
Με ένα φινάλε αντίστοιχο της απόδοσης της εβδομάδας έκλεισε σήμερα, Παρασκευή, το χρηματιστήριο Αθηνών, το οποίο πλέον βρέθηκε μία ανάσα από τις 1.700 μονάδες χωρίς ακόμη να έχει ολοκληρωθεί το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Ειδικότερα, ο Γενικός Δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,33% στις 1.693,61 μονάδες, ενώ σήμερα κινήθηκε μεταξύ 1.671,64 μονάδων (+0,02%) και 1.693,83 μονάδων (+1,35%). Ο τζίρος ανήλθε στα 230,8 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 49,6 εκατ. τεμάχια, ενώ μέσω προσυμφωνημένων πράξεων διακινήθηκαν 9,5 εκατ. τεμάχια αξίας 45,9 εκατ. ευρώ.
Ο δείκτης υψηλής κεφαλαιοποίησης έκλεισε με άνοδο 1,37% στις 4.196,13 μονάδες, ενώ στο +1,55% ολοκλήρωσε τις συναλλαγές και ο Mid Cap στις 2.533,65 μονάδες. Ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 1,66% στις 1.669,79 μονάδες.
Σε επίπεδο εβδομάδας, ο γενικός δείκτης έκλεισε με κέρδη 4,07%, ενώ ο FTSE 25 ενισχύθηκε κατά 4,97%. Ωστόσο, ο τραπεζικός δείκτης έκλεισε με άνοδο 8,36%.
Το τέλος του κύκλου στο χρηματιστήριο Αθηνών
Σε ρυθμούς μιας πιθανής πιστοληπτικής αναβάθμισης του αξιόχρεου της ελληνικής οικονομίας κινήθηκε η αγορά την εβδομάδα που πέρασε σημειώνοντας διαδοχικά ρεκόρ 14 ετών με την συνδρομή του Τραπεζικού Κλάδου, σχολιάζει ο Μ. Χατζηδάκης της Beta Securities.
Η εγχώρια αγορά συνεχίζει να υπεραποδίδει έχοντας πληθωρική εικόνα σε πρωταγωνιστές από την μεγάλη κεφαλαιοποίηση υπερβαίνοντας τα 118 δισ. ευρώ. Την τελευταία φορά που το ΧΑ είχε δει τέτοια αποτίμηση ήταν στις 12 Σεπτεμβρίου του 2008 και ο Γενικός Δείκτης διαπραγματεύονταν πέριξ των 3.100 μονάδων.
Η ημερομηνία δεν είναι τυχαία. Είναι η παραμονή της χρεοκοπίας της Lehman Brothers, γεγονός από το οποίο η παγκόσμια πιστωτική κρίση εξαπλώθηκε σε όλο τον πλανήτη. Σημειολογικά αν την Παρασκευή το βράδυ η ελληνική οικονομία αναβαθμιστεί από την Moody’s θα μιλάμε για το γεγονός που θα σφραγίσει το κλείσιμο του κύκλου της κρίσης καθώς το αξιόχρεο θα έχει επιστρέψει –μαζί με την κεφαλαιοποίηση της αγοράς- στα προ κρίσης επίπεδα.
Το ακμαίο επενδυτικό ενδιαφέρον αποτυπώνεται και στο τζίρο: Το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου έκλεισε με μέσες ημερήσιες συναλλαγές 252 εκατ. ευρώ ανάλογες με αυτές που παρατηρήθηκαν στους μήνες του 2009 ενώ η χρονιά τρέχει με μέσες ημερήσιες συναλλαγές 170,5 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 22,9% σε σχέση με πέρυσι.
Ο ρόλος των τραπεζών
Οι τράπεζες είναι λογικό σε αυτή την φάση να κρατάνε τα σκήπτρα των αποδόσεων. Θα είναι οι πιο ωφελημένες από μια πιθανή αναβάθμιση και για τους διαχειριστές είναι η αντιπροσωπευτική επιλογή για να αποκτήσουν ευρεία έκθεση σε μια αξιόχρεη οικονομία.
Την ίδια στιγμή ωστόσο ο κλάδος ευνοείται και από τις εξελίξεις σε Ευρωπαϊκό επίπεδο. Το πράσινο φως της ΕΚΤ για την εξαγορά σημαντικού ποσοστού της Commerzbank από την Unicredit ανοίγει το δρόμο για διακρατικές εξαγορές μεγάλου βεληνεκούς με στόχο την δημιουργία μεγαλύτερων τραπεζικών σχημάτων που θα χρηματοδοτήσουν απαιτητικότερα εγχειρήματα είτε σε επίπεδο επενδύσεων είτε σε επίπεδο εξαγορών με στόχο την δημιουργία σχημάτων που θα απαντήσουν στον ανταγωνισμό.
Την ίδια στιγμή οι ελπίδες για την λήξη του πολέμου στην Ουκρανία δημιουργούν προσδοκίες για αποκλιμάκωση του ενεργειακού κόστους και επιστροφή στην ανάπτυξη για την ευρωπαϊκή βιομηχανία όταν στην άλλη όχθη του Ατλαντικού τα μηνύματα παραμένουν συγκεχυμένα από το καθαρό όφελος της πολιτικής επιβολής δασμών.
Τεχνική εικόνα στο χρηματιστήριο Αθηνών
Τεχνικά η εικόνα της Αγοράς προσομοιάζει πολύ με το ξεκίνημα του 2023 όταν για πρώτη φορά μετά από εννέα χρόνια ο Γενικός Δείκτης διασπούσε πειστικά ανοδικά το ορόσημο των 1000 μονάδων αποκτώντας στην συνέχεια νέα δυναμική. Σε ότι αφορά την όποια σύγκριση με το 2011 προκειμένου να διαπιστωθούν βραχυπρόθεσμες αντιστάσεις τα συμπεράσματα είναι εξαιρετικά επισφαλή καθώς η αναφορά γίνεται σε εντελώς διαφορετικά επίπεδα κεφαλαιοποιήσεων, αριθμού εταιριών και σύνθεση Γενικού Δείκτη.
Τόσο η βραχυπρόθεσμη όσο και η μεσοπρόθεσμη εικόνα του Γενικού Δείκτη εμφανίζει σημάδια υπερθέρμανσης με τους ταλαντωτές να κινούνται πλέον σε ακραίες υπερτιμήσεις που δικαιολογούν μια τοπικής φύσεως διόρθωση. Όλο το σετ των τεχνικών δεικτών παραμένει αγορασμένο και παρά το γεγονός ότι η ανοδική τάση έχει πίσω της τέσσερις μήνες ανόδου η γωνία κλίσης αντί να εξομαλύνεται γίνεται εντονότερα ανοδική ενώ και οι τζίροι γίνονται ακμαιότεροι.
Αν και ακόμα δεν έχουμε κάποια ένδειξη αντιστροφής, στοιχείο αναφοράς για την εξάντληση της ανοδικής τάσης θα είναι μια συνεδρίαση που θα κλείσει με ισχυρό τζίρο και κλείσιμο στο χαμηλό ημέρας. Ως εκ τούτου παρά την βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη υπεραγορασμένη εικόνα οι αγοραστές έχουν τον πρώτο λόγο στην διαμόρφωση της τάσης, καταλήγει ο κ. Χατζηδάκης.
Στο ταμπλό
Στο ταμπλό τώρα, ο Σαράντης κέρδισε 4,40%, με τις Πειραιώς και Aegean να ακολουθούν με άνοδο 3,87% και 3,43% αντίστοιχα. Στο +2% έκλεισε η Motor Oil, ενώ άνω του 1% ήταν η άνοδος σε Εθνική, Aktor, Τιτάν, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΕΛΧΑ, Λάμδα, Βιοχάλκο, Coca Cola, Ελλάκτωρ και ΟΠΑΠ.
Ήπια ανοδικά έκλεισαν οι Jumbo, Alpha Bank, Metlen, Helleniq Energy, Eurobank, Optima Bank, ΕΥΔΑΠ και ΓΕΚ Τέρνα, με τον ΔΑΑ να κλείνει αμετάβλητος. Η Cenergy έχασε 0,75%.


Latest News

Χαμηλού... κόστους η διόρθωση στο ΧΑ με αντίσταση στις 1.650 μονάδες
Ο Γενικός Δείκτης στο Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε με απώλειες 0,08%, στις 1.655,23 μονάδες

Βρίσκει στηρίξεις για να κρατήσει τις 1.650 μονάδες το Χρηματιστήριο
Πολλά χαρτοφυλάκια είτε «απέχουν» λόγω εορτών είτε αναμένουν την απόφαση της ΕΚΤ για τα επιτόκια

Υποκύπτει στην τραπεζική διόρθωση το Χρηματιστήριο Αθηνών
Μέσα σε δύσκολο περιβάλλον σαφώς η ελληνική αγορά δεν μπορεί να αυτονομηθεί πλήρως, αν και τις ημέρες των αναταράξεων υπάρχουν κάποιες άμυνες που βοηθούν τις στηρίξεις της

Με 4x4 έτρεξε το ΧΑ - Διαπέρασε και τις 1.650 μονάδες ο Γενικός Δείκτης
Το Χρηματιστήριο Αθηνών έκλεισε την τέταρτη συνεχόμενη ανοδική του συνεδρίαση

Συντηρεί τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Χαμηλά ακόμη οι συναλλαγές
To Xρηματιστήριο Αθηνών δίνει το μήνυμα ότι χρειάζεται τις ήπιες συνεδριάσεις

Άνοδος με χαμηλό τζίρο στο Χρηματιστήριο - Προσεκτικοί οι αγοραστές
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 0,83% στις 1.639,34 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 16,7 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 3,9 εκατ. τεμάχια

«Πράσινο» σε VIGOR και IOLCUS από Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς
Το δ.σ. της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς αποφάσισε την επέκταση της άδειας λειτουργίας των VIGOR και IOLCUS

Ισχυρό άλμα έφεραν οι «μεγάλοι» στο ΧΑ
Η ελληνική αγορά δείχνει να απορροφά τη μεταβλητότητα και να προσπαθεί να πατήσει γερά στα πόδια της

Συντηρεί στο 2% τα κέρδη το Χρηματιστήριο Αθηνών - Ανοίγει ο ανοδικός διάδρομος
Ο Γενικός Δείκτης καταγράφει κέρδη 2,08% στις 1.615,45 μονάδες, ενώ ο τζίρος είναι στα 66 εκατ. ευρώ και ο όγκος στα 14,7 εκατ. τεμάχια

Εξάρχου (AKTOR): Ψυχραιμία στο χρηματιστήριο
Ο κ. Εξάρχου τόνισε ότι χρειάζεται ψυχραιμία και επισήμανε ότι η ελληνική οικονομία είναι προς το παρόν σε καλή θέση, υποδέχεται σημαντικές ξένες και ελληνικές επενδύσεις και οι εταιρείες της χώρας αναπτύσσονται