
Σαράντα έχουν φτάσει οι αιτήσεις που έχουν υποβληθεί για την εγκατάσταση πλωτών φωτοβολταϊκών στον θαλάσσιο χώρο, εκ των οποίων το Κεντρικό Συμβούλιο Χωροταξικών Θεμάτων και Αμφισβητήσεων (ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α.) του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) έχει εγκρίνει τις οκτώ.
Οι δύο από αυτές αφορούν σε θαλάσσια έκταση του Κορινθιακού κόλπου, εντός των ορίων του Δήμου Θηβαίων. Όσο για τα πλωτά ηλιακά συστήματα σε λίμνες, έως σήμερα έχουν υποβληθεί τρεις αιτήσεις συνολικής ισχύος 24 MW (μεγαβάτ) στην Διεύθυνση Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) και Εναλλακτικών Καυσίμων του ΥΠΕΝ με την καταληκτική ημερομηνία υποβολής αιτήσεων να έχει οριστεί για την 31η Μαΐου 2025.
Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας κυρία Αλεξάνδρα Σδούκου σε διαβιβαστικό έγγραφο προς τη Βουλή, για να αναπτυχθεί κάποιος πλωτός φωτοβολταϊκός σταθμός θα πρέπει να πληροί συγκεκριμένες προϋποθέσεις τις οποίες ορίζει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο, να λάβει τις σχετικές εγκρίσεις και να μην ξεπερνά τη μέγιστη εγκατεστημένη ισχύ ή το μέγιστο πλήθος σταθμών.
Ειδικότερα, είτε οι σταθμοί εγκαθίστανται σε θαλάσσιο χώρο είτε σε λιμνοδεξαμενές, τεχνητές λίμνες και τεχνητά υδάτινα σώματα ο νόμος 4951/2022 προβλέπει αποκλειστικά πιλοτικούς σταθμούς μικρής εγκατεστημένης ισχύος και συγκεκριμένου μέγιστου πλήθους.
Τί επιτρέπεται
Συγκεκριμένα για τα πιλοτικά πλωτά θαλάσσια φωτοβολταϊκά προβλέπονται έως και δέκα σταθμοί, ισχύος από 0,5MW έως 1MW ο καθένας, άρα κατά μέγιστο συνολική εγκατεστημένη ισχύς 10 MW ανά τη χώρα. Όσο για τα πιλοτικά πλωτά φωτοβολταϊκά σε λιμνοδεξαμενές και τεχνητές λίμνες (που δεν εντάσσονται στο Δίκτυο Natura και δεν χρησιμοποιούνται για ύδρευση) ή σε ταμιευτήρες και τεχνητά υδάτινα σώματα που έχουν δημιουργηθεί σε μη ενεργές εξορυκτικές εκμεταλλεύσεις ή σε τμήμα αυτών που χρησιμοποιούνταν για ηλεκτροπαραγωγή (συμπεριλαμβανομένων μεταλλείων, ορυχείων και λατομείων), προβλέπεται κατά μέγιστο 8 MW ανά πλωτό σταθμό και συνολικά μέγιστη εγκατεστημένη ισχύς 80 MW, η οποία αντιστοιχεί σε δέκα σταθμούς των 8 MW έκαστος.
Επίσης, απαιτείται έγκριση της χωροθέτησής τους στον θαλάσσιο χώρο από το ΚΕ.ΣΥ.ΧΩ.Θ.Α. λαμβάνοντας υπόψη τις γνωμοδοτήσεις από τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ για τα πλωτά σε λίμνες, η βεβαίωση κατοχύρωσης ενδιαφέροντος προϋποθέτει την υποβολή αίτησης για έκδοση Απόφασης Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων (ΑΕΠΟ).
Όχι σε φαραωνικά έργα
Μάλιστα, σχετικά με την περίπτωση μεγάλου πλωτού φωτοβολταϊκού σταθμού, ισχύος 7.000 MW που υπέβαλε αίτηση στη ΡΑΑΕΥ για να εγκατασταθεί στον Αμβρακικό κόλπο καθώς και ομοειδών αιτήσεων που τυχόν έχουν υποβληθεί ή πρόκειται να υποβληθούν για φαραωνικά έργα, η κυρία Σδούκου επεσήμανε ότι δεν εμπίπτουν στο ισχύον θεσμικό πλαίσιο και δεν προβλέπεται να τους χορηγηθεί Βεβαίωση Παραγωγού. Επιπλέον, η υφυπουργός αναφέρθηκε στο υπό αναθεώρηση Ειδικό Χωροταξικό Σχέδιο για τις ΑΠΕ που προωθείται αυτήν την περίοδο από το ΥΠΕΝ και αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση στο οποίο έχουν συμπεριληφθεί κανόνες, ρυθμίσεις και προϋποθέσεις για την εγκατάσταση σταθμών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και ειδικότερα Θαλάσσιων Πλωτών Φωτοβολταϊκών Σταθμών.
Παράλληλα, εκκρεμεί και ο Θαλάσσιος Χωροταξικός Σχεδιασμός, γεγονός που οδήγησε τη χώρα μας στο «σκαμνί» του ευρωδικαστηρίου, το οποίο με μια απόφαση «καταπέλτη» (27/2/2025) καταδίκασε τη χώρα μας καθώς εδώ και 11 χρόνια, δεν έχει ακόμη βρει τον τρόπο να ρυθμίσει τις θαλάσσιες δραστηριότητες σε Αιγαίο, Ιόνιο και στα πελάγη της νότιας Κρήτης.


Latest News

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Elpedison: Κατασκευάζει ηλιοθερμικό σύστημα παραγωγής ατμού
Το έργο αναμένεται να συμβάλλει σημαντικά στην επίτευξη των στρατηγικών στόχων της Αθηναϊκής Ζυθοποιίας, σχετικά με τη βελτίωση του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος

Απότομη προσγείωση για την Tesla - Πόσα έχασε μετά τις εκλογές
Οι επενδυτές εξακολουθούν να συζητούν αν η εταιρεία του Μασκ παραμένει υπερτιμημένη

Τα σχέδια της Κομισιόν για «καθαρή ενέργεια» στην Αφρική
Το «Scaling Up Renewables in Africa» της Κομισιόν με στόχο την ανάπτυξη των ΑΠΕ στην Αφρική

Δρομολογούνται 25 έργα κατά της λειψυδρίας - Οι 19 δήμοι που επιλέχθηκαν [λίστα]
Ο πρώτος κύκλος της πρωτοβουλίας για τη λειψυδρία αφορά σε τουλάχιστον 25 έργα που θα πραγματοποιηθούν σε 19 δήμους

Με βελτιωμένη επίδοση η ΔΕΗ στον δείκτη ATHEX ESG του ΧΑ
Νέα βαθμολογία 91% στο «ESG Transparency Score» για τη ΔΕΗ - Επιβεβαιώνει τη σημασία που αποδίδει ο Όμιλος σε ζητήματα ESG

«Εξοικονομώ» - «Αλλάζω θερμοσίφωνα»: Μέχρι πότε οι αιτήσεις στο gov.gr
Σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, έχουν κατατεθεί συνολικά 196.587 αιτήσεις

«Πακέτο» 3 δισ. για την απανθρακοποίηση των νησιών - Τα έργα που επιδοτούνται
Εντός του μήνα θα αποσταλεί προς έγκριση στην Κομισιόν ο τελικός πίνακας με την εξειδίκευση των έργων στα ελληνικά νησιά

Η Toyota λανσάρει στην Κίνα το φθηνότερο ηλεκτρικό όχημα
Θα μπορέσει να ανταγωνιστεί η Toyota με το νέο της EV την BYD στην Κίνα;

Αλλάζουν τακτική οι ακτιβιστές για το κλίμα - Ξεκινούν τα σαμποτάζ
Πιο αποτελεσματικό θεωρούν πλέον το σαμποτάζ οι ακτιβιστές για την ενημέρωση του κόσμου σχετικά με την κλιματική κρίση, σε σχέση με τις απλές διαμαρτυρίες