
Με εκπροσώπους της επιχειρηματικής κοινότητας και το πάνελ «ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΒΗΜΑ – Κορυφαίοι Κρητικοί Επιχειρηματίες Συζητούν» ολοκληρώθηκε η Αναπτυξιακή Διάσκεψη Κρήτης, που διοργανώθηκε στο Ηράκλειο από το Ελληνο-Αμερικανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.
Στη συζήτηση συμμετείχαν ειδικότερα ο Διευθύνων Σύμβουλος της Megaplast, Χάρης Καββαδίας, ο Διευθύνων Σύμβουλος της Mountakis Insurance & More1977 και Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ασφαλιστικών Διαμεσολαβητών, Δημήτριος Μουντάκης και ο Διευθύνων Σύμβουλος της Γάμα Σίγμα Κατασκευαστική ΑΤΕ, Δημήτριος Σμπώκος. Τη συζήτηση συντόνισε ο αρχισυντάκτης του Ot.gr, Χρήστος Κολώνας.
Να μετατρέψουμε τα προβλήματα σε ευκαιρίες
Ο κ. Χάρης Καββαδίας χαρακτήρισε «όμορφο πρόβλημα» να έχει κανείς έλλειψη εργατικού δυναμικού αναφέροντας, αποτελώντας όμως και παράλληλα πρόκληση φέρουμε πίσω όσους έχουν φύγει, να φέρουμε πίσω άτομα που έχουν εργαστεί στο εξωτερικό με διαφορετικές εμπειρίες και επίπεδο γνώσεων. «Κάθε πρόβλημα είναι και μια ευκαιρία», σημείωσε.

Συνέχισε αναφέροντας πως οι πιο κερδοφόρες επιχειρήσεις στο νησί δεν ανήκουν στον τουρισμό. «Στην Κρήτη χωράνε τα πάντα», είπε χαρακτηριστικά όσον αφορά το τι κλάδοι μπορούν να αναπτυχθούν στο νησί. «Πολλές φορές πηγαίνουμε στην εύκολη λύση και πηγαίνοντας όλοι στην εύκολη λύση έχουμε το αποτέλεσμα είναι να μεγαλώνει μια πίτα και να μοιράζεται σε αυτούς». Είπε πως υπάρχουν πολλές ευκαιρίες και θεωρεί ότι μεγάλο πλεονέκτημα της Κρήτης είναι το ανθρώπινο δυναμικό της, το επίπεδο του οποίου είναι υψηλό. «Υπάρχει πραγματική αξία στο να μην ακολουθούμε τη μάζα», τόνισε.
Όσον αφορά το αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας, ο κ. Καββαδίας είπε ότι «για να κάνεις το σήμερα, πρέπει να φανταστείς το αύριο, να φανταστείς δηλαδή τι είναι αυτό που θα έχει αξία αύριο και να δημιουργηθούν οι κατάλληλες υποδομές» και είπε πως είναι σημαντικό να διαφοροποιήσεις το προϊόν σου.
Αναπτυξιακή «διασπορά»
Ο κ. Δημήτριος Μουντάκης, αναφερόμενος στις αναπτυξιακές προοπτικές της Κρήτης είπε πως υπάρχουν σε εξέλιξη στρατηγικά έργα υποδομής τα οποία αποτελούν τεράστια ανάγκη (ΒΟΑΚ, Καστέλι). Συνεχίζοντας είπε πως ως ασφαλιστής στη δουλειά κάνει διασπορά κινδύνου και αναφέρθηκε στην ανάγκη να κάνουμε μια «αναπτυξιακή διασπορά» και να μην έχουμε τη μονοκαλλιέργεια του τουρισμού.
«Έχουμε μια μονοκαλλιέργεια του τουρισμού στην Κρήτη και ο covid απέδειξε πόσο τρωτό είναι αυτό το μοντέλο, ο τουρισμός προφανώς δεν πρέπει να εγκαταλειφθεί», ανέφερε ο κ. Μουντάκης και μίλησε για ανάγκη ριζοσπαστικών μέτρων στον πρωτογενή τομέα της Κρήτης».
«Το μοντέλο βιώσιμης ανάπτυξης πρέπει να φύγει από μοντέλο της μονοκαλλιέργειας ώστε να μην επηρεαζόμαστε από συστημικές τρωτότητες και πρέπει να σταματήσει το φαινόμενο πολλές χώρες να παίρνουν τα ταλέντα που εκπαιδεύονται στη χώρα», κατέληξε.
Οικοδομή
Ο κ. Σμπώκος δήλωσε πως ο κλάδος της οικοδομής είναι ένας ο οποίος πάντα περνάει κρίση, καθώς τώρα βρίσκεται αντιμέτωπος με το αυξημένο κόστος των υλικών και της κρίσης ανθρώπινου δυναμικού. Όσον αφορά την οικονομική κρίση, είπε ότι η Γάμα Σίγμα Κατασκευαστική κατάφερε να επιβιώσει λόγω της πρόβλεψης και κατάφερε να θωρακιστεί. Σχετικά με τον ανταγωνισμό με τις μεγάλες εταιρείες του κλάδου είπε πως υπάρχει πρόβλημα από πρακτικές όπως η προσπάθεια απόσπασης πελατών η προσωπικού.
Όσον αφορά το προσωπικό, είπε πως στην οικοδομή χρειάζεσαι και ανειδίκευτο προσωπικό, αλλά πλέον οι νέες γενιές δεν θέλουν να μπουν στην οικοδομή.
Σχετικά με τη διαδικασία δημιουργίας νέων έργων ανέφερε πως στο εξωτερικό υπάρχουν λιγότερες καθυστερήσεις, καθώς στην Ελλάδα έχουμε απαλλοτριώσεις, αρχαιολογία, δασαρχείο, που ένα από αυτά μπορεί να αλλάξει ένα έργο και να το καθυστερήσει.
Κλείνοντας είπε πως για πολλά χρόνια αναπτυσσόταν η χώρα μονοδιάστατα προσθέτοντας ότι το μέλλον είναι πολυδιάστατο και επεσήμανε την ανάγκη να διαφυλάξουμε τους φυσικούς μας πόρους, αλλά και να κινηθούμε προς νέες τεχνολογίες, όπως η τεχνητή νοημοσύνη.


Latest News

Πώς θα «πέσουν» περισσότερα ακίνητα στην αγορά – Τι ζητούν οι servicers
Ποιες λύσεις προτείνουν οι servicers για την αντιμετώπιση της στεγαστικής κρίσης – Τα κίνητρα στους αγοραστές ακινήτων
![Εξοχική κατοικία: Κέρδη από την αξιοποίηση στην Ελλάδα – Οι αποδόσεις των νεόδμητων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/paros-768x512-1-600x400.jpg)
Συμφέρει η επένδυση σε εξοχική κατοικία; - Τα κέρδη και οι αποδόσεις [γραφήματα]
Σε επενδυτικό «θησαυρό» αναδεικνύεται η εξοχική κατοικία στην Ελλάδα- Τι δείχνουν τα στοιχεία της Elxis – At Home in Greece

Θετικοί οι οιωνοί για τα AUMs των ελληνικών τραπεζών το 2025 - Τι εκτιμά η Jefferies
Τα υπό διαχείριση κεφάλαια (AUM) αυξήθηκαν κατά 9% το πρώτο τρίμηνο - Η Jefferies και οι ελληνικές τράπεζες

Το παζλ των ελληνικών εξαγωγών στις ΗΠΑ - Ευκαιρίες παρά τους δασμούς Τραμπ
Ειδική έρευνα της ελληνικής πρεσβείας στην Ουάσιγκτον για το διμερές εμπόριο ανά Πολιτεία

Παραβατικό 1 στα 3 πρατήρια καυσίμων - Τι εκτιμά ο ΣΕΕΠΕ
«Κλέβουν λιγότερο, αλλά κλέβουν περισσότεροι» τόνισε ο πρόεδρος του ΣΕΕΠΕ Γιάννης Αληγιζάκης, αναφερόμενος στα πρατήρια καυσίμων

Νέα εποχή για το εμβληματικό Μέγαρο Δουκίσσης Πλακεντίας – Παραχωρείται στον Δήμο Πεντέλης
H παραχώρηση πραγματοποιείται με σκοπό ο Δήμος Πεντέλης να προβεί σε εργασίες μελετών, αδειοδότησης, αποκατάστασης και ανακαίνισης των εγκαταστάσεων του ακινήτου

«Ανεβαίνει» το 2025 ο πληθωρισμός για να...πέσει το 2026 -Τι θα γίνει στην ευρωζώνη
Ο δομικός πληθωρισμός, που δεν περιλαμβάνει την ενέργεια και τα τρόφιμα, θα παραμείνει σταθερός το 2025, ενώ αναμένεται να υποχωρήσει το 2026 και να διαμορφωθεί στο 2,2% το 2027

Γιατί αυξήθηκαν οι τιμές των ακινήτων - Πώς θα λυθεί το στεγαστικό πρόβλημα
Τι αναφέρει μελέτη της Alpha Bank για την αγορά κατοικίας και τις προοπτικές της - Το 12% σχεδιάζει αγορά κατοικίας την επόμενη 2ετία - Το 64% των κατοικιών είναι άνω των 30 ετών

Αιφνιδιαστικοί έλεγχοι της Επιτροπής Ανταγωνισμού στον κλάδο των μεταφορών
Ο αιφνιδιαστικός έλεγχος διενεργείται κατόπιν καταγγελίας

Πιερρακάκης: Τέλη Απριλίου η εκταμίευση 3,1 δισ. από το Ταμείο Ανάκαμψης
Η Ελλάδα θα υποβάλει το αίτημα αναθεώρησης του σχεδίου (όπως και τα άλλα κράτη-μέλη) και στα τέλη του Μαΐου με αρχές Ιουνίου, όπως το 6ο αίτημα εκταμίευσης ύψους 3,6 δισ. ευρώ