
Η εξίσωση για τη γαλλική οικονομία φαίνεται να γίνεται όλο και πιο περίπλοκη, καθώς αφενός το γαλλικό Υπουργείο Οικονομικών διατηρεί σταθερό το στόχο για μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 5,4% του ΑΕΠ για το 2025, αφετέρου είναι πιθανή η αύξηση των στρατιωτικών δαπανών, ενώ και τα προβλεπόμενα έσοδα ενδέχεται να επηρεαστούν από το δυσοίωνο οικονομικό κλίμα που διαμορφώνεται σε παγκόσμιο επίπεδο.
Η Τράπεζα της Γαλλίας (Banque de France) παρουσίασε τις προβλέψεις της για την ανάπτυξη το 2025. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί κατά 0,7% φέτος, ποσοστό ελαφρά μειωμένο σε σύγκριση με την εκτίμηση του περασμένου Δεκεμβρίου για αύξηση του ΑΕΠ κατά 0,9%. Η πρόβλεψη αυτή διαφέρει από εκείνη της κυβέρνησης, η οποία στον προϋπολογισμό για το έτος 2025 είχε υπολογίσει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ θα κυμανθεί στο 0,9% για το 2025, παρουσιάζοντας μείωση σε σχέση με το 1,1% που είχε διαμορφωθεί το 2024.
Σημειώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα παρουσίασε επιβράδυνση στο τέλος του 2024 και στις αρχές του 2025, με αποτέλεσμα να δοθεί μικρή ώθηση στη γαλλική οικονομία. Όπως εξηγείται, η ελαφριά κάμψη της οικονομικής δραστηριότητας στο τέλος του περασμένου έτους αντιστάθμισε τη θετική επίδραση των Ολυμπιακών Αγώνων και ως εκ τούτου, το ΑΕΠ αναμένεται να αυξηθεί με ακόμα πιο μέτριο ρυθμό κατά το πρώτο εξάμηνο του 2025. Σημειωτέον δε, ότι μειωμένες είναι και οι προβλέψεις της για τις επενδύσεις.
Γαλλία: Οι προβλέψεις
Στο ίδιο μήκος αναμένεται ότι θα κυμαίνονται και οι προβλέψεις του Εθνικού Ινστιτούτου Στατιστικής και Οικονομικών Μελετών της Γαλλίας (Institut national de la statistique et des études économiques-INSEE), το οποίο αναμένει απότομη πτώση της παραγωγής στον κλάδο της μεταποίησης. Σύμφωνα με τον Olivier Garnier, Γενικό Διευθυντή Στατιστικής και έρευνας της Τράπεζας της Γαλλίας, τόσο η γαλλική οικονομία όσο και η παγκόσμια χαρακτηρίζονται από έντονη αβεβαιότητα σε σχέση με τον περασμένο Δεκέμβριο.
Συγκεκριμένα, ο κ. Garnier αναλύει ότι το τελευταίο τρίμηνο του 2024 το κλίμα αβεβαιότητας στη Γαλλία οφειλόταν σε σημαντικό βαθμό στη μη ψήφιση του προϋπολογισμού του 2025. Έκτοτε, η αβεβαιότητα μεταφέρθηκε στη διεθνή σκηνή, με τον Αμερικανό Πρόεδρο να ανακοινώνει την επιβολή δασμών για τα εισαγόμενα στις ΗΠΑ προϊόντα.
Εμπορική «μάχη»
Η εμπορική «μάχη» η οποία μόλις ξεκίνησε και της οποίας τα περιγράμματα παραμένουν ακόμα ασαφή, σε συνδυασμό με τη βραδύτερη από την αναμενόμενη παγκόσμια ζήτηση, εκτιμάται ότι θα επιβαρύνει περαιτέρω τις γαλλικές εξαγωγές για το 2025, αν και η έκθεση των γαλλικών εξαγωγών αγαθών στην αμερικανική αγορά (1,7% του ΑΕΠ της Γαλλίας) είναι περίπου 40% πιο χαμηλή απ’ ό,τι η έκθεσή τους στην αγορά της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις της Τράπεζας της Γαλλίας, ελλείψει εξωτερικού εμπορίου, η ανάπτυξη το 2025 θα συνεχίσει να καθοδηγείται από την ιδιωτική κατανάλωση. Επωφελούμενη από τη σαφή υποχώρηση του πληθωρισμού (που περιορίζεται στο 1,3% κατά μέσο όρο φέτος) η γαλλική κατανάλωση αναμένεται να παρουσιάσει βελτίωση της τάξεως του 1% σε σχέση με προηγούμενες εκτιμήσεις. Ωστόσο, ούτε αυτή η βελτίωση θεωρείται ότι θα είναι αρκετή για να αντισταθμίσει την απώλεια της κινητήριας δύναμης του εξωτερικού εμπορίου.
Παρά το κλίμα αβεβαιότητας στη διεθνή σκηνή, η Τράπεζα της Γαλλίας σπεύδει να παρατηρήσει ότι η πρόβλεψη για την ανάπτυξη δε θέτει υπό αμφισβήτηση την ικανότητα της κυβέρνησης να επιτύχει το στόχο του ελλείμματος στο 5,4% του ΑΕΠ για το 2025 και σημειώνει ότι η αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης αποτελεί «σύμμαχο» για αυξημένα έσοδα από την είσπραξη του ΦΠΑ για το τρέχον έτος. Τέλος, σημειώνει ότι η οικονομική δραστηριότητα θα επιστρέψει σε ρυθμούς ανάπτυξης 1,2% και 1,3% τα επόμενα έτη (2026 και 2027).


Latest News
![ΔΝΤ: Οι γεωπολιτικοί κίνδυνοι απειλή για τις αγορές και τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2023/08/georgieva-768x512-1-600x400.jpg)
«Καμπανάκι» ΔΝΤ για πολέμους και δασμούς - Οι συστάσεις στις τράπεζες για τον τυφώνα Τραμπ [γράφημα]
Τι αναφέρει το ΔΝΤ στην τελευταία έκθεσή του για τους γεωπολιτικούς κινδύνους και τις επιπτώσεις στις αγορές

Πού θα οδηγήσουν τα επιτόκια της ΕΚΤ οι δασμοί Τραμπ - Τι προβλέπουν οι αναλυτές
Τι δείχνει έρευνα του Bloomberg σε αναλυτές - Πώς προβλέπουν ότι θα κινηθεί η ΕΚΤ στις επόμενες συνεδριάσεις

Ο Τραμπ φέρνει κοντά την ΕΕ με τη Βρετανία - Πώς αναπτύσσεται το «φλερτ»
Στην Βρετανία θα φιλοξενήσει ο Κιρ Στάρμερ, τον επόμενο μηνα, την πρώτη σύνοδο κορυφής με τους ηγέτες του μπλοκ μετά το Brexit

Ο άνθρωπος του Τραμπ που έκλεισε την USAID εκδιώχθηκε από το Στέιτ Ντιπάρτμεντ
Ο Πιτ Μαρόκο ηγήθηκε της αποστολής εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ

Σι: Ο εμπορικός πόλεμος δεν έχει νικητές – Ο προστατευτισμός δεν οδηγεί πουθενά
Ο κινέζος ηγέτης Σι Τζινπίνγκ ξεκινάει περιοδεί στις χώρες της ΝΑ Ασίας

Εκτοξεύεται στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη το ηλεκτρονικό εμπόριο
Επιχειρήσεις που υιοθετούν τεχνολογία, αυτοματισμούς και στρατηγική εξωστρέφεια είναι αυτές που ξεχωρίζουν - Τι δείχνει έρευνα για το e-commerce

Dubai Chocolate: Η σοκολάτα που γεννήθηκε από μια λιγούρα – Το μυστικό της επιτυχίας
Μια λιγούρα εγκυμοσύνης έγινε παγκόσμια τάση

Νέες απειλές Τραμπ: «Κανείς δεν θα γλιτώσει από τους δασμούς»
Από τη μία ο Τραμπ αναστέλλει τους δασμούς για δεκάδες χώρες και εξαιρεί από το μέτρο προϊόντα από την Κίνα, από την άλλη συνεχίζει να εκτοξεύει απειλές προς πάσα κατεύθυνση

Πώς η στροφή Τραμπ δεν διώχνει την παγκόσμια αβεβαιότητα
Οι πιέσεις στα αμερικανικά ομόλογα και στη ραχοκοκαλιά του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού συστήματος τρόμαξαν τον «Tariff Man» - Οι εκτιμήσεις των αναλυτών για την επόμενη μέρα

Πόσο θα ακριβύνει η Barbie στις ΗΠΑ;
Από τις Barbie ως τα κλιματιστικά 45 είδη αξίας 1 δισ. δολαρίων που εισάγονται στις ΗΠΑ από την Κίνα απειλούνται με τριψήφιους δασμούς