
Όλο και πιο αναξιόπιστες φαίνονται οι αμερικανικές υποσχέσεις καθώς ο Ντόναλντ Τραμπ ανατρέπει την παραδοσιακή γεωπολιτική, με επιπτώσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές, σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Ρος της Quantum Strategy.
Σε συνέντευξή του στο CNBC την προηγούμενη εβδομάδα, δήλωσε ότι «το ΝΑΤΟ είναι νεκρό», με τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να αποστασιοποιεί τις ΗΠΑ από τους μακροχρόνιους ευρωπαίους συμμάχους και να θερμαίνει τις σχέσεις με το Κρεμλίνο, κάτι που υπογραμμίστηκε από τον πρόσφατο καβγά του με τον Ουκρανό Πρόεδρο Ζελένσκι.
Αυτό κάνει τον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον Κινέζο Σι Τζινπίνγκ τους μεγάλους νικητές, καθώς βλέπουν την επιβεβαίωση των απόψεών τους ότι οι δημοκρατικές δυνάμεις βρίσκονται σε παρακμή, εξήγησε η Ρος.
«Ο μεγάλος χαμένος είναι στην πραγματικότητα οι ΗΠΑ, γιατί κανείς δεν θα εμπιστευτεί ξανά μια αμερικανική συνθήκη», πρόσθεσε, σημειώνοντας ότι ως αποτέλεσμα πολλές από τις χώρες του αποκαλούμενου Παγκόσμιου Νότου θα πέσουν στην τροχιά της Κίνας.
Ο Τραμπ ήταν από καιρό σκεπτικιστής για το ΝΑΤΟ και παραπονέθηκε ότι τα κράτη μέλη δεν ξοδεύουν αρκετά για την άμυνα.
Αλλά από την πρώτη του θητεία, έχουν αυξήσει τις δαπάνες τους, με τα τρία τέταρτα να δαπανούν πλέον το 2% του ΑΕΠ τους ή περισσότερο για τις ένοπλες δυνάμεις τους, αφού μόλις οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και η Ελλάδα πέτυχαν αυτό το σημείο αναφοράς το 2015, σύμφωνα με μετρήσεις του Associated Press.
Ωστόσο, ο Τραμπ ζήτησε από τους συμμάχους να συνεχίσουν να ενισχύουν τις δαπάνες και προειδοποίησε την Πέμπτη ότι οι ΗΠΑ δεν θα τους βοηθήσουν αν δεν το κάνουν.
Ο αναξιόπιστος Τραμπ απειλεί
«Αν δεν πληρώσουν, δεν πρόκειται να τους υπερασπιστώ», είπε με έμφαση στους δημοσιογράφους στο Οβάλ Γραφείο.
Ενώ ορισμένοι Ευρωπαίοι ηγέτες υποστήριξαν δημόσια ότι εξακολουθούν να βλέπουν τις ΗΠΑ ως σύμμαχο, προετοιμάζονται επίσης για έναν κόσμο χωρίς την ασπίδα ασφαλείας των ΗΠΑ.
Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε πρόσφατα σχέδια για αύξηση των αμυντικών δαπανών κατά περισσότερα από 800 δισεκατομμύρια δολάρια, καθώς επιδιώκει να ενισχύσει την υποστήριξη προς την Ουκρανία ενώ οι ΗΠΑ υποχωρούν.
Ο Ρος προέβλεψε ότι η Ευρώπη θα χρειαστεί πέντε έως έξι χρόνια, ή ίσως ακόμη περισσότερα, για να αναζωογονήσει τις στρατιωτικές της ικανότητες. Εν τω μεταξύ, η γεωπολιτική αναταραχή έχει επιπτώσεις στις παγκόσμιες χρηματοπιστωτικές αγορές.
«Αν θέλετε λοιπόν να αγοράσετε άμυνα», είπε στο CNBC, «τότε, θέλετε να μείνετε έξω από το ευρώ και να κατέχετε το γιεν, το οποίο είναι τώρα το νέο ασφαλές καταφύγιο καθώς οι ΗΠΑ φαίνονται πολύ επικίνδυνες και ο Αμερικάνικος εξαιρετισμός (American exceptionalism) θα υποφέρει από το κόστος των εμπορικών δασμών του Τραμπ».
Άλλοι έχουν επίσης προειδοποιήσει ότι οι δασμοί του θα μπορούσαν να ωθήσουν τις χώρες σε αντίποινα εκτός του εμπορικού στίβου, συμπεριλαμβανομένων των αγορών χρέους και των αγορών συναλλάγματος με αποδολαριοποίηση.
Προσπάθειες αποδολαριοποίησης
Αλλά ακόμη και πριν από την επιστροφή του Τραμπ στον Λευκό Οίκο, υπήρχε αυξανόμενη επιφυλακτικότητα για το δολάριο. Αυτό συμβαίνει αφού οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία μετά την εισβολή της στην Ουκρανία πριν από τρία χρόνια.
Ειδικότερα, το πάγωμα των περιουσιακών στοιχείων σε δολάρια και ευρώ της Ρωσίας πυροδότησε ανησυχίες μεταξύ άλλων χωρών ότι μια μέρα θα μπορούσαν να απειληθούν και τα δικά τους νομίσματα.
Η Κίνα και η Ρωσία οδήγησαν το κίνημα αποδολαριοποίησης για να μειώσουν την εξάρτησή τους από το δολάριο στις διεθνείς εμπορικές συναλλαγές και τα αποθεματικά των κεντρικών τραπεζών.
Ο Νασίμ Τάλεμπ, ο οποίος έγραψε το βιβλίο The Black Swan για απρόβλεπτα γεγονότα, έχει προειδοποιήσει ότι οι κυρώσεις και οι επιπτώσεις τους δημιουργούν κινδύνους για το δολάριο.
«Οπότε φοβάμαι πραγματικά μια προοδευτική απώλεια του ρόλου του δολαρίου», είπε στο Bloomberg TV τον Οκτώβριο, προσθέτοντας ότι «οι άνθρωποι πραγματοποιούν ονομαστικά συναλλαγές σε δολάρια, αλλά δεν αποθηκεύουν σε δολάρια, και αυτό είναι το πρόβλημα».


Latest News

Δασμοί Τραμπ: Τα πιο περιζήτητα κινεζικά προϊόντα στις ΗΠΑ – Από… ανεμιστήρες μέχρι κούκλες Barbie
Οι δασμοί Τραμπ έχουν το τίμημά τους σε όσους Αμερικανούς ελπίζουν να αγοράσουν παιχνίδια που θα πωλούνται σε υψηλότερες τιμές

Ινδία: Οι πελάτες λιανικής και οι ταξιδιώτες πιο εκτεθειμένοι στους δασμούς Τραμπ
Ποιοι είναι οι πιο εκτεθειμένοι, στις επιπτώσεις των δασμών Τραμπ, κλάδοι της Ινδίας που ενδέχεται να καταφύγουν σε περικοπές κόστους

Οι δύο κορυφαίες χαλυβουργίες της Ν. Κορέας συνασπίζονται για νέο εργοστάσιο στις ΗΠΑ
Η συνεργασία θα αντιπροσωπεύει μια εταιρική σχέση ορόσημο με στόχο την αντιμετώπιση των αμερικανικών δασμών 25% στον χάλυβα

Η εκδίκηση του... φραπέ - Οι τιμές ανεβαίνουν, οι παραγωγοί πλουτίζουν;
Το πλήγμα στη Robusta, οι εξαγωγές καφέ του Βιετνάμ, η ζήτηση για στιγμιαίο καφέ και οι δασμοί Τραμπ - Ο ρόλος των καλλιεργητών

Δασμοί Τραμπ: Το καμπανάκι από τις μεγάλες αμερικανικές τράπεζες
Οι καταναλωτές και οι επιχειρήσεις γίνονται πιο επιφυλακτικοί εν όψει των δασμών

Έρχεται «πόνος» από τους δασμούς Τραμπ στις αναπτυσσόμενες οικονομίες - Το ανυπέρβλητο εμπόδιο
Αναπτυσσόμενες οικονομίες με μισθούς λίγων δολαρίων την ημέρα, καλούνται να γεφυρώσουν το εμπορικό χάσμα με τη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη

Το οικονομικό ημερολόγιο της εβδομάδας που έρχεται: Τα βλέμματα στην ΕΚΤ και στον Καναδά
Τα κυριότερα οικονομικά γεγονότα της παγκόσμιας οικονομίας την εβδομάδα που έρχεται

Νίκη στο... παρά πέντε για την Apple - Γλίτωσε τη μεγαλύτερη κρίση από την πανδημία
Πριν από την τελευταία εξαίρεση, η Apple είχε προσαρμόσει την εφοδιαστική της αλυσίδα ώστε να κατασκευάζει περισσότερα iPhones για τις ΗΠΑ στην Ινδία

Δυναστεία των Brenninkmeijers: Πώς μια οικογενειακή αυτοκρατορία 39 δισ. ευρώ «ανοίγεται» σε ξένους επενδυτές
Η δυναστεία των Brenninkmeijers, της αλυσίδας λιανικής C&A, απορρίπτει τη συνηθισμένη της μυστικότητα για να προσελκύσει περισσότερους εξωτερικούς επενδυτές, επιδιώκοντας τον διπλασιασμό των διαχειρίσιμων περιουσιακών της στοιχείων

Καθηγητές του Χαρβάρντ μηνύουν την κυβέρνηση Τραμπ
Το υπαρξιακό «πιστόλι στον κρόταφο» των Πανεπιστημίων