Πτωτικά κινείται η  απόδοση του 10ετούς ομολόγου, μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις αναζητώντας στοιχεία για την ευρωστία της αμερικανικής οικονομίας.

Απόδοση 10ετούς ομολόγου του Δημοσίου υποχώρησε περισσότερο από 4 μονάδες βάσης στο 4,262%, ενώ η απόδοση του 2ετούς ομολόγου  λιγότερο από 1 μονάδα βάσης στο 4,006%. Μία μονάδα βάσης ισούται με 0,01% και οι αποδόσεις κινούνται αντίστροφα προς τις τιμές.

Οι επενδυτές ακολούθησαν τα στοιχεία λιανικών πωλήσεων τον Φεβρουάριο τη Δευτέρα, ελπίζοντας να προβλέψουν την υγεία της οικονομίας των ΗΠΑ.

Οι λιανικές πωλήσεις και η ανησυχία για ύφεση

Οι λιανικές πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,2% τον περασμένο μήνα μετά από μια προς τα κάτω αναθεωρημένη μείωση 1,2% τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε το Γραφείο Απογραφής του Υπουργείου Εμπορίου. Οι οικονομολόγοι που συμμετείχαν σε δημοσκόπηση του Reuters είχαν προβλέψει ότι οι λιανικές πωλήσεις, οι οποίες αφορούν κυρίως αγαθά και δεν προσαρμόζονται για τον πληθωρισμό, θα προχωρούσαν κατά 0,6% μετά την προηγουμένως αναφερθείσα πτώση 0,9% τον Ιανουάριο

Εξαιρουμένων των αυτοκινήτων, οι πωλήσεις αυξήθηκαν κατά 0,3%, σύμφωνα με τις προσδοκίες και σηματοδοτώντας ότι η οικονομία παραμένει σε σταθερή βάση.

«Επειδή οι αριθμοί των λιανικών πωλήσεων ήταν λίγο πιο αδύναμοι από ό,τι αναμενόταν, θα μπορούσε να είναι μια μικρή πτήση προς την ασφάλεια, όπου οι επενδυτές λένε «ξέρετε τι, θέλω πραγματικά να αντισταθμίσω τα στοιχήματά μου» εξηγεί ο Sam Stovall, επικεφαλής επενδυτικός στρατηγικός της CFRA Research.

«Ίσως δεν αντιδρούν υπερβολικά, αλλά παραμένουν πολύ προσεκτικοί».

Οι φόβοι για ύφεση έχουν αυξηθεί τον τελευταίο καιρό καθώς η Wall Street προσπαθεί να μετρήσει την επίδραση των ταχέως μεταβαλλόμενων δασμολογικών πολιτικών του προέδρου Τραμπ και των αντίποινων από τους μεγάλους εμπορικούς εταίρους και των ενδείξεων ασθενέστερου καταναλωτικού κλίματος στην οικονομική ανάπτυξη και τις τιμές.

Ενισχύοντας τις ανησυχίες, ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Σκοτ ​​Μπέσεντ δήλωσε την Κυριακή ότι δεν υπάρχουν «καμία εγγύηση» ότι δεν θα συμβεί ύφεση.

Η Fed στο επίκεντρο

Η προσοχή στρέφεται μετά τη διήμερη συνεδρίαση πολιτικής της Ομοσπονδιακής Τράπεζας που ξεκινά την Τρίτη και ολοκληρώνεται την Τετάρτη, όταν οι αξιωματούχοι αναμένεται ευρέως να αφήσουν τα επιτόκια αναφοράς ολονύκτιας δανεισμού στο τρέχον 4,25% έως 4,50%, σύμφωνα με το εργαλείο CME Group FedWatch.

Ο πρόεδρος της Fed Jerome Powell επανέλαβε φέτος ότι η κεντρική τράπεζα δεν βιάζεται να μειώσει τα επιτόκια, αλλά οι επενδυτές θα δώσουν ιδιαίτερη προσοχή στα σχόλιά του μετά τη συνεδρίαση για τυχόν υπαινιγμούς σχετικά με σημάδια αδυναμίας στην οικονομία και αλλαγές στη νομισματική πολιτική.

Ακολουθήστε τον ot.grστο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στον ot.gr

Latest News

Πρόσφατα Άρθρα Αγορές