
Υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης των κρίσεων σε σχέση με το νερό, είτε πρόκειται για πλημμύρες είτε για έλλειψη, αρκεί να γίνει αντιληπτό και σε κεντρικό πολιτικό επίπεδο και σε επίπεδο τοπικών αρχόντων. Αυτό τόνισε ο κ. Μιλτιάδης Γκουζούρης, Διευθύνων Σύμβουλος, HVA International, μιλώντας στην Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης που διοργανώνεται στο Ηράκλειο από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Οπως είπε ο κ. Γκουζούρης, «σε όλον τον πλανήτη δεν είναι κανείς προετοιμασμένος για τις κρίσεις σε σχέση με το νερό, όμως, πρέπει να ξεκινήσουμε να προετοιμαζόμαστε. Δεν είναι έγκαιρο, έπρεπε να έχει γίνει χθες, αλλά ποιος περίμενε πολλά από αυτά τα φαινόμενα των τελευταίων ετών;».
Η διαχείριση των υδάτων θα πρέπει, σύμφωνα με τον ίδιο να είναι σε επίπεδο λεκανών απορροής ποταμού. «Ετσι πρέπει να γίνει και εδώ στην Κρήτη. Προλαβαίνουμε. Εμείς θα προτείνουμε. Χρειάζονται 10 χρόνια για να κάνεις ένα ολοκληρωμένο έργο», σημείωσε, προσθέτοντας πως «είναι θέμα αποφάσεων, αντίληψης της κατάστασης και της σημασίας του να δράσουμε εγκαίρως».
Οσον αφορά την ίδια την εταιρεία, ανέφερε ότι «η δική μας στόχευση ως εταιρείας με πολυσχιδή δραστηριότητα είναι να αποτρέπουμε την ανάγκη να πρέπει να καλούμε ομάδες να μας σώσουν γιατί υπάρχει η πρόληψη που είναι καλύτερη από την εκ των υστέρων αντιμετώπιση. Γι’ αυτό μας κάλεσε ο πρωθυπουργός στην περίπτωση του Daniel, για να δούμε πώς θα θωρακίσουμε την περιοχή». Πρόσθεσε ακόμη πως πέραν των σχεδίων που έχουν καρτιστεί και ανάγονται σε χιλιάδες σελίδων, «εμείς προσπαθούμε να φτιάξουμε ένα σχέδιο με οδηγίες χρήσης για το πώς μπορούμε να προστατεύουσουμε το νησί από πλημμύρες. Προσπαθούμε να δώσουμε κατευθείαν μια λύση στα προβλήματα αυτά προτείνοντας τρόπους χρηματοδότησης για να γίνουν τα απαραίτητα έργα, και να υπάρχει και ένας ολοκληρωμένος σχεδιασμός με έναν φορέα που θα συντονίζειο με συγκεκριμένα πρωτόκολλα όλες τις ομάδες».
Ειδικά για την Κρήτη υπογράμμισε τη σημασία της σωστής πρόληψης και προετοιμασίας στο θέμα της διαχείρισης του νερού με γνώμονα ότι η ανάπτυξή της συνδέεται άρρηκτα με την αγροτική παραγωγή και τον τουρισμό. Ολα αυτά, είπε, εξαρτώνται από την ύπαρξη νερού και φυσικά την αποτροπή πλημμυρικών φαινομένων και σημείωσε ότι «προχωρήσαμε στην υλοποίηση master plan για την Κρήτη».
Μιχαήλ Κλούβας
Ο Αντιστράτηγος Μιχαήλ Κλούβας, Επιθεωρητής Αναδιοργάνωσης ΣΞ, Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, αναφέρθηκε στον ρόλο της καινούργιας διοίκησης που δημιουργήθηκε στις 15 Ιανουαρίου 2023 η οποία, όπως είπε, έφερε μια σημαντική καινοτομία: μέσα στη διοίκηση λειτουργεί ένα τμήμα ειδικών μελετών με αποστολή να εκτιμούν την επικινδυνότητα και την τρωτότητα ολόκληρου του κράτους, με προτεραιότητα στις υποδομές και σε αντιμετώπιση υποδομών.
Αξιοσημείωτο είναι ότι, όπως είπε ο Αντιστράτηγος, όταν ασχολήθηκε η ομάδα με την Κρήτη διαπιστώσαμε ότι υπάρχει πρόβλημα πλημμυρών και σε περιοχές που δεν έχουν εκδηλωθεί ακόμη, ενώ έκανε χαρακτηριστικά λόγο για «απόγνωση μελετητών» όταν τους ζητείται να κάνουν προσομοίωση του Daniel σε κάποιους νομούς.
Υπογράμμισε, ακόμη, πως η ξηρασία και η πλημμύρα δεν είναι δύο άσχετα θέματα μεταξύ τους. Κάποια από τα μέτρα αντιμετώπισής τους είναι κοινά για αυτό και οι ένοπλες δυνάμεις προσπαθούν να εξοπλιστούν με εξοπλισμό διττού ρόλου: που θα χρησιμοποιείται και σε πολεμικές επιχειρήσεις και σε φυσικές καττροφές.
Βλέποντας τους δύο κινδύους είδαμε ότι κάποια μικρά έργα είναι κοινά και για τους δύο κινδύνους: ένα φράγμα σε υψηλό υψόμετρο μας προστατεύσει και σε πλημμύρες και την άρδευση ή την ενέργεια.
Πρόσθεσε, ακόμη, ότι εκπονείται ένα master plan, όπως είπε ο κ. Αυγενάκης. Το σωστό είναι οποιοδήποτε σχέδιο να αντιμετωπίζει ολιστικά όλους τους κινδύνους γιατί έτσι θα είναι πιο αποτελεσματικό, σημείωσε.
Petros Koutrakis
Υπάρχει θέμα ασφάλειας νερού. Η ποσότητα της βροχής δεν θα αλλάξει, αλλά θα αλλάξει ο τρόπος που έχουμε βροχές, είπε με έμφαση ο Petros Koutrakis, καθηγητής, επιστήμη περιβάλλοντος στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Χάρβαρντ.
Ο κ. Koutrakis σημείωσε πως μέχρι το 2030 θα έχουμε ανεπάρκεια 40% υδάτινων πόρων και το 98% του νερού βρίσκεται στη θάλασσα, με το 70% του πληθυσμού να βρίσκεται κοντά στη θάλασσα. Συνεπώς, είναι φυσικό να σκεφτόμαστε την αφαλάτωση ως απάντηση στο πρόβλημα ύδρευσης, αλλά όχι το πρόβλημα στον πρωτογενή τομέα γιατί είναι πάρα πολύ ακριβό, εξήγησε.
Μεταξύ άλλων προέτρεψε: «πρέπει να σκεφτούμε και τον τρόπο που τρώμε γιατί υπάρχει τεράστια κατανάλωση νερού για τα ζώα».
Ειδικά για το θέμα της αφαλάτωσης αναφέρθηκε σε δύο μεθόδους: στην αντίστροφη όσμωση που είναι αρκετά ανεπτυγμένη, αλλά δεν λύνει το πρόβλημα της μαζικής παραγωγής νερού, όπως είπε, και στην τεχνολογία που με συμβατικά θερμοηλεκτρικά εργοστάσια που βάσει της θερμικής μηχανής απορρίπτουν θερμότητα που χρησιμοποιείται για παραγωγή αποσταγμένου νερού.

Από τις διαφάνειες που έδειξε ο κ. Koutrakis
Στην Κρήτη, είπε ο καθηγητής, με τον πολύ ήλιο που υπάρχει μπορούμε να χρησιμοποιούμε ηλιοθερμικούς σταθμούς για παραγωγή ενέργεια: και αφαλάτωση και παραγωγή ενέργειας.
Η γεωργία στην Κρήτη δεν είναι βιώσιμη γνωρίζοντας την αλλαγή του κλίματος που έχει έρθει και θα συνεχιστεί πιο σοβαρά, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ο κ. Κoutrakis. Και τόνισε: «Πρέπει η γεωργία να αλλάξει. Η βιομηχανική γεωργία που άρχισε μετά το 1960 έλυσε το πρόβλημα τροφής για πολλούς ανθρώπους, αλλά τεράστιες επιπτώσεις στο περιβάλλον και στη δημόσια υγεία». Ο ίδιος παρουσίασε ως εναλλακτική την κάθετη παραγωγή, που χρησιμοποιείται σε προηγμένες χώρες και πρόκειται για παραγωγή τροφίμων σε ελεγχόμενο περιβάλλον.
Λόγω της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων στο νερό μπορεί να χάσουμε καλλιέργειες ενός και δύο ετών στην Κρήτη. Αυτές οι καινοτόμες τεχνολογίες μπορούν να να απτυχθούν και να αλλάξουν τη ζωή του αγροτικού κόσμου και τη δική μας, κατέληξε ο καθηγητής.
Λόγω της κλιματικής αλλαγής και των επιπτώσεων στο νερό μπορεί να χάσουμε καλλιέργειες ενός και δύο ετών στην Κρήτη. Αυτές οι καινοτόμες τεχνολογίες μπορούν να να απτυχθούν και να αλλάξουν τη ζωή του αγροτικού κόσμου και τη δική μας, κατέληξε ο καθηγητής.
Κάθετο υδροπονικό αγρόκτημα, παραγωγή με ρομπότ, 1.800 τ.μ. και παράγει 700 τόνους μαρουλιών τον χρόνο.


Latest News

Τι δείχνουν τα πρώτα στοιχεία της εφαρμογής e-Peitharxika
Μετά την επιτυχημένη πιλοτική εφαρμογή της σε έξι καίριους φορείς τον Μάιο του 2023, το e-Peitharxika λειτουργεί πλήρως από τις αρχές του 2024

Ποσά 200 εκατ. ευρώ σε μελέτες για να «ξεκλειδώσει» η δόμηση εκτός σχεδίου
Σε φάση ελέγχου μελέτες καταγραφής πολεοδομικά αναγνωρισμένων οδών που θα δίνουν δικαιώματα δόμησης σε εκτός σχεδίου οικόπεδα στα νησιά. Μετά το Πάσχα οι ανάδοχοι για τις μελέτες στην υπόλοιπη χώρα.

Βήμα εμπρός... ή πίσω; - Το στοίχημα των αγορών της Ελλάδας και της Ευρώπης επί Τραμπ
Η Βασιλική Λαζαράκου και ο Γιάννος Κοντόπουλος μίλησαν στο OT Delphi Economic Forum X για τις ευκαιρίες που ανοίγονται στην Ευρώπη

Οι 90 ημέρες που θα κρίνουν το πακέτο της ΔΕΘ και φοροελαφρύνσεις
Δασμοί, ρήτρα διαφυγής για αμυντικές δαπάνες και έξτρα έσοδα από φοροδιαφυγή ορίζουν τον δημοσιονομικό χώρο για νέες φοροελαφρύνσεις και ενισχύσεις

Αναγκαία η αμοιβαία αποδεκτή λύση στο ζήτημα των δασμών για ΕΕ και ΗΠΑ, λέει ο Πιερρακάκης
Ο υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να είναι σε θέση να χρηματοδοτεί την ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της

ΟΤ Delphi Economic Forum X – H τέταρτη ημέρα με αποκλειστικές συνεντεύξεις και ειδήσεις
Ο ΟΤ έδωσε το παρών στο Delphi Economic Forum X - Δείτε όλα όσα έγιναν την τέταρτη και τελευταία ημέρα του φόρουμ

Πιερρακάκης από ECOFIN: «Δεν θέλουμε εμπορικό πόλεμο με τις ΗΠΑ»
«Η Ελλάδα υποστηρίζει την αμυντική συνεργασία μεταξύ των μελών της ΕΕ - Χαιρετίζουμε την ενεργοποίηση της ρήτρας διαφυγής»

OT Delphi Economic Forum X- Ζαχαράκη: «Οι εκπαιδευτικοί στην περιφέρεια βρίσκονται στο επίκεντρο της προσοχής μας»
Για τις πανελλήνιες εξετάσεις, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών και τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μίλησε - μεταξύ άλλων - η υπουργός Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού Σοφία Ζαχαράκη στο ΟΤ Delphi Economic Forum X

OT Delphi Economic Forum X-Χριστόδουλος Τοψίδης: Ιδιαίτερη η ανάγκη αναβάθμισης του σιδηροδρομικού δικτύου στην Περιφέρεια Αν. Μακεδονίας και Θράκης
Ο Περιφερειάρχης Αν. Μακεδονίας και Θράκης, Χριστόδουλος Τοψίδης, αναφέρθηκε στην ανάγκη να γίνουν πιο ανταγωνιστικά τα Logistics της Περιφέρειας, μιλώντας στο OT Delphi Economic Forum X

Delphi Economic Forum X – Θεοδωρικάκος: Επιταχύνουμε τον παραγωγικό μετασχηματισμό της οικονομίας
Ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος μίλησε στο «Delphi Economic Forum X»