
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει παρουσιάσει το σχέδιο «ReArm Europe» στο οποίο εμπεριέχεται και η πρόταση ενεργοποίησης ρήτρας διαφυγής για τις αμυντικές δαπάνες με τους Υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε να ψάχνουν πλέον να βρουν τον τρόπο πως και πόσο θα μπορέσουν να αυξηθούν οι δαπάνες κάτω από το νέο Σύμφωνο Σταθερότητας.
Το θέμα βρέθηκε και στην ατζέντα και του Eurogroup αυτής της εβδομάδας. Σύμφωνα με πηγές του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, η ρήτρα εξαίρεσης των αμυντικών δαπανών μπορεί να εξασφαλίσει κι έναν πρόσθετο δημοσιονομικό χώρο π.χ. για νέες φοροελαφρύνσεις, για κοινωνική πολιτική. Οι προτάσεις πάντως αναμένεται να κλειδώσουν άμεσα μέσα στους επόμενους μήνες ώστε η ρήτρα διαφυγής να ισχύσει από το 2026. Προφανώς και η εξαίρεση των αμυντικών δαπανών, τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή δίνει ανάσα στη κυβέρνηση να βρει τον χώρο που θέλει για τις εξαγγελίες της ΔΕΘ.
Παρόλα αυτά φαίνεται πως οι συζητήσεις στην Ευρώπη αυτή τη στιγμή, στρέφονται γύρω από τη βάση που θα χρησιμοποιηθεί για τον υπολογισμό αύξησης των αμυντικών δαπανών. Σύμφωνα με πληροφορίες φαίνεται πως από την πολωνική προεδρία έχει προταθεί ως βάση να οριστούν οι αμυντικές δαπάνες του 2021 ή άλλη πρόταση κάνει λόγο για τον μέσο όρο αμυντικών δαπανών των τελευταίων ετών.
Σύμφωνα με πληροφορίες από τον Υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μια πάγια ελληνική θέση είναι ότι η ενεργοποίηση των εθνικών ρητρών διαφυγής θα πρέπει να διασφαλίζει ίση μεταχείριση μεταξύ των κρατών μελών, προσφέροντας δημοσιονομικά οφέλη και σε εκείνα τα κράτη μέλη που ήδη καλύπτουν τον στόχο των αμυντικών δαπανών του ΝΑΤΟ, όπως η Ελλάδα.
Οι προτάσεις
Στο τραπέζι πάντως έχουν πέσει και προτάσεις που προσδιορίζουν την αύξηση ως συγκεκριμένο ποσοστό για παράδειγμα της τάξεως του 0,5%-1% ανεξάρτητα από το ύψος των υπαρχόντων αμυντικών δαπανών του κάθε κράτους μέλους .
Επίσης η συζήτηση που γίνεται στην Ευρώπη στρέφεται και γύρω από το είδος των αμυντικών δαπανών για τις οποίες θα υπάρχει η ρήτρα διαφυγής .Και σε αυτή τη περίπτωση υπάρχει πολυφωνία, καθώς έχει προταθεί επίσης να αφορά και αμυντικές δαπάνες που γίνονται για λειτουργικούς σκοπούς.
Ένα πολύ σημαντικό ζήτημα επίσης που απασχολεί είναι η ενεργοποίηση της εθνικής ρήτρας διαφυγής εάν θα είναι ταυτόχρονη για όλα τα κράτη μέλη και αυτό γιατί δεν προβλέπεται στο νέο Σύμφωνο Σταθερότητας ενιαία ρήτρα διαφυγής .Όπως αναφέρουν κύκλοι του Υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών η διαφορετική ταχύτητα ως προς την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής μπορεί να αποτελέσει «βούτυρο στο ψωμί» των αγορών που καραδοκούν και έτσι να στήσουν στον τοίχο ευκολότερα χώρες με υψηλότερο χρέος ,με χαμηλότερη πιστοληπτική αξιολόγηση όπως για παράδειγμα είναι η Ελλάδα .
Πόσο δαπανούν οι ευρωπαϊκές χώρες για την άμυνα
Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Άμυνας (European Defense Agency), η Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΕ) εκτιμάται ότι δαπάνησε Ευρώ 326 δισ. για την άμυνα, το 2024, που αντιστοιχεί στο 1,9% του ΑΕΠ (αύξηση κατά 30% από το 2021). Επίσης, η ΕΕ έχει δεσμευτεί για επιπλέον δαπάνες Ευρώ 100 δισ. έως το 2027 που αντιπροσωπεύει περαιτέρω αύξηση κατά 30%, τα επόμενα τρία έτη.
Η Ευρώπη – συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου – διαθέτει σήμερα 1,47 εκατ. εν ενεργεία στρατιωτικό προσωπικό. Από την ίδρυση του ΝΑΤΟ, το 1949, οι αμυντικές δαπάνες της Ελλάδας, ως ποσοστό του ΑΕΠ, κυμαίνονται σε σχετικά υψηλό επίπεδο λόγω της ιδιαίτερης γεωστρατηγικής της θέσης. Συγκριτικά με άλλες χώρες – μέλη του ΝΑΤΟ, το ποσοστό των αμυντικών δαπανών ως προς το ΑΕΠ της χώρας μας είναι από τα υψηλότερα και, το 2024, διαμορφώθηκε σε 3,08% από 2,22%, το 2014, το 5ο υψηλότερο στο σύνολο των κρατών – μελών του ΝΑΤΟ.
Τις υψηλότερες αμυντικές δαπάνες (% του ΑΕΠ) παρουσιάζουν η Πολωνία και οι ΗΠΑ, ενώ οι μεγάλες οικονομίες της Ευρώπης (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία) δαπανούν πέριξ του 2% του ΑΕΠ τους για την άμυνα.


Latest News
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Το παζλ των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ - Ευκαιρίες παρά τους δασμούς Τραμπ
Ειδική έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το διμερές εμπόριο ανά Πολιτεία

Παραβατικό 1 στα 3 πρατήρια καυσίμων - Τι εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ
«Κλέβουν λιγότερο, αλλά κλέβουν περισσότεροι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος στα πρατήρια καυσίμων

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

«Ανεβαίνει» το 2025 ο πληθωρισμός για να...πέσει το 2026 -Τι θα γίνει στην ευρωζώνη
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, θα παραμείνει σταθερός το 2025, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2026 και να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2027

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των μεταφορών
Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος διενεργείται κατόπιν καταγγελίας

Πιερρακάκης: Τέλη Απριλίου η εκταμίευση 3,1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα θα υποβάλει το αίτημα αναθεώρησης του σχεδίου (όπως και τα άλλα κράτη-μέλη) και στα τέλη του Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως το 6ο αίτημα εκταμίευσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ

ΕΥ Ελλάδος: Πώς διαμορφώνεται το φορολογικό τοπίο για τις επιχειρήσεις στην Ελλάδα
Η συμμόρφωση με τις τεχνολογικές απαιτήσεις της φορολογίας στην Ελλάδα, η κορυφαία προτεραιότητα για την επόμενη τριετία, για το 51% των ερωτηθέντων στελεχών