Τη δική της επανάσταση τεχνητής νοημοσύνης ζει η Κίνα. Λίγες μόλις ώρες μετά την έναρξη λειτουργίας του Manus, ενός κινεζικού πράκτορα τεχνητής νοημοσύνης (AI), στις 6 Μαρτίου, μια «πλημμύρα» επισκεπτών προκάλεσε τη πτώση του ιστότοπου εγγραφής του. Η Butterfly Effect, η εταιρεία που βρίσκεται πίσω από το Manus, ισχυρίζεται ότι η τεχνολογία της ξεπερνά αυτή της OpenAI, κατασκευάστριας του ChatGPT. Τώρα χορηγεί previews μόνο μέσω πρόσκλησης, καθώς προσπαθεί να διαχειριστεί τον αυξημένο αριθμό επισκεπτών.

Το Manus δεν είναι παρά το πιο πρόσφατο παράδειγμα της μανίας που έχει σαρώσει την Κίνα από τον Ιανουάριο, όταν η DeepSeek, η πιο καυτή νεοφυής επιχείρηση τεχνητής νοημοσύνης της χώρας, συγκλόνισε τον κόσμο με ένα ιδιοφυές μοντέλο που κόστισε ένα κλάσμα των αντίστοιχων ισχυρών δυτικών για να εκπαιδευτεί, όπως αναφέρει ο Economist.

Η επίδραση στις κινεζικές αγορές ήταν συγκλονιστική. Οι μετοχές βιώνουν το καλύτερο ξεκίνημα έτους που έχει καταγραφεί ποτέ. Ο δείκτης Hang Seng Tech Index, ο οποίος παρακολουθεί τις μεγαλύτερες κινεζικές εταιρείες τεχνολογίας που είναι εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ, έχει αυξηθεί περισσότερο από 40% από τα μέσα Ιανουαρίου.

Πολλοί στην Κίνα στοιχηματίζουν ότι η φθηνότερη τεχνητή νοημοσύνη θα ξεκλειδώσει την πόρτα για καινοτόμες νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Οι προμηθευτές του cloud computing αυξάνουν τις επενδύσεις σε κέντρα δεδομένων, προκαλώντας ένα κύμα κεφαλαιουχικών δαπανών μέσω της εφοδιαστικής αλυσίδας.

Πυρετός ΑΙ στην Κίνα

Τις τελευταίες εβδομάδες εκατοντάδες μεγάλες κινεζικές επιχειρήσεις, από αυτοκινητοβιομηχανίες και κρατικές εταιρείες ενέργειας μέχρι τράπεζες και πλανόδιοι πωλητές τροφίμων και ποτών, δήλωσαν ότι σχεδιάζουν να χρησιμοποιήσουν την τεχνολογία της DeepSeek. Ορισμένοι από τους τεχνολογικούς γίγαντες της χώρας, όπως η Tencent, την ενσωματώνουν επίσης στα προϊόντα τους, παρά το γεγονός ότι διαθέτουν δικά τους μοντέλα.

Οι κυβερνήσεις των πόλεων ενσωματώνουν τώρα τα μοντέλα της DeepSeek σε εφαρμογές κινητών τηλεφώνων που χρησιμοποιούν οι κάτοικοι για βασικές υπηρεσίες, ενώ κυβερνητικές υπηρεσίες, νοσοκομεία και πανεπιστήμια σε όλη τη χώρα συζητούν πώς να την χρησιμοποιήσουν για την «κομματική οικοδόμηση», όπως είναι γνωστές οι δραστηριότητες που ενισχύουν το Κομμουνιστικό Κόμμα.

Οι τοπικοί αναλυτές μετοχών αστειεύονται ότι πρέπει να βρουν μια οπτική γωνία που περιλαμβάνει της DeepSeek αν θέλουν οι εκθέσεις τους να τραβήξουν την προσοχή, όπως σημειώνει χαρακτηριστικά ο Economist. Οι επενδυτές υποθέτουν ακόμη ότι η εταιρεία θα μπορούσε να αναζωογονήσει από μόνη της την αγορά ακινήτων στην Χανγκζού, όπου εδρεύει η DeepSeek. Κίνα

Οι Κινέζοι επενδυτές επιχειρηματικών κεφαλαίων είναι εξίσου πληθωρικοί. Μία εταιρεία με έδρα το Πεκίνο, δηλώνει ενθουσιασμένη από το ότι η ενσωμάτωση της τεχνολογίας της DeepSeek στο χαρτοφυλάκιό της με εταιρείες ρομποτικής οδήγησε σε μεγάλη μείωση του κόστους και βελτίωση των επιδόσεων. Εν μέσω του ενθουσιασμού, αμέτρητες νεοφυείς επιχειρήσεις τεχνητής νοημοσύνης έχουν εμφανιστεί σε όλη την Κίνα. Ορισμένοι επενδυτές ρίχνουν χρήματα σε αυτές, παρόλο που βλέπουν σημάδια μιας φούσκα.

Οι μεγαλύτερες εταιρείες τεχνολογίας της Κίνας, συμπεριλαμβανομένων των Alibaba, Baidu, Huawei και Tencent, αγκαλιάζουν τη διαφημιστική εκστρατεία και ελπίζουν να επωφεληθούν από την έκρηξη μέσω των τμημάτων τους που ασχολούνται με το υπολογιστικό νέφος.

Σύμφωνα με τον Λιού Γιράν της HSBC, η ζήτηση για διακομιστές προσαρμοσμένους για την τεχνητή νοημοσύνη έχει εκτοξευθεί από το τέλος του κινεζικού σεληνιακού νέου έτους στις αρχές Φεβρουαρίου. Η έκρηξη της τεχνητής νοημοσύνης στην Κίνα ενθαρρύνει επίσης τις επενδύσεις κεφαλαίου σε ολόκληρη την αλυσίδα εφοδιασμού της χώρας.

Τα αγκάθια

Ορισμένοι αναλυτές, ωστόσο, αρχίζουν να συνιστούν προσοχή. Ο Κάι Γουάνγκ της Morningstar, υποστηρίζει ότι το DeepSeek δεν θα αλλάξει τα θεμελιώδη μεγέθη των περισσότερων εταιρειών που επωφελήθηκαν από το πρόσφατο χρηματιστηριακό ράλι στην Κίνα. Ένα άλλο πρόσφατο ράλι εξασθένησε όταν η ισχυρή κυβερνητική στήριξη για την οικονομία δεν υλοποιήθηκε- το ίδιο θα μπορούσε να συμβεί φέτος, λέει ο Γουάνγκ, αν οι εταιρείες δυσκολεύονται να αξιοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη.

Η πρόσβαση σε προηγμένους ημιαγωγούς θα μπορούσε να είναι ένα άλλο πρόβλημα. Προς το παρόν, η προσφορά είναι επαρκής. Οι εταιρείες μπορούν ακόμη να αγοράζουν τσιπ H20 από την Nvidia. Ταϊβάν

Αν και αυτά είναι λιγότερο ισχυρά από τα πιο έξυπνα τσιπ της Nvidia, τα οποία η Αμερική έχει απαγορεύσει στην Κίνα να αγοράζει, φαίνεται να είναι επαρκή. Οι τοπικοί σχεδιαστές τσιπ, όπως η Cambricon, η Enflame και η Huawei, προσπαθούν να καλύψουν το χαμένο έδαφος και έχουν ήδη αρχίσει να προμηθεύουν ορισμένες κινεζικές εταιρείες τεχνητής νοημοσύνης.

Ωστόσο, η έλλειψη ημιαγωγών θα μπορούσε ακόμα να προκαλέσει την αποτυχία της κινεζικής φρενίτιδας της τεχνητής νοημοσύνης. Ορισμένοι αναλυτές ανησυχούν ότι καθώς εμφανίζονται νέες εφαρμογές, που τροφοδοτούν τη ζήτηση για όλο και περισσότερη υπολογιστική ισχύ, οι περιορισμοί στην προσφορά τσιπ θα αρχίσουν να δαγκώνονται.

Το κορυφαίο χυτήριο της Κίνας, η κρατική SMIC, έχει σοβαρούς περιορισμούς στην παραγωγική της ικανότητα και δεν είναι σε θέση να παράγει τους πιο προηγμένους ημιαγωγούς. Επιπλέον, ακόμη και τα καλύτερα τοπικά σχεδιασμένα τσιπ της Huawei εξακολουθούν να υστερούν πολύ σε επιδόσεις σε σχέση με αυτά της Nvidia.

Η κυβέρνηση Τραμπ φέρεται να εξετάζει αυστηρότερους περιορισμούς για την Κίνα, συμπεριλαμβανομένου του περιορισμού της πρόσβασής της στα H20. Το τελευταίο ράλι της Κίνας βασίζεται στην πεποίθηση ότι το κόστος εκπαίδευσης και λειτουργίας των μοντέλων τεχνητής νοημοσύνης θα συνεχίσει να πέφτει. Περιορίζοντας την πρόσβαση στα τσιπ αυτά, ο Αμερικανός πρόεδρος θα μπορούσε κάλλιστα να ωθήσει το κόστος αυτό προς τα πάνω, φέρνοντας την ευφορία της Κίνας για την τεχνητή νοημοσύνη σε ένα απότομο τέλος.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Διεθνή