
Η Ευρώπη διερευνά τη δημιουργία ενός νέου δορυφορικού δικτύου για την παροχή στρατιωτικών πληροφοριών, καθώς αυξάνονται οι αμφιβολίες σχετικά με τη δέσμευση των ΗΠΑ στην ευρωπαϊκή άμυνα. Το σύστημα θα έχει ως στόχο να αντικαταστήσει εν μέρει τις δυνατότητες των ΗΠΑ, αφού η παύση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ στην ανταλλαγή πληροφοριών με την Ουκρανία αυτόν τον μήνα ανέδειξε την εξάρτηση της Ευρώπης από την Αμερική.
«Δεδομένων των αλλαγών στη γεωπολιτική κατάσταση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή εξετάζει το ενδεχόμενο επέκτασης των δορυφορικών δυνατοτήτων της για τη βελτίωση της υποστήριξης των γεωχωρικών πληροφοριών για την ασφάλεια», δήλωσε στους Financial Times ο επίτροπος Άμυνας και Διαστήματος Άντριους Κουμπίλιους.
Σε αναζήτηση εναλλακτικής η Ευρώπη
Το νέο δορυφορικό δίκτυο θα χρησιμοποιείται για τον εντοπισμό απειλών, όπως η κίνηση δυνάμεων, και για τον συντονισμό της στρατιωτικής δράσης. Οι συζητήσεις βρίσκονται στα σπάργανα, αλλά ο Λιθουανός δήλωσε ότι το μπλοκ χρειάζεται ένα δίκτυο που θα συμπληρώνει άλλα προγράμματα που χρησιμοποιούνται για την πλοήγηση και την παρατήρηση τoυ εδάφους.
Το νέο αυτό σύστημα θα πρέπει να παράγει επικαιροποιημένες πληροφορίες συχνότερα από το Copernicus, το οποίο βρίσκεται σε χαμηλή τροχιά και παρακολουθεί την κλιματική αλλαγή και τις φυσικές καταστροφές, αλλά παράγει εικόνες μόνο περίπου κάθε 24 ώρες.
Αποδεχόμενος ότι το έργο θα είναι δαπανηρό και θα χρειαστεί χρόνος για να κατασκευαστεί, ο Κουμπίλιους δήλωσε ότι θα ρωτήσει τα κράτη μέλη αν επιθυμούν μια «προσωρινή εμπορική προσέγγιση. Επιδιώκουμε να δημιουργήσουμε ένα συγκεκριμένο σύστημα ως κυβερνητική υπηρεσία παρατήρησης της γης. Θα έχει υψηλή τεχνολογία και υψηλή διαθεσιμότητα δεδομένων». Το σύστημα θα λειτουργούσε σε χαμηλή τροχιά, είπε. Τέτοια δίκτυα απαιτούν δεκάδες δορυφόρους.
Είπε ότι τα καλύτερα εμπορικά συστήματα μπορούν να παρακολουθούν στόχους και στρατιωτικές αναπτύξεις με ενημερώσεις κάθε 30 λεπτά. Η Επιτροπή προμηθεύεται επίσης το IRIS², το δικό της πολυτροχιακό ευρυζωνικό δίκτυο σε χαμηλή τροχιά. Φέτος θα ολοκληρώσει το πρόγραμμα Govsatcom, το οποίο θα συνδέσει τα συστήματα των κρατών μελών.


Latest News

Μειωμένος στο 2,2% ο πληθωρισμός τον Μάρτιο του 2025 στην ευρωζώνη - Στο 3,1% στην Ελλάδα
Οι υπηρεσίες αποτελούν η μεγαλύτερη συνιστώσα, αντιπροσωπεύοντας περίπου το 45,7% της τελικής νομισματικής καταναλωτικής δαπάνης

Αντιμέτωπη με νέα αγωγή στη Βρετανία η Google - Πιθανές αποζημιώσεις 5 δισ. λιρών
Η μήνυση ασκείται για λογαριασμό όλων των οργανισμών που εδρεύουν στη Βρετανία και που χρησιμοποίησαν τις υπηρεσίες διαφήμισης αναζήτησης της Google από την 1η Ιανουαρίου 2011
![ΔΝΤ: Ηχηρό καμπανάκι για γήρανση πληθυσμού – Πλήγμα σε ανάπτυξη και συντάξεις [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2024/10/ot_demographic22-600x352.png)
Καμπανάκι ΔΝΤ για τη γήρανση του πληθυσμού - «Πλήγμα» σε ανάπτυξη και... συντάξεις
Το ΔΝΤ προβλέπει χαμηλότερη ανάπτυξη και αυξημένες δημοσιονομικές πιέσεις στην παγκόσμια οικονομία

Η ΕΕ απλοποιεί τη διαδικασία για την εφαρμογή του νόμου περί αποψίλωσης των δασών
Τα μέτρα θα πρέπει να οδηγήσουν σε μείωση κατά 30% στο διοικητικό κόστος, ανέφερε η Κομισιόν

Σοκ και δέος: Με δασμούς 245% απειλεί ο Τραμπ την Κίνα και φουντώνει τον εμπορικό πόλεμο
Η Κίνα αντιμετωπίζει τώρα δασμούς έως και 245% στις εισαγωγές στις Ηνωμένες Πολιτείες ως αποτέλεσμα των αντίποινων ενεργειών της, αναφέρεται σε ανακοίνωση του Λευκού Οίκου

Τι υπόσχονται βιομηχανίες στον Τραμπ για να αποφύγουν το χάος των δασμών
Θα χρειαστούν χρόνια για να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους την ίδια ώρα που η εμπορική πολιτική των ΗΠΑ παραμένει ασαφής

Το Χονγκ Κονγκ σταματάει την αποστολή δεμάτων στις ΗΠΑ, λόγω των δασμών Τραμπ
Οι ΗΠΑ είναι παράλογες, εκφοβίζουν και επιβάλλουν δασμούς καταχρηστικά, ανακοίνωσαν τα ταχυδρομεία του Χονγκ Κονγκ

Χαμηλότερος από τον αναμενόμενο ο πληθωρισμός στη Βρετανία τον Μάρτιο
Τι θα κάνει η Τράπεζα της Αγγλίας με τα επιτόκια

Η Κίνα αντικαθιστά τον κορυφαίο διεθνή εμπορικό διαπραγματευτή της
Ποιος είναι ο νέος επικεφαλής για την Κίνα στις εμπορικές διαπραγματεύσεις - Τι σηματοδοτεί η αλλαγή

Η Nvidia θα «χάσει» 5,5 δισ. καθώς οι ΗΠΑ περιορίζουν τις πωλήσεις chip στην Κίνα
Η Nvidia ανακοίνωσε ότι οι ΗΠΑ έχουν ξεκαθαρίσει ότι οι νέοι περιορισμοί είναι απαραίτητοι για την αντιμετώπιση του κινδύνου χρήσης τσιπ H20 σε «έναν υπερυπολογιστή στην Κίνα»