
Σχεδόν αμετάβλητες έκλεισαν οι τιμές του πετρελαίου την εβδομάδα, αν και έκλεισαν με κέρδη 1% τη συνεδρίαση της Παρασκευής.
Το Brent ενισχύθηκε κατά 70 σεντς ή 1% υψηλότερα στα 70,58 δολάρια το βαρέλι, μετά από πτώση 1,5% στην προηγούμενη συνεδρίαση. Το αμερικανικό West Texas Intermediate (WTI) έκλεισε στα 67,18 δολάρια το βαρέλι, με άνοδο 63 σεντς ή 1%, μετά από απώλειες 1,7% την Πέμπτη.
Και οι δύο δείκτες αναφοράς έκλεισαν την εβδομάδα με μικρή μεταβολή σε σχέση με την περασμένη Παρασκευή, όταν το Brent διαμορφώθηκε στα 70,36 δολάρια και το WTI στα 67,04 δολάρια.
Οι επενδυτές στην αγορά πετρελαίου σταθμίζουν τις μειούμενες προοπτικές ενός γρήγορου τερματισμού του πολέμου στην Ουκρανία, που θα μπορούσε να επαναφέρει περισσότερες ρωσικές ενεργειακές προμήθειες στις δυτικές αγορές.
«Το πετρέλαιο Brent κυμαίνεται γύρω στα 70 δολάρια τις τελευταίες δύο εβδομάδες. Το αν θα παραμείνει σε αυτό το επίπεδο την επόμενη εβδομάδα εξαρτάται από την κατάσταση των πολιτικών ειδήσεων», αναφέρουν οι αναλυτές της Commerzbank σε σημείωμά τους.
Το μέτωπο Ρωσίας – Ουκρανίας
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν δήλωσε την Πέμπτη ότι η Μόσχα υποστηρίζει κατ’ αρχήν την πρόταση των ΗΠΑ για κατάπαυση του πυρός στην Ουκρανία, αλλά ζήτησε μια σειρά από διευκρινίσεις και προϋποθέσεις που φαίνεται να αποκλείουν ένα γρήγορο τέλος των μαχών.
«Εάν η προοπτική για κατάπαυση του πυρός συνεχίσει να μετατίθεται στο μέλλον, η αγορά θα περίμενε ότι το ρωσικό πετρέλαιο θα βρίσκεται υπό κυρώσεις για παρατεταμένο χρονικό διάστημα», δήλωσε ο Andrew Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates με έδρα το Χιούστον.
Την Παρασκευή, ο Τραμπ προέτρεψε εκ νέου τη Ρωσία να συμφωνήσει σε μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός, λέγοντας στην ιδιωτική του πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης ότι θα βγάλει τις ΗΠΑ από αυτό που αποκάλεσε «πραγματικό “χάος” με τη Ρωσία».
Η κυβέρνηση Τραμπ είχε δηλώσει ότι η άδεια που επέτρεπε τις ενεργειακές συναλλαγές με ρωσικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα έληξε αυτή την εβδομάδα. Οι κινεζικές κρατικές εταιρείες περιορίζουν επίσης τις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου λόγω των κινδύνων κυρώσεων, δήλωσαν πηγές στο Reuters.
Οι πυρηνικές συνομιλίες με την Τεχεράνη
Η Κίνα και η Ρωσία στάθηκαν στο πλευρό του Ιράν μετά την απαίτηση των ΗΠΑ για πυρηνικές συνομιλίες με την Τεχεράνη, με ανώτερους Κινέζους και Ρώσους διπλωμάτες να δηλώνουν ότι ο διάλογος θα πρέπει να συνεχιστεί μόνο με βάση τον «αμοιβαίο σεβασμό» και ότι όλες οι κυρώσεις θα έπρεπε να αρθούν.
«Οι περισσότερες προβλέψεις για τις τιμές ήταν προς τα κάτω βραχυπρόθεσμα, αλλά οι γεωπολιτικές εντάσεις θα μπορούσαν ακόμη να προκαλέσουν διαταραχές στον εφοδιασμό», ανέφεραν οι αναλυτές της ANZ σε σημείωμα προς τους πελάτες τους.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας προειδοποίησε την Πέμπτη ότι η παγκόσμια προσφορά πετρελαίου θα μπορούσε να υπερβεί τη ζήτηση κατά περίπου 600.000 βαρέλια ημερησίως φέτος, λόγω της ανάπτυξης με επικεφαλής τις ΗΠΑ και της ασθενέστερης από την αναμενόμενη παγκόσμιας ζήτησης.


Latest News
![Χρυσός: Ο Τραμπ εκτοξεύει την τιμή – Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]](https://www.ot.gr/wp-content/uploads/2025/03/gold-scaled-1-600x420.jpg)
Ο Τραμπ εκτοξεύει το χρυσό - Ουρές στο θησαυροφυλάκιο του Λονδίνου [γράφημα]
Τα ελβετικά διυλιστήρια εργάζονται 24 ώρες το 24ωρο για να αλλάξουν το μέγεθος των ράβδων χρυσού που κατευθύνονται από το Λονδίνο στη Νέα Υόρκη

«Καλπάζει» ο χρυσός με ώθηση Τραμπ - Έσπασε το φράγμα των 3.000 δολαρίων
Οι επενδυτές αναζητούν ασφαλές καταφύγιο λόγω γεωπολιτικών και οικονομικών αβεβαιοτήτων

Ρεκόρ εξαγωγών καυσίμων από τις χώρες του ΟΠΕΚ+
Οι εξαγωγές καυσίμων διά θαλάσσης από τα μέλη του ΟΠΕΚ+ του Κόλπου έφθασαν στο ιστορικό υψηλό του 2024

«Φλερτάρει» με νέο ιστορικό υψηλό στα 3.500 δολάρια ο χρυσός - Ο χρησμός της Macquarie
Η αναζήτηση ασφαλούς καταφυγίου καθιστά ελκυστικό το χρυσό

Σε αναζήτηση κατεύθυνσης η αγορά πετρελαίου - Δοκιμάζει τα 70 δολ. το Brent
Η παγκόσμια ζήτηση για πετρέλαιο είναι σταθερότερη από έτος σε έτος και ξεπέρασε τις προσδοκίες, λένε αναλυτές της JP Morgan

Χαλκός: Στα 10.000 δολάρια ο τόνος – H πρόβλεψη της Citigroup
Ο χαλκός καταγράφει κέρδη που προσεγγίζουν το 12% από την αρχή της χρονιάς

Την ανιούσα παίρνουν οι τιμές του χρυσού
Οι επενδυτές αξιολογούν τα στοιχεία για τον πληθωρισμό και τις επόμενες κινήσεις της Fed

Κοντά στα 70 δολάρια κινείται το Brent
Ενισχύονται οι τιμές του πετρελαίου

«Στα κόκκινα» και ο χρυσός
Οι επενδυτές κατοχυρώνουν τα κέρδη από το χρυσό

Υποχωρούν οι τιμές του πετρελαίου - Η αβεβαιότητα των επενδυτών συνεχίζεται
Σε εγρήγορση βρίσκονται οι επενδυτές καθώς αξιολογούν τον αντίκτυπο από την επιβολή των αμερικανικών δασμών στις τιμές του πετρελαίου