
Μπορεί ο ανασχηματισμός των δομών των ελληνικών τραπεζών να μην επηρεάζει σημαντικά τα πιστωτικά προφίλ τους, ωστόσο, ο οίκος S&P Global Ratings βλέπει θετικά τα σχέδια του κλάδου να αλλάξει τις δομές. Και αυτό διότι μπορεί να βελτιωθεί η αξιολόγηση σε τίτλους και χρεόγραφα που εκδίδονται επί του παρόντος από τις μη λειτουργικές εταιρείες holding (NOHC).
Ουσιαστικά ο οίκος σχολιάζει την πρόσφατη (7 Μαρτίου) ανακοίνωση της Alpha Services and Holdings SA (BB-/Stable/B) για το σχέδιο συμφωνίας συγχώνευσης μεταξύ της Alpha Services and Holdings και της Alpha Βank SA. Είχαν προηγηθεί ανάλογες ανακοινώσεις των Eurobank Ergasias Services And Holdings SA (BB+/Stable/B) και Piraeus Financial Holdings SA (BB-/Stable/B), για την έναρξη συγχωνεύσεων με τις αντίστοιχες τράπεζες Alpha Βank SA, Eurobank SA (BB/Stable/B) και Piraeus Financial (BB+/Stable/B).
Τα προφίλ των τραπεζών
Όπως σχολιάζει ο S&P Global Ratings, οι συγχωνεύσεις δεν επηρεάζουν σημαντικά τα πιστωτικά προφίλ των τραπεζών, επειδή μόνο ένα μικρό μέρος περιουσιακών στοιχείων, υποχρεώσεων και ιδίων κεφαλαίων είχε μεταφερθεί στα NOHCs, την περίοδο 2020-2022, προκειμένου να διευκολυνθεί η μείωση ρίσκου στα χαρτοφυλάκια χορηγήσεων, αποφεύγοντας τη μετατροπή σε στοιχεία αναβαλλόμενου φόρου.
Παρόλα αυτά, η εξάλειψη της δομής με τις εταιρείες συμμετοχών θα μπορούσε να οδηγήσει σε βελτίωση της αξιολόγησης χρεογράφων που εκδίδονται επί του παρόντος από τα σχήματα αυτά (NOHC).
Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι οι τρέχουσες αξιολογήσεις σε αυτά τα μέσα αντικατοπτρίζουν τη διαρθρωτική δομή των συμμετοχών στις θυγατρικές τους που λειτουργούν, δεδομένου ότι οι πληρωμές με τοκομερίδια εξαρτώνται από τις ταμειακές ροές από τις θυγατρικές που λειτουργούν. Κατά συνέπεια, οι κάτοχοι μέσων σε επίπεδο NOHC θα μπορούσαν να επωφεληθούν από την αναμενόμενη απλοποίηση των επιπέδων της δομής, καταλήγει ο οίκος.


Latest News

Η δημιουργία του 4ου πόλου από Prada και Versace - Τι συμβαίνει στην Ελλάδα
H Prada ενώνει τις δυνάμεις της με την Versace για να «χτυπήσει» LVMH, Kering, Capri - Ανοδική η πορεία της στην ελληνική αγορά

Επιμένουν στους στόχους τριετίας οι τράπεζες παρά την επίδραση Τραμπ
Η διοίκηση της Πειραιώς στη διάρκεια της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων περιέγραψε τα νέα σενάρια για τη μείωση των επιτοκίων - Έμφαση στις νέες πηγές εσόδων από τις τράπεζες

Στα σκαριά νέα εξαγορά από την Performance Technologies - Στο ραντάρ εταιρεία AI
Μας ενδιαφέρει ιδιαίτερα ο κλάδος της τεχνητής νοημοσύνης, είπε ο CEO της Performance Technologies, για να διευκρινίσει ότι ήδη γίνονται συζητήσεις με ελληνική εταιρεία AI

Οι άξονες του στρατηγικού σχεδίου της Πειραιώς ως το 2028 - Τι αποκάλυψε ο Χρ. Μεγάλου
Ο CEO της Πειραιώς αναφέρθηκε και στη συμφωνία για την απόκτηση του 90% της μητρικής εταιρείας της Εθνικής Ασφαλιστικής

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

THEON: Αύξηση εσόδων 61%, νέες παραγγελίες ύψους 466 εκατ. ευρώ το 2024
Ισχυρά οικονομικά αποτελέσματα κατέγραψε η THEON το 2024 ενώ περαιτέρω ισχυρή ανάπτυξη προβλέπει για το 2025

Στο πλευρό 98 μαθητών και μαθητριών που φοιτούν σε σχολεία τυφλών η αλυσίδα Μασούτης
H οικογένεια της Διαμαντής Μασούτης Α.Ε. «αγκαλιάζει με αγάπη και ευαισθησία τα παιδιά με οπτική αναπηρία, αναλαμβάνοντας έναν ιδιαίτερο ρόλο: αυτόν του νονού και της νονάς»

Τι αλλάζει με την ασφάλιση επιχειρήσεων για φυσικές καταστροφές - Οδηγός ΕΑΕΕ
Όλες οι επιχειρήσεις με ετήσιο κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ υποχρεούνται να συνάψουν ασφαλιστήριο συμβόλαιο

Εδραιώνει τη θέση της ως εργοδότης επιλογής η HELLENiQ ENERGY
Προσέλκυση ταλέντων, σύνδεση με Έλληνες του εξωτερικού και συνεργασία με κορυφαία πανεπιστήμια

Tρόφιμα πρώτης ανάγκης διένειμε σε 598 οικογένειες η PCT
Έμπρακτη στήριξη ευάλωτων οικογενειών την πασχαλινή περίοδο από την COSCO - PCT