
Για τον σημαντικό ρόλο που καλείται να παίξει η Ελλάδα αλλά και η Κρήτη ειδικότερα, ως ενεργειακός κόμβος και πυλώνας σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μίλησε μεταξύ άλλων ο πρώην πρέσβης των ΗΠΑ στην Ελλάδα κ. Τζέφρι Πάιατ.
Ο κ. Πάιατ συμμετείχε σε πάνελ στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης, που διοργανώνεται στο Ηράκλειο από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο, μαζί με τον υφυπουργό Εξωτερικών, Αναστάσιο Χατζηβασιλείου και τον πρόεδρο του ελληνο-αμερικανού επιμελητηρίου, Νικόλαο Μπακατσέλο.
Ο αμερικανός διπλωμάτης ξεκίνησε την ομιλία του αναφερόμενος στην καλή συνεργασία που είχε με τον Νίκο Δένδια, όταν ήταν υπουργός Εξωτερικός, και μίλησε με θερμά λόγια για τον Λευτέρη Αυγενάκη, πρόεδρο της Επιτροπής Κρήτης.
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις, ο κ. Πάιατ υπογράμμισε ότι βρίσκονται σε πολύ καλό επίπεδο, κάνοντας μια σύντομη αναδρομή της θητείας του στη χώρα μας.
Εστιάζοντας στην ενέργεια, υπογράμμισε ότι κατά τη διάρκεια συνεδρίου στο Χιούστον, είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με τον Αιγύπτιο υπουργό Ενέργειας, Καρίμ Μπαντάουι, μεταξύ άλλων και για την Ελλάδα.
Ο αμερικανός διπλωμάτης, αποκάλυψε ότι ο κ. Μπαντάουι του είπε ότι η Αίγυπτος παραμένει «εξαιρετικά εστιασμένη» στις σχέσεις με την Ελλάδα.
Εν συνεχεία ο κ. Πάιατ έκανε εκτενή αναφορά στον όμιλο Κοπελούζου και τον ρόλο του στην ανάπτυξη της διασύνδεσης με την Αίγυπτο, υπογραμμίζοντας για μία ακόμα φορά τον κομβικό ρόλο της Ελλάδας.
Τα mega-project στην ενέργεια
Παράλληλα, μίλησε το mega project των ExxonMobil (operator) – HELLENiQ ENERGY που αφορά στην εξερεύνηση των δύο παραχωρήσεων για κοιτάσματα με υδρογονάνθρακες και συγκεκριμένα με φυσικό αέριο υπεράκτια της Κρήτης. Αλλά και για το ενδιαφέρον της της Chevron για έρευνες σε θαλάσσια περιοχή η οποία οριοθετείται σε μια έκταση που ξεκινά νοτιοδυτικά της Πελοποννήσου και φτάνει έως τα δυτικά της Κρήτης.
Η Κρήτη βρίσκεται σε σταυροδρόμι, υπογράμμισε, κάνοντας μνεία και για το καλώδιο Ελλάδας -Κύπρου. Στη σημείο αυτό επεσήμανε την κατάσταση στο Ισραήλ και τις προσπάθειες ανοικοδόμησης της Γάζας, για τις οποίες τόσο η Λευκωσία, όσο και η Αθήνα έχει μεγάλο ενδιαφέρον.
Ο κ. Πάιατ δεν παρέλειψε να αναφερθεί στην Αλεξανδρούπολη, υπογραμμίζοντας τον κομβικό της ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια σε ολόκληρη την Ευρώπη, κυρίως καθώς η «η Ρωσία δεν μπορεί πλέον να ληφθεί υπόψη ως αξιόπιστος εταίρος».
Και τόνισε ότι αμερικανικό LNG μπορεί να μεταφερθεί μέσω της Αλεξανδρούπολης σε ολόκληρη την Ευρώπη. «Και η Κρήτη είναι στο επίκεντρο όλων αυτών» , κατέληξε τονίζοντας ότι τον επόμενο μήνα θα επισκεφτεί τη χώρα μας για συμμετοχή στο φόρουμ των Δελφών, όπου θα έχει την ευκαιρία να συναντηθεί με εκπροσώπους του κλάδου της ενέργειας, και να συζητήσει κυρίως για τον Eastmed.
«Η Κρήτη κατέχει κομβική θέση στη διασταύρωση πολυάριθμων ενεργειακών πρωτοβουλιών. Στέκεται ως ακρογωνιαίος λίθος στις φιλοδοξίες του πρωθυπουργού Μητσοτάκη για τη μετάβαση της Ελλάδας στην πράσινη ενέργεια, ενισχύεται από στρατηγικές συνεργασίες με την Κύπρο και το Ισραήλ, που υποστηρίζονται σθεναρά από την αμερικανική κυβέρνηση. Η συνέργεια μεταξύ αυτών των διαφορετικών ενεργειακών συστημάτων υπόσχεται ουσιαστικά οφέλη στην παραγωγή ενέργειας και τη βιωσιμότητα», είπε χαρακτηριστικά.
Χατζηβασιλείου: Η σχέση Ελλάδας- ΗΠΑ είναι πάνω από πολιτικές και πρόσωπα
Παίρνοντας τον λόγο ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε τον σημαντικό στρατηγικό ρόλο της χώρα μας, τονίζοντας ότι η Ελλάδα αποτελεί τον πιο αξιόπιστο σύμμαχο των ΗΠΑ στην ευρύτερη περιοχή και πως η σχέση αυτή θα ενισχυθεί και με την νέα αμερικανική κυβέρνηση.
Ο υφυπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε στον στρατηγικό διάλογο που έχει ξεκινήσει στο πλαίσιο του «3+1», δηλαδή της τριμερούς Ελλάδας-Κύπρου- Ισραήλ με τη συμμετοχή των ΗΠΑ.
Υπογράμμισε, παράλληλα τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η ελληνική διασπορά, η οποία «συνδέει τις δύο χώρες με φανταστικό τρόπο».
Τέλος τόνισε ή σχέση Ελλάδας-ΗΠΑ είναι στρατηγική και αυτή η πραγματικότητα δεν μπορεί να αλλάξει, «είναι μια στέρεη σχέση πάνω από πολιτικές και πρόσωπα».
Μπακατσέλος: Να χτίσουμε πάνω στις καλές σχέσεις ΗΠΑ- Ελλάδας
Εν συνεχεία, ο κ. Μπακατσέλος υπενθύμισε ότι η πρώτη τετραετία Μητσοτάκη, συνέπεσε με την πρώτη διακυβέρνηση Τραμπ, και είχε ως αποτέλεσμα να αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο οι Αμερικανοί αντιλαμβάνονται την Ελλάδα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο οι Έλληνες αντιλαμβάνονται τις ΗΠΑ.
«Οι σχέσεις των δύο χωρών ποτέ δεν ήταν τόσο καλές, και τίποτα δεν έχει αλλάξει», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι πάνω σε αυτό πρέπει να χτίσουμε.
Η γεωστρατηγική θέση της Κρήτης
Συνεχίζοντας ο κ. Χατζηβασιλείου υπογράμμισε για μία ακόμα φορά τη γεωστρατηγική σχέση της Κρήτης: «Μια φυσική γέφυρα, μεταξύ Ανατολής και Δύσης, που συνδέει 3 ηπείρους και 5 θάλασσες», η οποία παίζει καθοριστικό ρόλο για την ενεργειακή ασφάλεια και επάρκεια, ιδιαίτερα μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Κα αναφέρθηκε ιδιαίτερα στο καλώδιο Ελλάδας- Κύπρου – Ισραήλ στο οποίο η Κρήτη είναι πρωταγωνίστρια.
«Η Κρήτη έρχεται να λειτουργήσει ως ένα διαμετακομιστικό κέντρο, ως εμπορικός κόμβος, χάρη στη γεωγραφική της θέση και τις υποδομές, όπως τα λιμάνια και το νέο αεροδρόμιο στο Καστέλλι, όταν ολοκληρωθεί», υπογράμμισε, επισημαίνοντας ότιυπάρχουν άλλοι δύο τομείς κρίσιμοι για την οικονομική διπλωματία: ο τουρισμός και ο ψηφιακός τομέας», κατέληξε ο ξ. Χατζηβασιλείου.
«Φεύγω εντυπωσιασμένος με τις προοπτικές που έχει αυτο το νησί. Έχουμε πολλά να κάνουμε», έκλεισε από την πλευρά του, την ομιλία του ο κ. Μπακατσέλος.


Latest News

Οι δασμοί Τραμπ επιταχύνουν τα deal για αγορά εταιρικών αεροσκαφών
Συναγερμός έχει σημάνει στις αερομεταφορές σχετικά με τους δασμούς που πλήττουν την αλυσίδα εφοδιασμού της βιομηχανίας

Ποιοι «τζογάρουν» με το πετρέλαιο - Οι δασμοί Τραμπ και το στοίχημα των 50 δολ.
Το πετρέλαιο Brent έφτασε σε χαμηλό έξι μηνών και οι κερδοσκόποι μείωσαν τις θέσεις αγοράς και πώλησης

Συνάντηση ΕΛΕΤΑΕΝ με τον Αλέξη Χαρίτση
Μεταξύ άλλων, τέθηκε ο ενεργειακός σχειδασμός και στην ανάγκη για ισορροπημένο μείγμα τεχνολογιών Α.Π.Ε. ώστε να μειωθούν οι περικοπές ενέργειας

Μπορεί η Ευρώπη χωρίς το ρωσικό φυσικό αέριο;
Η επαναπροσέγγιση ευρωπαίων ηγετών στην Ρωσία για το φυσικό αέριο- Θα ανοίξουν ξανά οι στρόφιγγες;

Μηνιαία χρέωση και εντατικοί έλεγχοι μειώνουν τις ρευματοκλοπές
Το πρώτο εννεάμηνο του 2024 οι απώλειες υπολογίστηκαν σε 11,54%, έναντι 12,64% το πρώτο εννεάμηνο του 2023 και 12,21% του πρώτου εννεαμήνου του 2022

Ρευματοκλοπές στον κλάδο της εστίασης και φιλοξενίας - Τι δείχνουν οι έλεγχοι
Σε ορισμένες περιπτώσεις γνωστών αλυσίδων καταστημάτων, το ποσοστό διαπιστωμένων ρευματοκλοπών ξεπέρασε το 50% επί του αριθμού των παροχών που ελέγχθηκαν

«Καμία ανησυχία για την κλιματική αλλαγή στην Αφρική»... διαπιστώνει η Ουάσιγκτον
«Ο άνθρακας μεταμόρφωσε τον κόσμο μας και τον έκανε καλύτερο» - Τι είπε ο Κρις Ράιτ στους υπουργούς ενέργειας της Αφρικής

Μητσοτάκης: Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για υδρογονάνθρακες στα blocks «Νότια της Πελοποννήσου» και «Α2»
Τι αναφέρει ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην κυριακάτικη ανάρτησή του

Η εξίσωση του ρωσικού αερίου - Γιατί είναι δύσκολο να ανοίξουν οι στρόφιγγες
Πριν από την κλιμάκωση της πολεμικής σύγκρουσης, το 40% των εισαγωγών φυσικού αερίου προερχόταν από την Ρωσία
![Χρηματιστήριο ενέργειας: Βουτιά πενταμήνου για τις τιμές στο ρεύμα – Οι ΑΠΕ φέρνουν μειώσεις στους λογαριασμούς [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/08/revmakwheuro-600x350-1-1-600x350-1-600x350-1-1.jpeg)
Βουτιά της τιμής ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας – Οι ΑΠΕ επιστρέφουν με μειώσεις στους λογαριασμούς [γράφημα]
Η μέση τιμή ρεύματος στο χρηματιστήριο ενέργειας έπεσε κατά 23% στα 83,7 ευρώ/MWh – Ακόμη και με 0,04 ευρώ/MWh οι συναλλαγές