
Ανάκαμψη στο προσδόκιμο επιβίωσης σε επίπεδα υψηλότερα και από αυτά που ίσχυαν πριν την πανδημία, κατέγραψε στην Ευρώπη η Eurostat.
Το 2023, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση στην Ε.Ε. έφτασε τα 81,4 χρόνια, σημειώνοντας αύξηση 0,8 ετών σε σύγκριση με το 2022, όπου το προσδόκιμο ήταν 80,6 χρόνια. Μάλιστα, το προσδόκιμο επιβίωσης ήταν λίγο αυξημένο έναντι του 2019, πριν ξεσπάσει η πανδημία, αφού έφτανε τότε τα 81,3 χρόνια.
Η αύξηση του προσδόκιμου ζωής πάνω από τα 81 χρόνια, αποτελεί το μεγαλύτερο προσδόκιμο που έχει καταγραφεί την τελευταία 20ετία, βρίσκεται σε υψηλότερα επίπεδα από το 2019 πριν ξεσπάσει η πανδημία του κορονοϊού, δηλώνοντας την ανάκαμψη που ήρθε με τη λήξη της πανδημίας και τη μείωση του μέσου όρου ζωής στην Ευρώπη κατά τα έτη 2020 και 2021.
Η Ήπειρος είναι η περιοχή με το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα στα 83,7 έτη, ενώ η Ισπανία στη Μαδρίτη διατηρεί τα πρωτεία με 86,1 έτη προσδόκιμου ζωής

Οι γυναίκες ζουν 3-10 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες στην Ευρώπη
Στην Ελλάδα
Στη χώρα μας η ανάκαμψη μετά την πανδημία ήρθε με μικρή βελτίωση του προσδόκιμου επιβίωσης, καθώς έφτασε από τα 84,2 έτη το 2019, στα 81,8 έτη το 2023. Το 2020 το προσδόκιμο επιβίωσης στην Ελλάδα έπεσε στα 81,4 έτη, το 2021 ακόμη περισσότερο στα 80,2 έτη, ενώ το 2022 άρχισε να ανακάμπτει, φτάνοντας τα 80,8 έτη.
Πού ζούμε όμως περισσότερο;
Οι νεότερες στατιστικές δείχνουν την Ήπειρο ως την περιοχή με το μεγαλύτερο προσδόκιμο επιβίωσης, στα 83,7 έτη, ενώ το χαμηλότερο, 80,7 έτη καταγράφεται στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη.
Ενδιάμεσα, το προσδόκιμο είναι στο Βόρειο Αιγαίο στα 83,8 έτη, στο Νότιο Αιγαίο στα 82,6 έτη, στην Κρήτη στα 82,4 έτη, στη Στερεά Ελλάδα στα 81,8 έτη, στην Κεντρική Μακεδονία, στη Δυτική Μακεδονία και στη Δυτική Ελλάδα στα 81,7 έτη, ενώ στη Θεσσαλία και στην Πελοπόννησο στα 81,5 έτη.
Στην Ισπανία τα πρωτεία
Το υψηλότερο προσδόκιμο ζωής καταγράφηκε στην Μαδρίτη της Ισπανίας και συγκεκριμένα στην περιφέρεια Comunidad de Madrid, όπου το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση έφτασε τα 86,1 έτη.
Στη σειρά ακολουθεί η Ιταλία με την αυτόνομη περιφέρεια του Τρέντο να διατηρεί προσδόκιμο ζωής τα 85,1 έτη, όπως επίσης και η περιοχή Åland στη Φινλανδία.
Τα 85 έτη, είναι το προσδόκιμο επιβίωσης στην Κοινότητα Ναβάρα της Ισπανίας και στο Μπόζεν της Αυτόνομης Περιφέρειας του Μπολζάνο της Ιταλίας.
Τα χαμηλά όρια
Το χαμηλότερο προσδόκιμο ζωής καταγράφηκε σε τρεις περιοχές στη Βουλγαρία με τα 73,9 έτη να είναι το προσδόκιμο επιβίωσης κατά τη γέννηση στην περιοχή Severozapaden, τα 75,1 έτη στο Yugoiztochen και τα 75,2 έτη στο Severen tsentralen.
Ενδιάμεσα, μέσο προσδόκιμο επιβίωσης τα 74,9 έτη καταγράφηκε στην περιοχή Észak-Magyarország της Ουγγαρίας και στη Mayotte της Γαλλίας.
Οι γυναίκες ζουν περισσότερο
Για τις γυναίκες στην ΕΕ, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση επανήλθε το 2023 στα 84 έτη που ήταν το 2019, καταγράφοντας μια αύξηση κατά 0,7 σε σύγκριση με το 2022. Για τους άνδρες όμως, αυξήθηκε στα 78,7 έτη, παρουσιάζοντας μια αύξηση 0,2 ετών σε σύγκριση με το 2019 και μια μεγαλύτερη αύξηση 0,8 ετών έναντι του 2022.
Το 2023, το προσδόκιμο ζωής κατά τη γέννηση για τις γυναίκες ήταν 5,3 χρόνια μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών, τόσο κατά μέσο όρο στην Ε.Ε., όσο και στην Ελλάδα.
Οι διακυμάνσεις όμως μεταξύ των χωρών της Ε.Ε. είναι μεγάλες και κυμαίνονται από 3 έως πάνω από 10 χρόνια.
Χαρακτηριστικά στη Λετονία, οι γυναίκες ζουν συνήθως 10,1 χρόνια περισσότερο από τους άνδρες, στη Λιθουανία 9 έτη παραπάνω και στην Εσθονία 8,8 έτη περισσότερο.
Οι μικρότερες διαφορές παρατηρούνται στην Ολλανδία όπου οι γυναίκες ζουν 3 έτη παραπάνω από τους άνδρες και στη Σουηδία και το Λουξεμβούργο 3,3 έτη.
Πηγή: in.gr


Latest News

Πώς μπορεί να «φουσκώσει» ο κρατικός κουμπαράς – Θα δοθεί κοινωνικό μέρισμα;
Τα εμπόδια και οι ευκαιρίες για να αυξηθεί το πλεόνασμα – Υπό ποιες προϋποθέσεις θα μπορούσε η κυβέρνηση να δώσει κοινωνικό μέρισμα

Τρομακτική αύξηση των θανατηφόρων εργατικών ατυχημάτων
Πρωτοβουλία για κοινωνικό διάλογο γύρω από τις συνθήκες υγιεινής και ασφάλειας ζητά από την κυβέρνηση η ΓΣΕΕ

Ο κίνδυνοι, η στάσιμη παραγωγικότητα και οι επενδύσεις – Τα «καμπανάκια» του ΙΟΒΕ
Αν ο κίνδυνος μιας έντονης κρίσης είναι πολύ μικρός (αναφορικά με τους δασμούς), δεν ισχύει το ίδιο για το ενδεχόμενο στασιμότητας στην ελληνική οικονομία

Ταμείο Ανάκαμψης: Τα πρώτα μαθήματα από το RRF – Τα συμπεράσματα των ευρωβουλευτών από την Αθήνα
Oι ευρωβουλευτές της Ομάδας Εργασίας για την εφαρμογή του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας βρίσκονται από χθες στην Αθήνα

Συνεδρίασε η Κυβερνητική Επιτροπή για τη Δίκαιη Αναπτυξιακή Μετάβαση
Στόχος της συνεδρίασης ήταν η ενημέρωση των μελών της Επιτροπής για το διαμορφωμένο στρατηγικό πλαίσιο της Δίκαιης Μετάβασης τόσο σε ευρωπαϊκό όσο και σε εθνικό επίπεδο

Στα 41,7 δισ. αυξήθηκαν τα υπό διαχείριση κεφάλαια των Ελλήνων θεσμικών το α' 3μηνο του 2025
Oι υψηλότερες αποδόσεις καταγράφηκαν στους μετοχικούς Ο.Σ.Ε.Κ.Α. Δείκτη με 16,13%

Παπαθανάσης: Επιπλέον πόροι 83,86 εκατ. στους πληγέντες από τον Daniel
Το σχέδιο χρηματοδοτείται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Περιφερειακής Ανάπτυξης, το Ταμείο Συνοχής και το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο +

ΙΟΒΕ: Χαμηλώνει στο 2,2% τον πήχη για την ανάπτυξη στην Ελλάδα - Ο ρόλος των δασμών
Ο πρόεδρος του ΙΟΒΕ Ιωάννης Ρέτσος εκτίμησε ότι η παγκόσμια αναταραχή δεν θα επηρεάσει αρνητικά τον ελληνικό τουρισμό, τουλάχιστον για φέτος
![Μετακόμιση: Ποια είναι τα κίνητρα και τα κριτήρια των Ελλήνων [γραφήματα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/04/ot_metakomisi-600x352.png)
Γιατί μετακομίζουν οι Έλληνες και οι Ευρωπαίοι – Οι νέες τάσεις [γραφήματα]
Τι δείχνει πανευρωπαϊκή έρευνα «European Housing Trend Report 2024» που πραγματοποίησε το κτηματομεσιτικό δίκτυο RE/MAX Europe για την μετακόμιση σε Ελλάδα και Ευρώπη

Υπέρβαση 1,83 δισ. στα φορολογικά έσοδα το πρώτο τρίμηνο
Προϋπολογισμός: Εν μέρει οφείλεται στην καλύτερη απόδοσης στην είσπραξη των φόρων του τρέχοντος έτους (Φ.Π.Α, ΕΦΚ) κάτι που οφείλεται στην εκτεταμένη ακρίβειας