Ένα νέο πρόσωπο χωρίς κοινοβουλευτική παρουσία, αλλά με έντονη συμμετοχή στο δημόσιο διάλογο για τη θεσμική θωράκιση της χώρας επέλεξε ο πρωθυπουργός για τη θέση του υφυπουργού Ανάπτυξης, με αρμοδιότητα την Έρευνα και Καινοτομία.

Ο λόγος για τον γνωστό οικονομολόγος Αρίστο Δοξιάδη, ο οποίος διαδέχτηκε την Ζωή Ράπτη καλείται να διαχειριστεί έναν τομέα που μπορεί να μην ανήκει στο σκληρό πυρήνα της οικονομικής πολιτικής, ωστόσο θεωρείται κρίσιμο για την οικοδόμηση μιας βιώσιμης και ανταγωνιστικής οικονομίας.

Ανασχηματισμός 2025: Ο Αρίστος Δοξιάδης υφυπουργός Έρευνας και Καινοτομίας

Πρόκειται για απαιτητική «αποστολή» για τον γεννημένο στην Αθήνα το 1951, όπως λένε όσοι γνωρίζουν τις ιδιαιτερότητες του χώρου. Η έρευνα άλλωστε αποτελεί κομβικό στοιχείο και βρίσκεται στον πυρήνα κάθε επιχειρηματικής πρωτοβουλίας σήμερα ενώ η παραγωγή καινοτομίας συνιστά βασικό ζητούμενο στην εποχή του Τεχνητής Νοημοσύνης.

Η ενσωμάτωση των τεχνολογικών εξελίξεων στην πραγματική οικονομία είναι αδιαμφισβήτητα ένα ιδιαίτερα απαιτητικό στοίχημα. Το οποίο θα κερδηθεί συνδυαστικά με την εκταμίευση και αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων πόρων.

Η αξιοποίηση του επιστημονικού δυναμικού της χώρας και οι συμπράξεις επιχειρήσεων με ερευνητικούς οργανισμούς μέσα από το πρόγραμμα «Ερευνώ- Καινοτομώ» είναι ανάμεσα στα ανοιχτά μέτωπα που καλείται να «τρέξει» ο κ. Δοξιάδης, κινητοποιώντας πόρους από το Ταμείο Ανάκαμψης, το ΕΣΠΑ και το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης (ΕΠΑ).

Το στοίχημα της αξιοποίησης των κρατικών και ευρωπαϊκών πόρων

Ήδη, σύμφωνα με την απερχόμενη υπουργό από το 2019 μέχρι σήμερα έχουν διατεθεί πάνω από 1,5 δισ. ευρώ για την υποστήριξη της καινοτομίας ενώ μόνο από το ΕΣΠΑ έχουν διατεθεί πάνω από 550 εκατ. ευρώ για την καινοτομία, με 1.100 έργα, εκ των οποίων αρκετά αφορούν την υγεία και τα φάρμακα.

Κρίσιμες επίσης θεωρούνται οι παρεμβάσεις στον τομέα των φορολογικών και άλλων κινήτρων, οι οποίες θα διευκολύνουν τις προσπάθειες για την παραγωγή καινοτόμων προϊόντων και υπηρεσιών από τις ελληνικές βιομηχανίες.

Με σπουδές στο Χάρβαντ και επενδυτής στα start ups

Ως συνεργάτης στη Big Pi, μια εταιρεία επιχειρηματικών κεφαλαίων που επενδύει στην Ελλάδα, υποστηρίζει τη φιλόδοξη καινοτομία. Όπως δηλώνει ο ίδιος, του αρέσουν οι νέες επιχειρηματικές ιδέες, οι αισιόδοξοι επιχειρηματίες, η κριτική σκέψη, η έρευνα αιχμής και οι ρεαλιστικοί στόχοι.

Ο κ. Δοξιάδης πάντως πέρα από την πλούσια επιστημονική κατάρτιση, με σπουδές στις κοινωνικές επιστήμες και στα οικονομικά στo Χάρβαρντ και στο Πανεπιστήμιο του Λονδίνου, διαθέτει και πλούσια πείρα στον ιδιωτικό τομέα.

Ερευνητής στο Κέντρο Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης του Warwick

Από το 1995 εργάζεται σε Εταιρείες Επιχειρηματικών Συμμετοχών (venture capital) για μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις ενώ έχει διατελέσει μέλος διοικητικών συμβουλίων σε περίπου δεκαπέντε εταιρείες (συμπεριλαμβανομένης μιας τράπεζας στη Βουλγαρία) και έχει αναλάβει ενεργό εκτελεστικό ρόλο σε ορισμένες από αυτές. Επιπλέον, έχει δομήσει την πρώτη εξαγορά μέσω μόχλευσης (leveraged buy-out) από ελληνικά ιδιωτικά κεφάλαια.

Ασχολείται με τους θεσμικούς και πολιτισμικούς παράγοντες που επηρεάζουν την οικονομική ανάπτυξη στην Ελλάδα. Πέρασε τέσσερις μήνες στο Κέντρο Διακυβέρνησης και Δημόσιας Διοίκησης του Warwick Business School ως επισκέπτης ερευνητής, μελετώντας το συγκεκριμένο θέμα.

Έχει δημοσιεύσει αρκετά σχετικά άρθρα σε ελληνικά περιοδικά, ενώ μέρος του έργου του έχει δημοσιευθεί στα αγγλικά και τα γερμανικά. Από το 2010, γράφει άρθρα για την κρίση και τους θεσμούς της ελληνικής οικονομίας. Είναι συγγραφέας του βιβλίου το «Αόρατο Ρήγμα».

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Επιχειρήσεις
Ελληνικές εξαγωγές: Τα 2+1 «όπλα» για να αποφύγουν τους δασμούς Τραμπ – Ο ρόλος της ομογένειας
Επιχειρήσεις |

Τα 2+1 «όπλα» των εξαγωγέων για να αποφύγουν τους δασμούς – Tρέχουν για το παράθυρο των 90 ημερών

Με δυο ισχυρά επιχειρήματα και ένα κρυφό άσσος οι ελληνικές εξαγωγές επιχειρούν να αποφύγουν τους δασμούς – Οι κινήσεις στο προσκήνιο και στο… παρασκήνιο

Motor Oil: Πατάει το «κουμπί» με ΔΕΗ για επένδυση 900 εκατ. ευρώ στα φωτοβολταϊκά 1,6 GW της Unagi
Επιχειρήσεις |

Η Motor Oil με τη ΔΕΗ πατάνε το «κουμπί» για επενδύσεις 900 εκατ. σε φωτοβολταϊκά

Ο Πέτρος Τζαννετάκης αναπληρωτής CEO της Motor Oil μιλώντας στους αναλυτές έκανε γνωστή τη λήψη της επενδυτικής απόφασης για τα φωτοβολταϊκά της Unagi στα οποία ο Όμιλος κατέχει το 51% και η ΔΕΗ το 49%