
Ο δισεκατομμυριούχος επενδυτής Τζον Πόλσον είναι ο μυστηριώδης αγοραστής του ογκώδους στεγαστικού χρέους του εμβληματικού Princeton Club όπου στεγάζεται η Ivy League στο κέντρο της Ν. Υόρκης.
Τώρα, επιδιώκει να πουλήσει το 10όροφο κτήριο ή να το ανοίξει ως νέο κλαμπ μελών, σύμφωνα το Bloomberg.
Μια συμφωνία θα μπορούσε να βοηθήσει στην ανανέωση του ακινήτου που στέγαζε τον σύλλογο των κορυφαίων αμερικανικών πανεπιστημίων για περισσότερα από 60 χρόνια.
Ένα φυλλάδιο μάρκετινγκ για την πώλησή του ανέφερε ότι το ακίνητο των 7.605 τετραγωνικών μέτρων μπορεί να αξιοποιηθεί για πολλές χρήσεις, όπως ξενοδοχείο, κατοικίες, εταιρικά γραφεία ή ακόμα και φοιτητική στέγη.
Oι απώλειες της πανδημίας
Ο σύλλογος έχασε σημαντικά έσοδα όταν κατά τη διάρκεια της πανδημίας απώλεσε έσοδα επειδή αναγκάστηκε να μείνει κλειστό για περισσότερο από έναν χρόνιο, αθετώντας τελικά το ενυπόθηκο χρέος σχεδόν 40 εκατομμυρίων δολαρίων που είχε απέναντι στην Sterling National Bank. Διάφορες προσπάθειες για να βρεθεί μια σανίδα σωτηρίας -συμπεριλαμβανομένης μιας από τον δισεκατομμυριούχο απόφοιτο του Πρίνστον Έρικ Σμιντ- απέτυχαν.
Τελικά, μια εταιρεία περιορισμένης ευθύνης αγόρασε το χρέος και κατέσχεσε το ακίνητο, χωρίς να γίνει γνωστή από την αρχή η επωνυμία του.
Σε αντίθεση με άλλα κλαμπ αποφοίτων Ivy League, πολλά από τα οποία βρίσκονται κοντά σε μια περιοχή γνωστή ως “Clubhouse Row”, το Princeton Club της Νέας Υόρκης δεν έχει καμία οικονομική σχέση με το πανεπιστήμιο που εδρεύει στο Νιου Τζέρσεϊ, ένα από τα πλουσιότερα στη χώρα.
Το κλαμπ -που περιλαμβάνει δύο εστιατόρια, χώρο δεξιώσεων, γήπεδα σκουός και περισσότερα από 50 δωμάτια- έχει τις ρίζες του στο 1866 και είχε τέσσερες προηγούμενες έδρες πριν εγκατασταθεί στη σημερινή του θέση το 1963.
Ο ίδιος ο Πόλσον δεν είναι απόφοιτος του Princeton. Με καθαρή περιουσία που αποτιμάται στα 5,8 δισεκατομμύρια δολάρια σύμφωνα με τον Δείκτη Δισεκατομμυριούχων του Bloomberg, πήρε πτυχία από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης και το Πανεπιστήμιο του Χάρβαρντ, στα οποία έχει κάνει πλουσιοπάροχες δωρεές όλα αυτά τα χρόνια.
Ο… τρόπος του Πόλσον
Ο Πόλσον και η εταιρεία του ειδικεύονται σε επενδύσεις «οδηγούμενες από γεγονότα» -δηλαδή σε συγχωνεύσεις, εξαγορές, αποσχίσεις, διαγωνισμούς πληρεξουσίων κ.λπ.- και έχει πραγματοποιήσει εκατοντάδες τέτοιες επενδύσεις κατά τη διάρκεια της καριέρας του.
Πολλά από τα γεγονότα αυτά αφορούσαν συγχωνεύσεις και το διάστημα που προηγούνταν της ολοκλήρωσης κάθε συμφωνίας. Όπως συνήθιζε να αναφέρει ο ίδιος «προσπαθούσε να αγοράσει τις μετοχές της εταιρείας-στόχου, να σορτάρει τις μετοχές του αγοραστή (εκτός αν πρόκειται για συμφωνία σε μετρητά) και στη συνέχεια να κερδίσει τη διαφορά μεταξύ των δύο τιμών των μετοχών όταν κλείσει η συγχώνευση».
Εγινε παγκοσμίως γνωστός το 2007 με το σορτάρισμα της αμερικανικής αγοράς κατοικίας, καθώς προέβλεψε την κρίση των ενυπόθηκων δανείων μειωμένης εξασφάλισης και πόνταρε κατά των ενυπόθηκων τίτλων επενδύοντας σε συμβάσεις ανταλλαγής πιστωτικής αθέτησης.
Μερικές φορές αναφέρεται ως η μεγαλύτερη συναλλαγή στην ιστορία, με την οποία η εταιρεία του Πόλσον έκανε μια περιουσία και ο ίδιος κέρδισε πάνω από 4 δισ. δολάρια προσωπικά μόνο από αυτή τη συναλλαγή.


Latest News

Γιατί ο Ντίμον πουλά μετοχές της JPMorgan
Ο CEO της JPMorgan ξεκίνησε από το περασμένο έτος να εκφορτώνει μετοχές της τράπεζας

Η Nissan μειώνει την παραγωγή των μοντέλων με τις μεγαλύτερες πωλήσεις στις ΗΠΑ, λόγω δασμών
Η Nissan είναι πιο εκτεθειμένη από ορισμένους άλλους ανταγωνιστές της

Ημιαγωγοί και φάρμακα ο επόμενος στόχος Τραμπ
Ο Ντόναλντ Τραμπ λέει επίσης ότι σκέφτεται «κάτι να βοηθήσει τις εταιρείες αυτοκινήτων»

Στο τραπέζι ακόμη και μία «έκπληξη» από την ΕΚΤ - Τι «βλέπει» η SoGen
Η Societe Generale δεν αποκλείει να μειωθεί το επιτόκιο κατά 50 μονάδες βάσης, ώστε να είναι πιο ξεκάθαρη η «έξοδος» από την περιοριστική νομισματική πολιτική

Ανακατεύει το ΔΣ η Intel - Μεγάλες αλλαγές αναμένονται τον Μάιο
Η Intel αναδομεί την διοίκηση σε μια προσπάθεια να ανακτήσει το χαμένο έδαφος της τελευταίας τετραετίας

Δασμοί Τραμπ: Ο εμπορικός πόλεμος καταρρίπτει τις ελπίδες για αναβίωση της πολυτελείας το 2025
Οι δασμοί ΗΠΑ-Κίνας φαίνεται ότι θα καταδικάσουν τη βιομηχανία σε άλλη μια δύσκολη χρονιά

Τα 10 πιο πολυσύχναστα αεροδρόμια του κόσμου
Οι αερομεταφορές έχουν ανακάμψει και επισήμως πλέον

Δασμοί Τραμπ: Προκαλούν συσσώρευση εισαγόμενων αυτοκινήτων σε αμερικανικά λιμάνια
Στέλεχη προειδοποιούν ότι οι δασμοί μπορεί να κάνουν την κατάσταση «αρκετά άσχημη» σε λίγες εβδομάδες

Γιατί η Sony αυξάνει τις τιμές του PlayStation 5 στην Ευρώπη και το Ηνωμένο Βασίλειο
Η Sony ανέφερε «ένα σκηνικό ενός δύσκολου οικονομικού περιβάλλοντος, συμπεριλαμβανομένου του υψηλού πληθωρισμού και των κυμαινόμενων συναλλαγματικών ισοτιμιών»

Σε κρίση το μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ιταλίας τρία χρόνια μετά την πώληση από τη Lukoil
Η αναφορά των Financial Times σε γνωστό Έλληνα εφοπλιστή -το όνομα του οποίου έχει συνδεθεί με τη Lukoil- και το ρωσικό πετρέλαιο.