συγκριτικά με τo 5-ετές πλάνο για το 2025)

o Ελεύθερες ταμειακές ροές (FCF) €68,0εκ. αναμένονται για το 2025 (+€2,4εκ. συγκριτικά με τo 5-ετές πλάνο για το 2025)

Έτος ρεκόρ σε καθαρές πωλήσεις και κερδοφορία

Ο κ. Γιάννης Μπούρας, Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Σαράντη, σχολίασε:

«Αναλογιζόμενος την πρόοδο που σημειώσαμε το 2024, είμαι πραγματικά υπερήφανος που διατηρήσαμε αποτελεσματικά την αναπτυξιακή μας δυναμική επιτυγχάνοντας ένα έτος ρεκόρ σε καθαρές πωλήσεις και κερδοφορία.

Η σημαντική μας πρόοδος κατέδειξε την ανθεκτικότητα της ομάδας μας και την ικανότητά μας να προσαρμοζόμαστε στις μεταβαλλόμενες συνθήκες της αγοράς, προωθώντας με επιτυχία τις στρατηγικές μας πρωτοβουλίες, οδηγώντας σε βιώσιμη ανάπτυξη και ενισχύοντας τη λειτουργική αποτελεσματικότητα. Διατηρώντας έντονη προσήλωση στη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη, η δέσμευσή μας να επενδύουμε και να καινοτομούμε στις βασικές μας κατηγορίες, μαζί με την εστίασή μας στη λειτουργική αριστεία, μας κάνουν να είμαστε σε πλεονεκτική θέση για το μέλλον.

Η ολοκλήρωση της εξαγοράς της Stella Pack τον Ιανουάριο του 2024 ενίσχυσε το χαρτοφυλάκιο των προϊόντων Οικιακής Φροντίδας και ενδυνάμωσε το γεωγραφικό αποτύπωμα του Ομίλου στην περιοχή όπου δραστηριοποιείται συμπληρώνοντας την οργανική ανάπτυξη του έτους. Έχοντας ολοκληρώσει την πρώτη φάση της διαδικασίας λειτουργικής ενοποίησης, προχωρώντας μπροστά, επικεντρωνόμαστε στην ολοκλήρωση της ενοποίησης της αλυσίδας εφοδιασμού, σε συνδυασμό με τα επενδυτικά μας σχέδια στα συστήματα ανακύκλωσης (regranulation).

Η απλοποίηση εσωτερικών διαδικασιών και λειτουργιών και η αποτελεσματικότητα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη στρατηγική μας ατζέντα, ώστε να δημιουργείται αξία απελευθερώνοντας ενέργεια στον οργανισμό. Στις αρχές του 2025 ολοκληρώσαμε ένα σημαντικό ορόσημο, με το πρώτο κύμα χωρών να ενεργοποιεί με επιτυχία το SAP S/4HANA και το δεύτερο κύμα να ακολουθεί το 2026.

Θα ήθελα να ευχαριστήσω τους ανθρώπους μας σε όλες τις αγορές μας και στον Όμιλο για την αφοσίωση και τη δέσμευσή τους. Χάρη στην ομαδική μας εργασία επιτύχαμε σταθερές επιδόσεις τόσο στις πωλήσεις όσο και στην κερδοφορία. Κοιτάζοντας μπροστά, παραμένουμε επικεντρωμένοι στο να προσφέρουμε αξία στου μετόχους και στα ενδιαφερόμενα μέρη μας και είμαστε σίγουροι για την ικανότητά μας να αξιοποιήσουμε αυτή τη δυναμική και να συνεχίσουμε να επιτυγχάνουμε τους στόχους μας στο μέλλον.»

Δείτε ΕΔΩ αναλυτικά τα αποτελέσματα του ομίλου Σαράντη

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ψάλτης: Η Alpha Bank συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας
Επιχειρήσεις |

Ψάλτης: Η Alpha Bank συμβάλλει ενεργά στην ενίσχυση της κυπριακής οικονομίας

Η διοικητική ομάδα του Ομίλου συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη, την Πρόεδρο της Κυπριακής Βουλής Αννίτα Δημητρίου, θεσμικούς παράγοντες της Κύπρου καθώς και με τους επικεφαλής κορυφαίων επιχειρηματικών ομίλων στο νησί.

ΣΒΠΕ: Εκλέχθηκε νέο διοικητικό συμβούλιο – Πρόεδρος ο Παναγιώτης Γεροντόπουλος
Επιχειρήσεις |

Ο Παναγιώτης Γεροντόπουλος στο τιμόνι του Συνδέσμου Βιομηχανιών Πλαστικών Ελλάδος

«Το νέο Διοικητικό Συμβούλιο αναλαμβάνει τα καθήκοντά του έχοντας ως βασική προτεραιότητα την εκπροσώπηση όλων ανεξαιρέτως των μελών του ΣΒΠΕ», δήλωσε ο Παναγιώτης Γεροντόπουλος