
Πρώτος στόχος της νέας πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής είναι να μην αυξηθούν οι τιμές των εισιτηρίων της ακτοπλοΐας και ει δυνατόν να μειωθούν, όπως δήλωσε πριν από λίγο κατά την διάρκεια της τελετής παραλαβής παράδοσης του Υπουργείου ο νέος υπουργός κ. Βασίλης Κικίλιας.
Μιλώντας για τις πρώτες προτεραιότητες του υπουργείου ανέφερε ως πρώτη την μείωση των τιμών των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να υπάρξουν αυξήσεις και να γίνει επιπλέον κάθε προσπάθεια ώστε να υπάρξουν και μειώσεις.
Οι αυξήσεις στα εισιτήρια
Μια εξαγγελία που μένει να φανεί πως θα γίνει πράξη δεδομένης της αλλαγής καυσίμων στο κλάδο με την χρήση νέων ακριβότερων από τον προσεχή Μάιο.
Υπενθυμιζεται ότι ο απερχόμενος υπουργός κ. Στυλιανιδης εξέταζε σχέδια παρέμβασης ώστε να μην επιβαρυνθεί ο κλαδος το νέο αυξημένο κόστος καυσιμων. Μάλιστα στην ομιλία του ο κ. Στυλιανιδης έκανε αναφορά στην ανάγκη οι εταιρειες να είναι βιώσιμες και κερδοφόρες αναφερόμενος στον ακτοπλοϊκό κλάδο.
Ασπίδα στο Λιμενικό Σώμα
Δεύτερη προτεραιότητα για τον κ. Κικίλια είναι η δημιουργία «ασπίδας προστασίας» του Λιμενικού Σώματος από την επίθεση που δέχεται όσον αφορά το έργο του και την δραστηριότητα του στην φύλαξη των συνόρων.
Ναυτική εκπαίδευση
Τρίτη προτεραιότητα η ναυτική εκπαίδευση και η δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου. Όπως είπε χαρακτηριστικά αυτό το θέμα θα πρέπει να κλείσει άμεσα σε συνεννόηση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς
Η ασφάλεια
Τετάρτη προτεραιότητα για τον ίδιο είναι η ασφάλεια, λέγοντας ότι είναι κι αυτό μια προτεραιότητα της κυβέρνησης σε όλους τους τομείς αλλά και στο υπουργείο ναυτιλίας. Σημειώνεται ότι λίγο πριν ο απερχόμενος Υπουργός Χρήστος Στυλιανιδης είχε χαρακτηρίσει την ασφάλεια θέμα πρώτης προτεραιότητας και έκλεισε την ομιλία του με την χαρακτηριστική φράση «η Ελλάδα δε σηκώνει αλλά Τέμπη στη θάλασσα».
Αίσθηση επίσης προκάλεσε σε παριστάμενους παραγοντες των ναυτιλιακών φορέων η φράση του κ. Κικίλια, αναφερόμενος στο έπρεπε του απερχόμενου Υπουργού, ότι θα κρατήσει «ότι είναι στη σωστή κατεύθυνση».

Τελετή παράδοσης – παραλαβής στο υπουργείο Ναυτιλίας, Σάββατο 15 Μαρτίου 2025. (ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI)
Ο Στυλιανίδης
Τέλος ο κ Στυλιανιδης αναφέρθηκε στο μέχρι τώρα έργο του στο Υπουργείο επισημαίνοντας ότι έχει υπάρξει συμφωνία με την ευρωπαϊκή επιτροπή για την διάθεση μέχρι σχεδόν 1,68 δισεκατομμυρίων € στην ακτοπλοΐα, στη ναυτική εκπαίδευση και στο Λιμενικό Σώμα. Μάλιστα προανήγγειλε ότι τις επόμενες μέρες στο Λονδίνο θα γίνει εκδήλωση με την Ευρωπαϊκή Τραπεζα Επενδύσεων για την χρηματοδότηση των ΣΔΙΤ στις ακτοπλοϊκές άγονες γραμμές.
Η εφαρμογή των ΣΔΙΤ σημείωσε θα φέρει κεφάλαια στην ακτοπλοΐα, νέα πλοία, ένταση του ανταγωνισμού και θα σταματήσουν οι εκβιασμοί προς το κράτος, οπως τόνισε χαρακτηριστικά. Όπως προκύπτει από το ρεπορτάζ ο κ Στυλιανιδης θα συνεχίσει να παρακολουθεί το θέμα αυτό ως συμβουλος του Πρωθυπουργού.
Στην εκδήλωση μίλησε και ο υφυπουργός ναυτιλίας κ. Στέφανος Γκίκας ο οποίος αναφέρθηκε εν συντομία στο έργο του υπουργείου ευχήθηκε κάθε επιτυχία στον απερχόμενο υπουργό Χρήστο Στυλιανίδη και καλωσόρισε τον νέο υπουργό Βασίλη Κικίλια.


Latest News

Διαταγή Τραμπ για επιθέσεις εναντίον των Χούθι στην Υεμένη - «Ο χρόνος σας τελείωσε»
Για τουλάχιστον εννιά νεκρούς αμάχους κάνει λόγο το υπουργείο Υγείας των Χούθι – Μήνυμα του Ντόναλντ Τραμπ και προς το Ιράν

Ζελένσκι: Ο Πούτιν λέει ψέματα για την «περίπλοκη εκεχειρία»
Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι μίλησε με τους Ευρωπαίους ηγέτες που συγκεντρώθηκαν με πρωτοβουλία της Βρετανίας

Το Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου δεν βρήκε αποδείξεις για περικύκλωση Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ
Ο Βλαντίμιρ Πούτιν έχει ζητήσει την παράδοση των Ουκρανών στρατιωτών στο Κουρσκ, ενώ δεσμεύτηκε ότι, αν το κάνουν, θα τους χαρίσει τη ζωή.

Οι 6 πυλώνες της πολιτικής Παπασταύρου για την ενέργεια και το περιβάλλον
Ο νέος υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σταύρος Παπασταύρου στη διάρκεια παραλαβής των αρμοδιοτήτων του τόνισε τη σημασία της ενέργειας στα εθνικά ζητήματα

Βρετανία: Τι είπε στην τηλεδιάσκεψη 26 ηγετών για την Ουκρανία, o Κιρ Στάρμερ
Ο πρωθυπουργός της Βρετανίας σχοινοβατεί ανάμεσα στον ιστορικό υπερατλαντικό σύμμαχο και το φιλο-ουκρανικό πνεύμα που κυριαρχεί μεταξύ των Ευρωπαίων ηγετών.

Φιντάν: Αν προσφέρουμε στην ασφάλεια της Ευρώπης θα ζητήσουμε ανταλλάγματα
«Οι σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι ένας τομέας που πρέπει να επανεξετάζεται καθημερινά», είπε ο Χακάν Φιντάν

Τραμπ: Απειλές σε πολιτικούς, εισαγγελείς και δημοσιογράφους σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης
Ο Ντόναλντ Τραμπ απειλεί τους αντιπάλους του με φυλάκιση σε ομιλία του στο υπουργείο Δικαιοσύνης

Δέσμευση Δήμα για «στοχοπροσήλωση, αποτελεσματικότητα και σεμνότητα» στο Υπ. Υποδομών και Μεταφορών
Τι δήλωσαν οι Χρίστος Δήμας και Κωνσταντίνος Κυρανάκης κατά την παράδοση – παραλαβή στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών

Μαρινάκης: Εξαιρετικά σημαντική η αναβάθμιση από τη Moody's
«Η κυβέρνηση έχει στόχο να μεταφέρει αυτή την επιτυχία στις ζωές των πολιτών, δημιουργώντας δουλειές και αυξάνοντας τους μισθούς», τόνισε ο Παύλος Μαρινάκης.

Διαβάστε στο Βήμα της Κυριακής: Ραντεβού τον Σεπτέμβριο
Η νέα κυβέρνηση, ο χρονικός ορίζοντας και οι μπλε φάκελοι της μιας σελίδας