
«Οφείλουμε να δημιουργήσουμε εξελίξεις, να ανοίξουμε δρόμους, να ενισχύσουμε την τύχη μας», επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης, ανεβαίνοντας στο βήμα της Αναπτυξιακής Διάσκεψης Κρήτης, που διοργανώνεται στο Ηράκλειο από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Ο βουλευτής Ηρακλείου και πρόεδρος Επιτροπής Κρήτης, Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου, μίλησε για την ανάγκη συνεργασίας όλων των φορέων, προκειμένου να δοθεί μια νέα προοπτική στην ανάπτυξη της Κρήτης.
«Η συγκεκριμένη επιτροπή μετρά μόλις 3,5 μήνες ζωής και ύστερα από μια σειρά εκδηλώσεων, αναζητούμε τρόπους να θέσουμε γερά θεμέλια για μια ισχυρή γέφυρα που θα ενώνει την Κρήτη φυσικά με την Ελλάδα, τις ΗΠΑ, την καινοτομία, τα ερευνητικά κέντρα μέσα από τον 93χρονο οργανισμό του Ελληνο-Αμερικανικού Επιμελητηρίου και φυσικά με τη συνεπικουρία της κυβέρνησης», σημείωσε.
«Όλα αυτά δείχουν μια δύναμη και μια ισχυρή δέσμευση ότι θα αξιοποιήσουμε πολλά από όσα ακούσαμε εδώ και δύο ημέρες στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης», τόνισε ο κ. Αυγενάκης, αναφερόμενος σε μια μελέτη των προτάσεων που κατατέθηκαν για να υπάρξει μια προτεραιοποίηση των στόχων της επιτροπής.
«Δεν θα κατακτήσουμε τον κόσμο, αλλά θα βάλουμε ένα λιθαράκι σε όλα όσα κάνουν όλοι οι φορείς, όσοι αποτελούν το ενεργό κύτταρο του νησιού μας», διευκρίνισε ο κ. Αυγενάκης, κάνοντας λόγο για «τη μοναδικότητα της Κρήτης, που φέρει χαρακτηριστικά μιας ηπείρου, ως ναυαρχίδα της Μεσογείου με ισχυρή ταυτότητα».
Πρωτογενής τομέας
Με την ιδιότητά του ως πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, ο κ. Αυγενάκης υπογράμμισε πως το 10-13% των προϊόντων που παράγονται στην Ελλάδα, προέρχονται από την Κρήτη.
«Αυτός είναι ο λόγος που πρέπει να δούμε πώς τρέχουν οι εξελίξεις και με το δεδομένο πως η κλιματική κρίση είναι εδώ. Πρέπει να ασχοληθούμε με τη διαχείριση του νερού που για εμάς είναι πια ζητούμενο. Είτε μιλάμε για το νερό άρδευσης είτε για το ύδρευσης (μόλις το 12%), τα αντιπλημμυρικά έργα, την ερημοποίηση», εξήγησε ο κ. Αυγενάκης.
Αναφέρθηκε, δε, στη λογική «είμαστε όλοι μεταρρυθμιστές, αλλά μέχρι το κατώφλι του σπιτιού μας» που συνήθως επικρατεί στην Ελλάδα. «Οφείλουμε όμως να αναπτυχθεί η ευφυής γεωργία και η νέα γενιά παραγωγών να αξιοποιεί όλα τα νέα δεδομένα που έχουν έρθει, χωρίς να μένουμε αμέτοχοι».
Τουρισμός
Μιλώντας για το σημαντικό για το νησί και βασικό πυλώνα ανάπτυξης, ο κ. Αυγενάκης αναφέρθηκε σε μια σειρά από ενδιαφέροντα στοιχεία: αφού το 38% των απασχολουμένων στην Κρήτη είναι στον τουρισμό, και το 1/4 των επισκεπτών από ΗΠΑ έρχονται στο νησί, είναι απαραίτητο να προσελκύσει η Κρήτη κι άλλους, διευρύνοντας το μερίδιό της.
«Είχαμε ξεκινήσει να δουλεύουμε τον αθλητικό τουρισμό, έχοντας ακόμη μια ακόμα ευκαιρία να συνεργαστούμε και με άλλους φορείς τουρισμού. Απαιτούνται όμως κι άλλες δράσεις εξωστρέφειας και νέες μορφές τουριστικής ανάπτυξης», πρόσθεσε.
Υποδομές
Αποτελούν το μειονέκτημα του νησιού, όπως υπογράμμισε και ο κ. Αυγενάκης. «Πρόκειται για το μεγάλο ασθενή, καθώς η Κρήτη δεν χαίρει μεγάλων έργων. Μάλιστα το τελευταίο στη χώρα μεγάλο οδικό έργο είναι υπό συζήτηση και προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς», τόνισε αναφερόμενος στον ΒΟΑΚ και τη μεγάλη αναγκαιότητα να φτάσει ως τη Σητεία ώστε η σωστή του ονομασία να είναι «ΒΟΑΣ».
«Με βάση το έλλειμμά του και τα τροχαία ατυχήματα, είναι σαφές πως δεν είμαστε ευχαριστημένοι από την εξέλιξη του έργου. Θα θέλαμε να έχουν τρέξει τα πράγματα πιο γρήγορα και κυρίως ο οδικός άξονας να συνδέει Σητεία με Καστέλι Κισσάμου, χωρίς καμία έκπτωση. Υπάρχουν μια σειρά από διαδικασίες για να ξεκινήσουν κι άλλες φάσεις του έργου. Αποτελεί προσωπικό στοίχημα του πρωθυπουργού και αγωνιά – σπεύδει να κάνει συνδυασμούς χρηματοδοτικών εργαλείων».
Ο βουλευτής Ηρακλείου και πρόεδρος Επιτροπής Κρήτης, Ελληνο-Αμερικανικού Εμπορικού Επιμελητηρίου αναφέρθηκε στο νέο αεροδρόμιο Ηρακελίου στο Καστέλι που θα εξελίσσεται μέχρι το 2027. «Είναι σημαντικό να υπάρξουν σημαντικές οδικές συνδέσεις του νέου αεροδρομίου όπως και μέριμνα για σύνδεση με τη νότια Κρήτη, Μεσσαρά, Λασίθι, και να μπει στο τραπέζι και αυτό το ζήτημα, όπως και των απαλλοτριώσεων».
Οικονομία της γνώσης
«Έχουμε την τύχη να έχουμε απολαύσει στην Κρήτη την έρευνα και την καινοτομία, μέσα από το ΙΤΕ, το Πανεπιστήμιο Κρήτης, το Πολυτεχνείο και εξαιρετικούς καθηγητές, ως μια κοινότητα εξαιρετικά ενεργή, που λόγω συνθηκών χρειάζεται να γίνει πιο εξωστρεφής εκ των πραγμάτων, να υπάρχει σύνδεση με την επιχειρηματική κοινότητα του νησιού μας», τόνισε ο κ. Αυγενάκης.
«Έχουμε εντοπίσει την ανάγκη αυτή στον πρωτογενή τομέα: όσες επιδοτήσεις και αν δώσεις, χρειάζεται γνώση. Αυτό θα αναζητήσουμε στην ιστορική Γεωργική Σχολή Μεσσαράς που κλείνει 100 χρόνια ζωής, και γύρισε σελίδα όταν ήμουν υπουργός. Σε συνεργασία με σημαντικά πανεπιστήμια όπως Χάρβαρντ και Γιέιλ, το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, θα εστιάσουμε σε θέματα καινοτομίας και διαχείρισης νερού, και όλοι μαζί θα δημιουργήσουμε ένα hub γνώσης και ανάπτυξης», συμπλήρωσε.


Latest News

Πράσινο φως στον Στάσση για άλλα τρία χρόνια στο τιμόνι της ΔΕΗ - Η απόφαση των μετόχων
Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΔΕΗ ανανέωσε τη θητεία του Γιώργου Στάσση ως CEO της εταιρείας μέχρι της 15 Απριλίου 2028 - Οι νέες μπίζνες του ομίλου

Η Intralot επεκτείνει το συμβόλαιό της με τη Λοταρία του New Hampshire μέχρι το 2033
Στο πλαίσιο της συμφωνίας, η τεχνολογική υποδομή της Λοταρίας θα αναβαθμιστεί με νέα τερματικά της Intralot

Συνεργασία ψηφιακής διασύνδεσης στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο Digital Realty - Space Hellas
Η συνεργασία Digital Realty - Space Hellas ενισχύει περαιτέρω το δίκτυο της δεύτερης και αναδεικνύει την Κρήτη σε κομβικό σημείο διασύνδεσης στην Νοτιοανατολική Μεσόγειο

Ψήφος εμπιστοσύνης στον Στάσση – Νέα τριετής θητεία για τον Πρόεδρο και CEO της ΔΕΗ
Πραγματοποιείται σήμερα 16 Απριλίου η ΕΓΣ των μετόχων για τη σύνθεση του νέου ΔΣ της ΔΕΗ – «Άρωμα γυναίκας» στη διοίκηση – Ο νέος ρόλος για Καρακούση

Ευκαιρίες και κίνδυνοι για τις τράπεζες από νέες μειώσεις επιτοκίων
Σε ετοιμότητα για τα επιτόκια βρίσκονται οι διοικήσεις των τραπεζών - Τα σχέδια που επεξεργάζονται και τα σενάρια

Έδωσαν τα χέρια «Γαλαξίας» και Παπαγεωργίου - Τι απομένει για την εξαγορά
Σύμφωνα με πληροφορίες του ΟΤ, ο Γαλαξίας έχει υπογράψει προσύμφωνο εξαγοράς - Έχει γίνει οικονομικός έλεγχος και έχει καθοριστεί το τίμημα

S&P Global: Υψηλές οι αποδόσεις των ελληνικών τραπεζών – Οδηγός τα υψηλά κεφάλαια και η μείωση του κινδύνου
Όπως εξηγεί η Tedeschi, οι τέσσερις μεγαλύτερες τράπεζες της Ελλάδας θα επιστρέψουν περισσότερα κεφάλαια στους επενδυτές το 2025

Δεσμεύσεις του υπουργείου Ανάπτυξης για τη βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των ΒΙΠΕ
Δεσμεύσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης μετα την κοινοβουλευτική ερώτηση των βουλευτών Λευτέρη Αυγενάκη και Γιώργου Κοτρωνιά

Κρι Κρι: Στα 256 εκατ. ευρώ ο τζίρος το 2024, αυξημένος κατά 18,5%
Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΚΡΙ ΚΡΙ πρότεινε τη διανομή μερίσματος μικτού ποσού 0,40 ευρώ ανά μετοχή

Alpha Trust Ανδρομέδα: Τη διανομή μερίσματος 0,32 ευρώ/ μετοχή ενέκρινε η ΓΣ
Η καταβολή θα αρχίσει την Παρασκευή 13.06.2025 και θα πραγματοποιηθεί μέσω της Τράπεζας Πειραιώς