![Εθνική Ασφαλιστική: Πώς είδαν οι ξένοι την εξαγορά από την Πειραιώς [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/ethniki-asfalistiki.jpg)
Θετικά κρίνουν τη συμφωνία εξαγοράς του 90% της Εθνικής Ασφαλιστικής από την Τράπεζα Πειραιώς, έναντι 540 εκατ. ευρώ, με την πλειονότητα εξ αυτών να μην αναμένουν αλλαγή των άμεσων προοπτικών της τράπεζας.
Ειδικότερα, η Jefferies, η οποία κρατά τη σύσταση για αγορά (buy) και την τιμή στόχο στα 6,25 ευρώ, στέκεται ιδιαίτερα στο ότι η Πειραιώς αναμένει ότι η συναλλαγή θα αυξήσει τα κέρδη ανά μετοχή (EPS) κατά 5% και το RoaTBV κατά 100 μονάδες βάσης.
Ο κεφαλαιακός αντίκτυπος εκτιμάται ότι θα είναι 150 μονάδες βάσης με την Πειραιώς να σκοπεύει να επιδιώξει τον «συμβιβασμό της Δανίας» που θα είχε ως αποτέλεσμα 100 μονάδες βάσης (όφελος 50 μονάδες βάσης) εάν επιτευχθεί. Ο CET1 αναμένεται να παραμείνει σε επίπεδο 13% ή υψηλότερο μέσω του επιχειρηματικού σχεδίου και παραμένει η καθοδήγηση πληρωμών 50%.
Επίσης, υπενθυμίζει ότι στην παρουσίαση των αποτελεσμάτων της Πειραιώς για το 2024, η Πειραιώς δήλωσε ότι αναμένει ότι η αγορά Ακαθάριστου Εγγεγραμμένου Ασφάλιστρου (GWP) στην Ελλάδα θα αυξηθεί στα 7 δισ. ευρώ από 5,5 δισ. ευρώ στο τέλος του 2024. Στην αγορά τραπεζοασφαλίσεων, αναμένουν ότι θα αυξηθεί σε 2 δισ. ευρώ από 1,4 δισ. ευρώ.
Λογικοί όροι για την απόκτηση της Εθνικής Ασφαλιστικής
Από την πλευρά της, η Deutsche Bank υπενθυμίζει ότι μετά την ανακοίνωση του Φεβρουαρίου, η Πειραιώς συμφώνησε τελικά να αποκτήσει το 90,01% στην Εθνική Ασφαλιστική από την CVC (έναντι του αρχικού 70% που δηλώθηκε) αποτιμώντας το 100% για 600 εκατ. (αντί για 670 εκατ. προηγουμένως) ή περίπου 540 εκατ. για το μερίδιο. Στη δήλωση παραλείπονται σχόλια σχετικά με το ποσοστό 10% που κατέχει η Εθνική.
Όπως τη σχολιάζει η γερμανική τράπεζα, είναι «μια λογική συμφωνία, που δεν εξαιρείται από προκλήσεις». Εξηγώντας αναφέρει ότι η εξαγορά αυτή αναμένεται να ενισχύσει την ασφαλιστική δραστηριότητα της Πειραιώς, με την Εθνική να κατέχει μερίδιο αγοράς περίπου 14,5% (περίπου 17% στις ασφάλειες ζωής και 11% στις ασφαλίσεις ζημιών).

Αυτό ευθυγραμμίζεται με το στρατηγικό σχέδιο της Πειραιώς για διαφοροποίηση των ροών εσόδων. Σε αυτό το πλαίσιο, ο στόχος αύξησης του EPS υποδηλώνει μειωμένη προσδοκία κερδοφορίας, καθώς το 5% EPS θα συνεπαγόταν περίπου 60 εκατ. συνεισφορά για το μερίδιο 90%, έναντι του προσαρμοσμένου κέρδους προ φόρων του 2023, ύψους περίπου 100 εκατ..
Λαμβάνοντας υπόψη ότι οι κίνδυνοι εκτέλεσης δεν είναι αμελητέοι, δεδομένων των δυσκολιών ολοκλήρωσης της συμφωνίας, η Deutsche Bank, εκτιμά ότι, εάν υπάρξει σωστή διαχείριση, θα μπορούσε να συνεισφέρει περισσότερο σε βάθος χρόνου, ιδίως δίνοντας τη δυνατότητα στο δίκτυο καταστημάτων της Πειραιώς για πωλήσεις ασφαλιστικών προϊόντων, κάτι που παραμένει βασικό στοιχείο. Επιπλέον, αυτό θα επιτευχθεί με σχετικά διαχειρίσιμο αντίκτυπο στο κεφάλαιο, ειδικά εάν επιτευχθεί η έγκριση του συμβιβασμού της Δανίας, κάτι που πιστεύει είναι πιθανό.
Αξίζει εδώ να σημειωθεί ότι η Deutsche Bank διατηρεί την τιμή στόχο της Πειραιώς στα 5,40 ευρώ, με σύσταση για αγορά.


Latest News

«Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης»: Προσελκύοντας αμερικανικές επενδύσεις στην Κρήτη
Στο συνέδριο μίλησαν ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ, κ. Μπρατάκος και ο γ.γ. του ελληνο-αμερικανικού εμπορικού επιμελητηρίου, κ. Κωστόπουλος

ΑΒΑΞ: Στην τελική ευθεία το α’ τμήμα της Πατρών – Πύργου
Το α’ τμήμα της Πύργου - Πατρών της Ολυμπίας Οδού υλοποιείται από τον Όμιλο ΑΒΑΞ, τηρώντας τα αυστηρότερα πρότυπα ασφάλειας και λειτουργικότητας,

Εξάρχου: Καταλυτικός ο ρόλος του Χρηματιστηρίου στην ανάπτυξη του Ομίλου AKTOR
Ο κ. Εξάρχου επισήμανε τις τεκτονικές αλλαγές που διαδραματίστηκαν στον Όμιλο AKTOR τα τελευταία χρόνια

Αυγενάκης: Γεωργία, επιστήμη, τουρισμός δίνουν νέα προοπτική στην Κρήτη
Πρέπει να αφήσουμε πίσω μας τη λογική «είμαστε όλοι μεταρρυθμιστές, αλλά μέχρι το κατώφλι του σπιτιού μας», επισήμανε ο Λευτέρης Αυγενάκης

Τι «άκουσε» η BofA από τον Ευάγγελο Μυτιληναίο – Οι 2 μεγάλοι καταλύτες
Η BofA λέει ότι το έντονα συνεργατικό μοντέλο της METLEN αμφισβητεί τη σημερινή συμβατική σοφία τόσο των εταιρειών ενέργειας και μετάλλων

Μπακατσέλος: Η Κρήτη αποτελεί ιδανικό πεδίο για επενδύσεις
Τις τεράστιες αναπτυξιακές δυνατότητες της Κρήτης επιχειρεί να αναδείξει το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο και η Επιτροπή Κρήτης

Η Metlen για τρίτη χρονιά στους Δείκτες Βιωσιμότητας Dow Jones και S&P
H Μetlen βελτίωσε για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά τη συνολική της επίδοση, διατηρώντας τη θέση της στο κορυφαίο 6% των εταιρειών παγκοσμίως με τις υψηλότερες ESG επιδόσεις

Eurobank: Πάνω από 60.000 ΜμΕ στο πρόγραμμα Business Banking Τουρισμός
Φέτος η Eurobank εμπλουτίζει περαιτέρω το Business Banking Τουρισμός, με πιο εξειδικευμένες χρηματοδοτικές λύσεις

Από την κυπριακή CSME, συμφερόντων Ιωάννου, η διάθεση του 4% της ΑΒΑΞ
Η CSME HOLDINGS LIMITED προέβη σε διάθεση 3.000.000 μετοχών της εταιρείας και τα αντίστοιχα δικαιώματα ψήφου
![Σούπερ μάρκετ: Ποιες αλυσίδες κερδίζουν τη μάχη των νησιών [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/02/super-market-600x397.png)
Η νησιωτική μάχη των σούπερ μάρκετ με έπαθλο τζίρο 1,82 δισ. [γραφήματα]
Χρυσωρυχείο τα νησιά και η Κρήτη για τα σούπερ μάρκετ - Οι κινήσεις Σκλαβενίτη, Lidl, ΑΒ Βασιλόπουλου, Μασούτη και My Market